Câtă cafea bem pe caniculă. Medic: „Organismul ne transmite semnale, trebuie să ţinem cont de ele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temperaturile cresc în aceste zile, iar grija faţă de sănătate trebuie să fie mai mare. Renunţăm, însă, la plăcerea de zi cu zi – ceaşca de cafea?

Medicii spun că nu pot da un verdict valabil pentru toţi, dar pot trage câteva semnale de alarmă şi avertiza care sunt categoriile care ar trebui să se gândească serios să renunţe la cafea, cel puţin pe perioada acestor zile caniculare, când organismul este obligat să se adapteze unor temperaturi nefiresc de mari.

„O cafea pe zi, dar nu mai mult!“, spune medicul de familie Milica Mazilu că ar trebui să consumăm dacă nu avem probleme serioase de sănătate. Un consum mai mare de atât ne-ar putea aduce probleme serioase. Cafeaua deshidratează, creşte ritmul cardiac, iar în zilele toride hidratarea este prioritară.

Cardicii, în special, pot fi serios afectaţi de consumul de cafea. Tensiunea arterială creşte, apar şi palpitaţiile, creşte prin urmare riscul de accident vascular cerebral. La fel de expuşi sunt diabeticii, fiind cunoscut faptul că diabetul este adesea asociat şi cu alte boli cronice. „Fiecare îşi face regimul de viaţă şi regimul alimentar în funcţie de ce simte, însă tocmai asta trebuie să facem, să ţinem cont de semnale. Dacă ne simţim rău consumând un anumit produs, să nu ignorăm acest semnal, să excludem acel aliment. La fel, să nu ignorăm sfatul medicului, care ne cunoaşte istoricul şi ne oferă indicaţii în cunoştinţă de cauză“, spune medicul de familie.

Cafeaua solubilă, cola şi energizantele – un pericol chiar şi pentru tineri

Cafeaua naturală, „drogul“ de zi cu zi, n-ar fi rău s-o însoţim pe caniculă de 1-2 pahare cu apă şi să nu uităm că este de ajuns o ceaşcă. Cafeaua solubilă în schimb, băuturile carbogazoase de tip cola şi energizantele, preferate în special de tineri, cresc ritmul cardiac şi dau, mai ales în condiţii de disconfort termic, stare de rău. „Îngrijorător este faptul că, deşi constată acest lucru, pacienţii nu renunţă la consumul acestor produse. Ne plac, e adevărat, dar dacă ne plac trebuie să suportăm consecinţele, iar acestea pot fi grave“, mai spune medicul. Toate produsele amintite mai sus, dar şi ceaiul, cel negru şi cel verde, deshidratează.

Ce se recomandă, atunci, să consumăm când afară temperatura este insuportabilă? Apă plată, apă de izvor, apă minerală, pentru această din urmă, carbogazoasă, fiind avertizări în cazul pacienţilor cu probleme digestive. Indicat este să nu aşteptăm ca senzaţia de sete să se instaleze, ci, mai ales în cazul în care desfăşurăm activităţi în aer liber, să bem apă la fiecare 20-30 de minute. Dacă pentru o zi cu temperaturi nomale se recomandă un consum de 2 litri de lichide, în zilele caniculare acesta trebuie să crescă cel puţin cu 0,5 litri.

Ceaiul cald, cu lămâie, este de asemenea indicat. „Lichidele reci, deşi în aparenţă ne răcoresc, ne fac foarte mult rău. Sucurile nu ne astâmpără în niciun caz setea, din contră, setea va creşte. Ceaiul cald în schimb te face la început să transpiri, însă ulterior resimţi starea de bine“, a mai spus medicul. Pentru cei cărora starea de sănătate nu le permite „luxul“ de a bea cafea, cea decofeinizată poate fi o soluţie, şi aceasta, însă, consumată fără zahăr.

CITIŢI ŞI: Semnele care te avertizează că poţi avea diabet. Explicaţia specialiştilor: setea şi foamea de nestăvilit nu sunt sănătoase

Alimentele care sunt o adevărată otravă pentru organism. Medic: „Nu ştiu cum se face, dar toate reuşesc să bifeze nu unul, ci mai multe efecte negative“
 

Cele mai bune sucuri care te răcoresc pe caniculă

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite