Cât de indicată este îngheţata pentru copii. Medic: „Evident că este bună, dar trebuie mâncată în anumite condiţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Îngheţata - dulcele preferat al copiilor FOTO: arhiva Adevărul
Îngheţata - dulcele preferat al copiilor FOTO: arhiva Adevărul

Îngheţata afectează, sau nu, sănătatea celor mici. Câte îngheţate îi putem permite copilului să mănânce zilnic şi în ce condiţii.

Părinţii care tind să-şi protejeze excesiv copiii ajung să le interzică acestora lucruri fireşti, sub pretextul că le afectează sănătatea. „Nu mai alerga, mami, că transpiri!“, auzi de peste tot în parcurile de joacă, spre disperarea medicilor, care spun că lipsa de mişcare în rândul copiilor generează probleme foarte mari.

Şi despre îngheţată există mituri. „Nu poţi să mănânci, că o să te doară gâtul!“, e formula folosită pentru a anihila rugăminţile celor mici. Medicii, însă, sunt de altă părere.
„Îngheţata e bună, normal că-i bună, oare cui nu-i place?! Nu e o chestie absolută că face bine sau face rău. Dacă copilul e răcit e bine să nu mănânce, dacă nu e răcit poate să mănânce, supravegheat, cu înghiţituri mici“, spune medicul cu specialitatea ORL, Liana Moisă.

Excesele sunt cele care dăunează, ne lămureşte medicul, asta însemnând că, deşi nu traversează un episod acut de boală, cel mic ar putea avea de suferit dacă mănâncă îngheţată când este supraîncălzit. „Vom avea grijă să nu fie în acelaşi timp cu îngheţata în mână şi cu soarele puternic deasupra capului, sau să fie transpirat. Adică îngheţata este bună, dar mâncată în anumite condiţii. Interdicţii se impun dacă are o amigdalită streptococică, o viroză, o faringită. În rest poate să mănânce, dar cu înghiţituri mici. Te poţi răcori cu o îngheţată sau un suc rece, dar la umbră şi nu când eşti supraîncălzit. Totul este să alegi calea de mijloc. Poţi să mănânci o îngheţată la prânz, în condiţiile pe care le-am amintit anterior, şi să mai mănânci o îngheţată seara, la plimbare. Îngheţata are avantajul că este un dulce cu mai puţine calorii decât prăjiturile, de exemplu“, explică medicul.

„Ar trebui să avem o maşină de îngheţată“

Îngheţata devine cu adevărat un mare pericol prin ceea ce conţine, de aceea medicii ne recomandă să alegem o îngheţată de calitate, din magazine în care avem încredere,  şi să avem mare grijă la început de sezon, când la magazin am putea să găsim produse din stocul de toamna trecută, în termen, dar care dată fiind perioada lungă de depozitare ar fi putut suferi modificări, cazuri în care vom avea probleme nu numai cu gâtul, dar şi probleme digestive, de exemplu.

„Ar trebui să avem o maşină de îngheţată şi să preparăm acasă o îngheţată bună, cu ingrediente proaspete, fără coloranţi şi conservanţi. Cu lapte, cu smântână, cu ouă proaspete, să ştim exact ce mâncăm. Altfel, evident că dacă le interzicem acest produs celor mici nu facem decât să mărim tentaţia. Pleacă la şcoală şi tot mănâncă. Important este să le spunem cum o aleg, cum o mănâncă, în ce momente, astfel încât să nu-şi pună sănătatea în pericol“, a mai spus medicul Liana Moisă.

CITIŢI ŞI: Cum ne dăm seama că o aluniţă poate fi cancerigenă. Top 5 afecţiuni care se agravează la expunerea solară

Cum temperăm apetitul unui copil supraponderal. Medic: „Copilul nu se îngraşă dintr-o friptură“

Greşeli fatale făcute de părinţi în privinţa alimentaţiei celor mici. Doctor: „Am văzut ulcer la copil de 3 ani!“

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite