Ce medicamente păstrăm la frigider şi de ce. Farmacist: „Nu doar că nu-şi mai fac efectul, dar pot deveni periculoase“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Insulina este unul dintre produsele care necesită condiţii speciale de păstrare FOTO: arhiva Adevărul
Insulina este unul dintre produsele care necesită condiţii speciale de păstrare FOTO: arhiva Adevărul

Puţini pacienţi citesc până la capăt prospectul medicamentelor. Există o informaţie esenţială menţionată pe ambalajul acestora, de care ar trebui să ţinem cont: condiţiile de păstrare.

Orice medicament are menţionată pe ambalaj informaţia privind temperatura optimă de păstrare. Din acest punct de vedere, medicamentele se pot împărţi în trei mari categorii: medicamente care pot fi păstrate la temperatura mediului ambiant (dar sub 25 grade Celsius), medicamente care necesită păstrarea la loc răcoros (între 15 şi 25 de grade Celsius) şi medicamente care au nevoie de o temperatură între 2 şi 8 grade Celsius şi necesită păstrarea la frigider.

Indicaţia de a păstra produsul farmaceutic la frigider de obicei o primiţi la achiziţionare, chiar în farmacie. Dacă acest lucru nu se întâmplă totuşi, e bine să  citiţi menţiunile de pe ambalaj. Nu doar pentru eventualele menţiuni e necesară păstrarea ambalajului, ci şi pentru a menţine în bune condiţii produsul, cutiile, flacoanele etc. având şi acest rol, de a proteja produsul de efectele nedorite ale condiţiilor de mediu.

De ce să le păstrăm la frigider

Medicamentele pentru care producătorul indică păstrarea la temperaturi între 2 şi 8 grade Celsius au în componenţă elemente active care nu pot fi garantate în alte condiţii. În cazul în care această condiţie necesară nu este îndeplinită, se poate ajunge la ineficacitatea produsului,  sau, şi mai grav, la alterarea acestuia şi descompunerea în elemente toxice. „Se poate degrada produsul. Faci mai puţină insulină, să zicem, dar uneori, la temperaturi mai înalte, se degradează în produşi toxici anumite medicamente“, ne lămureşte farmacistul Ion Dogaru, precizând că înainte de punerea pe piaţă medicamentele sunt supuse unor teste specifice, iar acestea garantează stabilitatea produsului pentru o anumită perioadă, în anumite condiţii. De aceea ar trebui să ştim, pe de o parte, cum trebuie păstrate medicamentele, iar pe de alta, ce comportamente sunt de evitat. În această ultimă categorie regăsim şi păstrarea medicamentelor la frigider atunci când producătorul indică altceva (şi recomandă păstrarea „la loc răcoros“, adică între 8 şi 15 grade Celsius, sau „la temperatura camerei“, adică peste 15 grade Celsius, dar mai puţin de 25 grade Celsius). Temperaturile joase, atunci când nu există această indicaţie, fac cel puţin la fel de mult rău ca şi cele foarte ridicate, degradând medicamentul şi riscând să-l transforme într-un produs periculos pentru sănătate.

Ce păstrăm la frigider

Câteva categorii mari de produse au, de principiu, indicaţia de a fi păstrate la temperaturi joase. Este vorba în primul rând de insuline, indispensabile bolnavilor diagnosticaţi cu diabet insulino-dependent. Şi  anumite medicamente indicate pacienţilor diagnosticaţi cu afecţiuni hepatice se păstrează în acelaşi mod. De asemenea, ovulele care se administrează intravaginal trebuie păstrate la frigider, dar şi majoritatea soluţiilor oftalmice. Tot printre produsele păstrate la rece se numără şi anumite preparate magistrale (preparate în farmacii), pentru care farmaciştii fac la livrare menţiunea condiţiilor de păstrare. Vaccinurile injectabile fac şi ele parte din aceeaşi categorie, deşi mai rar se întâmplă să le cumpărăm din farmacie şi nu direct din cabinetul medicului care le administrează.
Suspensiile reconstituite au şi acestea indicaţia păstrării la rece, dar şi folosirea într-un interval relativ scurt de timp (câteva zile).

Cum transportăm medicamentele

O grijă sporită trebuie avută, în cazul medicamentelor de orice fel, şi în timpul transportului. Dacă, spre exemplu, plecăm în vacaţă şi avem de făcut un drum lung, niciun fel de medicament nu-l vom expune razelor solare. Pentru medicamentele care nu necesită condiţii speciale de păstrare vom folosi genţi termoizolante, iar pentru cele care au nevoie de temperaturi scăzute, eventual o ladă frigorifică pe care să o cuplăm la brichetă. În cazul lăzilor refrigerante trebuie avut grijă ca produsul  farmaceutic să nu atingă pereţii sau să îngheţe.
Acasă este de preferat să avem un dulap special pentru medicamente, la care copiii mici să nu aibă acces, poziţionat într-o încăpere mai răcoroasă. Pentru medicamentele care trebuie ţinute la frigider este de menţionat faptul că acestea au nevoie de aer, prin urmare le vom păstra în ambalajul original, dar nu şi în cutii suplimentare.

CITIŢI ŞI: Ce punem în trusa medicală pentru vacanţă. „Arsenalul“ necesar pentru mâncărurile care „au căzut greu“

Cum folosim produsele care ţin ţânţarii la distanţă. Dermatolog: „Înţepăturile de insecte pot determina reacţii alergice grave“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite