Cât pierd la salariu infirmierii şi brancardierii, dar şi farmaciştii şi biologii din spitale. Lider: „Creşterile de venituri au fost nesemnificative“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicaliştii SANITAS se pregătesc de noi forme de protest, după ce farmaciştii şi biologii, kinetoterapeuţii, infirmierii, brancardierii şi îngrijitorii din spitale au aşteptat creşterea salarială de la începutul anului, dar au constatat, în ziua de salariu, că unii dintre ei au creşteri nesemnificative, alţii au chiar bani mai puţini.

Aceste categorii de salariaţi din spitalele publice, care nu au beneficiat, anul trecut, de creşterile semnificative înregistrate de medici şi de asistenţii medicali, au aşteptat cu speranţă ziua de salariu, urmare a creşterilor salariale, de 25%, din ianuarie. Calculele le-au fost, însă, date peste cap de prevederea conform căreia sporurile de care personalul medical şi cel auxiliar beneficiază se vor calcula în continuare în funcţie de salariul de bază din decembrie 2018, nu de cel mărit. În plus, anumite categorii de cheltuieli, cum este norma de hrană, au fost incluse în plafonul de 30% pe ordontor de credite în care trebuie să se încadreze cheltuielile de personal, astfel că, în ţară, au fost chiar situaţii în care infirmierii şi brancardierii au încasat în februarie (pentru luna ianuarie) bani mai puţini decât cu o lună înainte. 

Liderii SANITAS s-au întâlnit, marţi, 19 februarie, la Bucureşti şi au pus la cale un calendar de proteste. Vor fi organizate mai întâi expuneri ale problemelor lor în cadrul Comisiilor de Dialog Social de la nivelul prefecturilor, după care vor avea  loc pichetări ale diverselor ministere, iar în 3 aprilie, dacă nu li se rezolvă revendicările, un mare miting.

„Nu s-au ales cu mare lucru“

O infirmieră cu gradaţia V (cu cea mai mare vechime), din Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, avea în decembrie 2018 un salariu de bază de 2.168 lei. În ianuarie, acest salariu a crescut la 2.618 lei, urmând ca în anul 2022, conform graficului de creşteri ale veniturilor în sectorul bugetar, prevăzut de legea salarizării unitare, să ajungă la 3.800 lei. La salariul de bază, în spitalele publice, o sumă importantă se adaugă din sporurile specifice fiecărei secţii (între 15% şi 75%). Aşa se face că nivelul creşterilor nu a fost, pentru categoriile de personal care au beneficiat de creşteri ale salariului de bază în ianuarie, foarte importante, în principal pentru că sporurile li se calculează în continuare raportat la salariul din 2018, mai mic.

„Din cauza aplicării Ordonanţei 114 (n.r.- ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 114 din 28 decembrie 2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene), în anumite judeţe s-au înregistrat pierderi de venituri.  (...) Ieri, deja, în şedinţa de Guvern s-a hotărât scoaterea indemnizaţiei de hrană din plafonul de 30% pe ordonator de credite, dar nu este suficient. În judeţul Olt nu s-au înregistrat pierderi de venituri, dar şi creşterile de venituri au fost nesemnificative, din cauza ordonanţei 114 care limitează cuantumul sporurilor la decembrie 2018.  Sunt creşteri între 20 de lei şi 200 lei“, a precizat liderul Uniunii Judeţene SANITAS Olt, Roxana Dumitrescu. Dacă sporurile s-ar aplica la salariul crescut, câştigul întregistrat ar fi, a mai spus liderul,  „undeva între 300 şi 700 lei. E vorba despre infirmieri, despre brancardieri, biologi, farmacişti, kinetoterapeuţi, care nu s-au ales cu mare lucru“.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite