Cât de sănătoasă este folosirea gelurilor antibacteriene. Medic: „Avem, de fapt, nevoie de curăţenie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şi săpunul obişnuit are efect antibacterian FOTO: 123 RF
Şi săpunul obişnuit are efect antibacterian FOTO: 123 RF

Gelurile antibacteriene ne scot de multe ori din impas, atunci când nu putem folosi apa şi săpunul. Săpunurile antibacteriene au ajuns să se vândă de asemenea mult mai bine decât cele obişnuite.

Tot „bătând“ net-ul şi aruncându-ţi ochii pe reviste de tot felul, afli de fel de fel de produse cărora li se atribuie calităţi extraordinare. Produse care „omoară 99% din microbi“ îţi sar parcă în coşul de cumpărături şi astfel ajungi să-i strecori copilului în ghiozdan gelul salvator sau să pui pe raftul de la baie mult mai eficientul săpun antibacterian.

„Până la gelul antibacterian trebuie să ne spălăm în primul rând cu apă şi săpun“, spune medicul Cătălin Pătru, epidemiolog. „Sincer, cred mult mai mult într-o casă curată, aerisită, în care aspiri sau mături praful, cureţi. Din punctul meu de vedere e foarte mult marketing la mijloc, nu ai nevoie de gel antibacterian sau săpun antibacterian la tine acasă, dacă te speli de fiecare dată când ai treabă la baie, dacă ai grijă să fii curat pe mâini de fiecare dată când pregăteşti mâncarea, când o serveşti. Lasă-l pe specialist să folosească astfel de produse, pentru că acesta chiar are nevoie“, spune medicul.

„La faţa tegumentului trebuie să existe un strat protector“

Igiena este condiţia esenţială pentru o viaţă sănătoasă, însă sunt, şi deloc puţine, şi cazuri în care se ajunge la exces. „Cunosc persoane care au trecut în extrema cealaltă, se spală de 30 de ori pe zi, or asta nu mai e în regulă, e o obsesie, se ajunge la un exces cantitativ. La faţa tegumentului trebuie să existe un strat protector, urmează un strat de imunoglobuline de suprafaţă, care îşi face şi el treaba la nivel local, iar prin aceste acţiuni excesiv repetate se ajunge la îndepărtarea lor. Se poate ajunge chiar la leziuni locale ale pielii“, spune medicul.

„Toate săpunurile sunt antibacteriene“

Gelurile antibacteriene pot deveni periculoase atunci când abuzăm de ele în primul rând pentru că, majoritatea, sunt soluţii hidroalcoolice, care pot deshidrata pielea, pot da reacţii locale etc. Pe de altă parte, săpunurile antibacteriene folosite în mediul casnic nu prea şi-au dovedit eficienţa. „E foarte mult marketing la mijloc. «Cumpără săpun antibacterian, că e mai eficient!», cam asta ţi se spune. Toate săpunurile sunt antibacteriene, prin acţiunea mecanică, în primul rând, pe care o au. Scopul săpunului e practic ăsta, să îndepărteze mecanic murdăria. Ce facem noi, chirurgii, de exemplu, e altceva, spălăm 15 minune cu produse specifice din motive reale, oricum acasă nu se spală nimeni 15 minute“, mai spune medicul.

Copiii au, sau nu, nevoie de gelul antibacterian?

Oricât de bine le-ar fi intrat în obicei spălatul pe mâini, sunt situaţii în care copiii, la şcoală, în parc, în diverse alte situaţii, nu se pot spăla cu apă şi săpun. Pentru astfel de momente avem, adesea, grijă să aibă la îndemână gelul antibacterian. Iată ce spune medicul în acest caz, vorbind de folosirea frecventă a gelului antibacterian: „La copii eu n-aş recomanda folosirea acestor produse, sau cel puţin nu în mod frecvent. Echilibrul la nivelul tegumentului, în cazul lor, e destul de fragil şi rişti să-l strici folosind aceste geluri hidroalcoolice. Trebuie să-şi facă imunitatea, n-ai cum altfel. Excesul, de orice fel, e dăunător şi poate ajunge până la afecţiuni autoimune“, avertizează medicul.

CITIŢI ŞI: Greşeli fatale făcute de părinţi în privinţa alimentaţiei celor mici. Doctor: „Am văzut ulcer la copil de 3 ani!“

Cum „călim“ copiii, când putem să-i scoatem la plimbare şi cât de gros trebuie să-i îmbrăcăm. Cele mai frecvente greşeli în îngrijirea bebeluşilor

Alimentele care sunt o adevărată otravă pentru organism. Medic: „Nu ştiu cum se face, dar toate reuşesc să bifeze nu unul, ci mai multe efecte negative“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite