Centrul istoric al Slatinei, pentru care Darius Vâlcov ar fi luat o şpagă de 100.000 euro, se reface pe alţi bani. Cât costă noua investiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pavajul din centrul vechi trebuie refăcut, spun autorităţile FOTO: Alina Mitran
Pavajul din centrul vechi trebuie refăcut, spun autorităţile FOTO: Alina Mitran

Slătinenii plătesc din nou, din bugetul local, bani pentru refacerea străzilor din centrul vechi reabilitate, cu 10 ani în urmă, pe bani grei. 100.000 euro din acei bani au mers de la constructor către Darius Vâlcov, spun procurorii DNA.

Primăria municipiului Slatina vrea să refacă pavajul în centrul vechi, propunând în acest sens aprobarea unei investiţii de 4,6 milioane lei, fără TVA. Proiectul vizând această investiţie a fost postat pe site-ul Primăriei Slatina şi programat spre aprobare în şedinţa de marţi, 19 aprilie 2022.

Investiţia propusă de primărie ar urma să fie realizată, de data aceasta, de Direcţia Administrarea Străzilor şi Iluminat Public. Pentru partea carosabilă se propun: „desfacerea pavajului existent, săpătura mecanică, scarificare şi reprofilare balast existent, geotextil, geocelule umplute cu balast 15cm, astenere balast 25 cm, hartie Kraft, beton C18/22,5 18 cm, şapa 5cm, montare pavaj din piatră naturală 10 cm, inclusiv mortar pentru umplere rosturi“. De asemenea, se vor repara trotuarele existente, se va executa un nou marcaj rutier longitudinal şi transversal, iar în privinţa aspectelor edilitare se vor executa: ridicare la cotă răsuflători de gaze, ridicare la cotă cămine (capac nou+placa de berton noua), ridicare la cota guri de scurgere existente cu înlocuire grătar de scurgere şi placă de beton“.

Investiţia, spun iniţiatorii proiectului, se impune pentru că „la momentul actual prezintă degradari majore ale părţii carosabile, cauzate de acţiunea traficului, a factorilor climaterici şi a modului de scurgere a apei de suprafaţă (zona Centrul Vechi)“. De asemenea, sunt necesare lucrări pentru că au apărut numeroasele denivelari „din cauza tasărilor/cedărilor sistemului rutier (alcătuit din piatra cubică)“.

slatina centrul vechi piatra cubică

Probleme sunt în centrul vechi, care a beneficiat de investiţii cu 10 ani în urmă, după fiecare ploaie serioasă FOTO: Alina Mitran

În zonă sunt mai multe instituţii - Primăria Slatina, Judecătoria Slatina, Parchet, Poliţia Olt, etc., iar traficul, cel puţin până la orele prânzului, este considerabil. După-amiaza, în schimb, clădirile, cele mai multe de patrimoniu, aflate într-o stare avansată de degradare dau impresia unui oraş părăsit.

Proiectul care i-a băgat fostului primar şpaga în buzunar şi locatarilor apa în case

Cu 10 ani în urmă, în iunie 2012, se semna un proiect de reabilitare a centrului istoric. Suma acestuia s-a ridicat la 7,7 milioane lei fără TVA, iar implementarea proiectului, se promitea atunci, era un bun început pentru a da zonei locul binemeritat. Acest proiect ar fi trebuit continuat cu altele de reabilitare a clădirilor de patrimoniu (pe care proprietarii nu au bani să le refacă, iar primăria invocă în mod constant că nu a găsit modalitatea juridică să poată interveni pe proprietate privată). Mai mult, prin interpuşi, chiar fostul primar al Slatinei a dovedit interes pentru mai multe clădiri din zonă, care au fost refăcute în parte şi transformate în sedii de firme (firmă de cadastru, cabinet de avocatură etc.).

VIDEO FOTO  Centrul Istoric din Slatina renaşte încet, dar sigur: infrastructura a fost adusă în secolul XXI

Cât despre proiectul de reabilitare, primarul Darius Vâlcov, au spus în 2015 procurorii anticorupţie, a solicitat constructorului, firma Condor Păduraru, o şpagă de 10% pentru a face plăţile la timp. Din suma cerută aferentă acelui contract s-ar fi achitat  450.000 lei, echivalentul a  100.000 euro. În acest dosar fostul primar al Slatinei, fost senator şi ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov a fost condamnat de Tribunalul Dolj la o pedeapsă de 6 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, sentinţa nefiind definitivă.

Cât despre lucrările din centrul vechi, încă de la finalizarea acestora locatarii din zonă s-au plâns că fiecare ploaie serioasă le umple subsolul cu apă. Ploile torenţiale, de altfel, au făcut ani la rând impracticabile acele străzi, piatra cubică fiind aproape de fiecare dată purtată de ape şi îngrămădită în mijlocul străzii, necesitând constant lucrări de reparaţii, constructorii plasând constant problema în curtea proiectantului.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Darius Vâlcov, condamnat la 6 ani şi 6 luni închisoare cu executare. Tribunalul Dolj a pronunţat sentinţa

Oraşul-fantomă care se dărâmă sub ochii autorităţilor. „Te plimbi seara prin centrul vechi, este sinistru“

FOTO  Slatina anilor 1900: trotuare pavate cu bazalt, baluri ale ofiţerilor şi o atmosferă boemă

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite