Ce este sindromul alcoolic fetal, o tulburare cu efecte ireversibile. Ţările europene cu cele mai multe potenţiale victime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Limita între consumul sigur şi consumul care generează probleme este greu de stabilit, specialiştii recomandând abstinenţa în timpul sarcinii FOTO: Shutterstock
Limita între consumul sigur şi consumul care generează probleme este greu de stabilit, specialiştii recomandând abstinenţa în timpul sarcinii FOTO: Shutterstock

Ce se întâmplă atunci când viitoarele mămici consumă alcool în timpul sarcinii au încercat să explice specialiştii pe baza numeroaselor studii făcute până în prezent. De la riscul de avort spontan şi până la tulburări care se manifestă la copii după naştere, unele afectându-i toată viaţa, spectrul afecţiunilor este extrem de larg.

Consumul frecvent de alcool în timpul sarcinii este asociat de specialişti cu moartea fătului, avort spontan, naştere prematură, deficit de creştere intrauterină a fătului, greutate mică la naştere a nou-născutului. „După naştere, copiii expuşi alcoolului în timpul sarcinii pot prezenta un spectru format din 428 de tulburări ireversibile ale dezvoltării fizice şi neuropsihice, cu manifestare pe parcursul întregii vieţi, tipul şi severitatea acestora fiind diferite de la un individ la altul“, se menţionează într-o amplă analiză despre efectul consumului de alcool asupra populaţiei, publicată, cu ocazia Lunii Naţionale a Informării despre Efectele Consumului de Alcool, pe site-ul oficial al Direcţiei de Sănătate Publică Olt.

În ce ţări viitoarele mame consumă cel mai mult alcool

Sindromul alcooolic fetal este forma cea mai gravă de manifestare a efectelor nocive ale consumului de alcool în timpul sarcinii. La nivel global, se menţionează în analiză, una din 10 gravide consumă alcool, iar 20% din acestea au consum de risc. „Aproximativ 119.000 de copii se nasc în fiecare an cu tulburări datorate alcoolului, iar una din 67 de gravide care consumă alcool va da naştere unui copil cu sindrom alcoolic fetal. În regiunea europeană, cele mai înalte niveluri ale consumului de alcool în sarcină se înregistrează în Islanda, Belarus, Danemarca, şi Marea Britanie şi Federaţia Rusă. Dacă legătura dintre consumul excesiv de alcool al mamei şi sindromul alcoolic fetal este confirmată de numeroase studii, datele cu privire la beneficiile consumului de alcool în cantităţi reduse sunt extrem de puţine“, spun specialiştii.

Sindromul alcooolic fetal se manifestă în grade diferite de afectare, variind de la forme uşoare la cele mai severe. Iată ce înseamnă, de fapt, această tulburare:

• întârziere în dezvoltarea pre şi postnatală – înălţime mică, coordonare proastă a mişcărilor, întârziere în vorbire
• tulburări ale structurii şi funcţiei sistemului nervos - tulburări neuropsihice şi de comportament; la bebeluşi: agitaţie, tulburări de somn, dificultăţi de supt; la vârstă şcolară: hiperactivitate, incapacitate de a se concentra, retard mental; adolescenţă: dificultăţi de învăţare, incapacitate de adaptare, tendinţă spre delicvenţă; maturitate: probleme de atenţie şi memorie, dificultăţi de înţelegere şi judecată, dificultăţi de a se adapta la viaţa socială, de a trăi independent şi de a păstra un loc de muncă, tulburări de comportament
• trăsături faciale anormale – cap mic, faţă plată, frunte îngustă, ochi mici, buză superioară îngustă, mandibulă subdezvoltată, şanţ naso-labial şters, anomalii ale urechilor. Se pot asocia malformaţii ale organelor interne (inimă, rinichi, articulaţii).

Dacă viitoarea mamă mai şi fumează, creşte riscul pentru greutatea mică la naştere, deşi ponderea specifică a fiecăruia dintre cei doi factori este dificil de cuantificat. Consumul de până la 32  grame de alcool pe săptămână a fost asociat cu o creştere de 10 procente a riscului de naştere prematură şi de 8 procente a riscului de greutate mică la naştere. Prin comparaţie, fumatul uşor până la moderat (mai puţin de 20 de ţigarete pe zi) este asociat cu o incidenţă cu 22% a riscului de naştere premature.

„Nu există un tip de băutură alcoolică sau o cantitate sigură de alcool care să poată fi consumată fără a exista riscul“

De cele mai multe ori apar polemici atunci când trebuie determinat ce însamnă „consum redus“ de alcool.  „Datele privind efectul cantităţilor reduse de alcool comparativ cu abstinenţa sunt limitate. Pe de altă parte, nici un studiu nu a demonstrat un efect benefic al alcoolui în cantităţi reduse versus abstinenţa în perioada sarcinii. Conform celor mai prestigioase instituţii de cercetare în domeniul alcoolului, nu există un tip de băutură alcoolică sau o cantitate sigură de alcool care să poată fi consumată fără a exista riscul unor efecte negative asupra sarcinii şi dezvoltării fătului. Orice femeie care este însărcinată sau care planifică o sarcină ar trebui să înceteze imediat consumul de alcool. Gravidele care au consumat alcool înainte de a afla de existenţa sarcinii ar trebui să consulte imediat medicul pentru a monitoriza evoluţia sarcinii“, ne sfătuiesc specialiştii.


 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite