Ce este pesta micilor rumegătoare, boala cu mortalitate 70%, şi cum poate fi prevenită. Lista localităţilor din Bulgaria din care nu se pot achiziţiona animale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pesta care afectează micile rumegătoare se tratează, însă mortalitatea este de 70%, spun specialiştii DSVSA FOTO: arhiva Adevărul
Pesta care afectează micile rumegătoare se tratează, însă mortalitatea este de 70%, spun specialiştii DSVSA FOTO: arhiva Adevărul

DSVSA a pornit campania de informare în rândul medicilor veterinari şi al crescătorilor de ovine şi caprine, pesta rumegătoarelor mici fiind noua ameninţare, boala afectând deja Bulgaria. Relaţiile comerciale cu Bulgaria sunt afectate, existând o listă cu localităţile din care nu se pot expedia animale şi material biologic.

Primul focar de pestă a micilor rumegătoare a fost confirmat la vecinii bulgari în 23 iunie, anul acesta, noi focare evoluând de la acea dată, astfel că s-a ajuns pe teritoriul Bulgariei la aproape 100 (94 de focare). Pesta care afecetează oile şi caprele este o boală virală, care, ca şi pesta porcină africană, nu afectează omul. Are „caracter endemicoepidemic şi evoluţie supraacută sau acută, caracterizată clinic prin febră, tulburări digestive şi respiratorii, iar morfopatologic prin necroze, eroziuni şi ulcere la nivelul mucoasei digestive şi a căilor respiratorii. Boala se transmite în principal prin contact direct. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%. În România nu evoluează această boală, având statut de ţară liberă de pesta micilor rumegătoare“, au precizat specialiştii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt.

Care sunt semnele de boală

Boala evoluează cel mai frecvent cu forme supraacute sau acute, formele acute fiind observate de obicei la caprine. Perioada de incubaţie a bolii este de 3 până la 6 zile. Iată care sunt simptomele:

►  Febră ridicată (peste 40°C) şi anorexie
►  Secreţii seroase oculare şi nazale
► O zi, două mai târziu, leziuni necrotice apar în cavitatea bucală
► Secreţiile oculare şi nazale devin mucopurulente şi exsudatul devine uscat
► Diareea cu sânge şi mucus apare la 3-4 zile
► Apar dispneea şi tusea
► Decesul survine de obicei la o săptămână de la instalarea bolii

Animalele sănătoase se infectează de obicei prin contact direct cu animalele infectate (la care boala fie se manifestă, fie se află în perioada de incubaţie).

„În stadiile incipiente ale infecţiei, în timpul hipertermiei, toate secreţiile (oculare, nazale, orale) şi excreţiile corporale (materiile fecale) sunt foarte contaminate. Tusea şi strănutul formează aerosoli virulenţi în aer ce ajung la animale, în special  cele întreţinute în contact strâns. Contaminarea este, de asemenea, posibilă prin  furaje. Suprafeţele pentru furajat, adăpat şi aşternutul murdar pot fi, de asemenea, surse indirecte de infecţie“, avertizează medicii veterinari.

Boala se poate trata

Dacă în cazul pestei porcine africane nu există tratament, oile şi caprele pot fi salvate, spun medicii veterinari, exlicând care este conduita în cazul apariţiei bolii în fermă:

• animalele bolnave se izolează, se aplică dezinfecţia si, eventual, se supun tratamentului cu antibiotice pentru prevenirea infecţiilor bacteriene secundare sau se sacrifică.
• îngrijire de susţinere
• se efectuează vaccinarea animalelor sănătoase.

Sunt, de asemenea, importante: igiena adăpostului; achiziţia de animale doar cu documente sanitar veterinare; igiena generală la intrarea şi ieşirea din adăposturi.


Ce interdicţii există în privinţa comerţului cu Bulgaria

DSVSA Olt face precizări şi cu privire la interdicţiile care vizează comerţul cu Bulgaria. Astfel,
ESTE INTERZISĂ EXPEDIEREA/ACHIZIŢIONAREA din BULGARIA din comunele enumerate mai jos, de rumegătoare mici şi material seminal, ovule şi embrioni de la rumegătoare mici şi introducerea acestora pe teritoriul României:

• Comunele Bolyarovo şi Elhovo din regiunea YAMBOL.
• Comunele Sredets, Sozopol, Primorsko, Malko Tarnovo şi Tsarevo din regiunea BURGAS.
Precizăm că ambele regiuni se află în apropierea graniţei Bulgariei cu Turcia.

• De asemenea, în data de 08.10.2018 a fost declarată evoluţia bolii şi la rumegatoarele din regiunea Haskovo“, a mai precizat DSVSA Olt.

La nivelul judetului Olt exista un numar de 2.385 exploatatii nonprofesionale de ovine cu un numar de 138.321 capete. De asemenea,  un numar de 5.549 exploatatii nonprofesionale de caprine cu un numar de 99.051 capete.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite