Ce punem în trusa medicală pentru vacanţă. „Arsenalul“ necesar pentru mâncărurile care „au căzut greu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vacanţa este cel mai aşteptat moment al anului, însă nici acum nu „funcţionăm“ chiar impecabil. Pentru a rezolva problemele apărute din senin în vacanţă e necesar să fim prevăzători şi să plecăm cu un minim bajag pentru a ne îngriji de sănătate şi în concediu.

Trusa medicală pentru concediu este diferită, în mod clar, în funcţie de vârsta membrilor familiei, dar şi de destinaţia de vacanţă. În mod sigur şi garderoba diferă dacă mergem la mare, de cea numai bună pentru drumeţiile pe cărări de munte.

Câteva medicamente trebuie să le avem însă la îndemână pentru ambele variante de concediu, şi pentru copii, dar şi pentru adulţi, spune medicul de familie Viorel Dumitrescu.

Dacă plecăm la drum cu cel mic, nu trebuie să uităm termometrul, în primul rând. Pentru cazurile în care îl încearcă episoade febrile, vom avea sirop pe bază de ibuprofen şi paracetamol. Aceleaşi indicaţii sunt valabile şi în cazul adulţilor, chiar dacă forma de prezentare a medicamentelor este alta.

De nedorit, dar cu probabilitate destul de mare de apariţie, sunt şi episoadele diareice, fie că e vorba de o mâncare care „a căzut greu“, fie, mai grav, de vreun microb. De primă intenţie ar trebui să avem produse pentru refacerea florei intestinale, săruri de hidratare şi antidiareice.

Dacă episoadele devin de nestăpânit, atrage însă medicul atenţia, mai ales în cazul copiilor, ne vom adresa în cel mai scurt timp medicului, cei mici putându-se deshidrata foarte repede. Hidratarea trebuie să fie, de altfel, o grijă principală în vacanţă, mai spune medicul. Nu plecăm fără apă şi le dăm să bea celor mici regulat, chiar dacă nu o cer.

Zgârieturile, juliturile de tot felul, căzăturile se pot produce pe neaşteptate, de aceea câteva comprese sterile şi un produs pentru dezinfectare, de exemplu rivanol, le vom avea de asemenea la îndemână.

Antialergice, şi la mare, şi la munte

Deşi mulţi o ştiţi, medicul repetă că e necesar ca pentru fiecare destinaţie să folosim „arsenalul“ potrivit. Pentru munte să folosim haine adecvate, în culori deschise, din fibre naturale, încălţăminte uşoară, dar aderentă. De ce haine de culoare deschisă, lungi? Pentru că astfel se pot observa mai uşor insectele de tot felul. Pentru a preveni efectele nedorite ale unei înţepături de insectă, mai ales în cazul persoanelor alergice, vom avea la îndemână un antialergic, sirop în cazul copiilor, comprimate în cazul adulţilor. Bineînţeles că de ajutor ne sunt şi spray-urile care ţin din start insectele la distanţă, şi la munte, dar şi la mare, dacă în preajmă este vegetaţie bogată sau sezonul este ploios.

Deloc de neglijat sunt episoadele în care în urma expunerii excesive la soare ne-am ales cu arsuri, dureri de cap, poate febră. Înainte de a pleca vom solicita farmacistului trusa pentru insolaţie. De precizat că adulţii pot folosi, în cazul în care nu suferă de afecţiuni digestive (ulcer, de exemplu), şi banala aspirină.

Nu e de stat şi de încercat remedii pe care le stăpânim, sau nu, dacă ne confruntăm, însă, cu dureri de cap şi vărsături în jet, care pot fi semne de afectare cerebrală şi care trebuie să ne trimită imediat la medic. Tot urgenţă este şi pielea flască, deshidratată, a celui mic, iar dacă simptomul este însoţit de diaree cu atât mai mult, fiind nevoie, cel mai probabil, de administrare intravenoasă de medicamente.

CITIŢI ŞI: 

Cum folosim produsele care ţin ţânţarii la distanţă. Dermatolog: „Înţepăturile de insecte pot determina reacţii alergice grave“

Cum ne dăm seama că o aluniţă poate fi cancerigenă. Top 5 afecţiuni care se agravează la expunerea solară

Cum ne apărăm copiii de pericolele verii. Medic: „Îngheţata consumată în primele luni de vară dă infecţii urâte“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite