Cât de des trebuie să ne spălăm, de fapt, părul şi cum îl îngrijim pe timpul iernii - trucuri de la specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hair-stylist-ul Mariana Nicola recomandă o vizită la salon pentru „diagnostic“. Foto: pagina de Facebook Blondi Salon Slatina
Hair-stylist-ul Mariana Nicola recomandă o vizită la salon pentru „diagnostic“. Foto: pagina de Facebook Blondi Salon Slatina

Părul ar trebui să se bucure de toată atenţia noastră, chiar dacă iarna îl „ascundem“, de multe ori, sub căciuli la modă. Hidratarea, spun specialiştii, este principala grijă, cu atât mai mult pentru un părul care şi-a pierdut luciul, agresat de vara toridă.

După o vară plină de soare, în care, eventual, ne-am bucurat şi de mare, şi o toamnă agitată, când nu ne-am făcut timp să ne îngrijim părul, ne trezim că a devenit poros, cu volum în exces după pieptănare. Prima grijă ar trebui să fie, spune specialistul, o vizită la salon. „Un păr sănătos este doar un păr cu luciu. Când cuticula nu mai este la locul ei, firele de păr „se-mping“, astfel că obţinem acel volum nedorit. Primul pas este să consultăm un specialist, pentru a şti ce produse să folosim, în funcţie de gradul de porozitate şi de tipul de păr (gras, uscat sau normal)“, spune hair-stylist-ul Mariana Nicola, directorul unui salon de coafură din Slatina.

Pentru un păr fără luciu, dar natural, nevopsit, un şampon pentru păr normal şi balsamul pentru descurcare ar trebui să fie suficient. Pentru un păr vopsit o dată, şamponul pentru păr vopsit şi masca de păr se recomandă în principal. În fine, pentru un păr decolorat sau şuviţat (pe care trebuie să nu-l încadrăm foarte târziu la categoria „deshidratat“), e deja nevoie de şampon şi mască pentru păr deshidratat, „sau produse pentru blonde, cum îmi place mie să spun“, mai spune specialista.

Ce facem cu părul deshidratat

Dacă pentru părul cu luciu se poate continua cu produsele obişnuite, care s-au dovedit eficiente, având în vedere starea lui, problemele intervin la părul deshidratat. „În aceste cazuri, mergem la salon, să stabilească stilistul ce produse folosim, eventual ce produse cumpărăm pentru acasă. Nu am nimic împotriva produselor din comerţ, însă trebuie spus că acestea conţin o mare cantitate de sodă, care va usca părul cu fiecare utilizare, atât de mult încât, dacă rămânem fără şampon, putem foarte bine să folosim detergent de vase amestecat cu balsam, e cam acelaşi lucru.

Fiecare fabrică a unui brand mare e împărţită în două. Produce pentru publicul larg şi pentru saloane. Din comerţ ne putem alege şamponul la recomandarea prietenei, a vecinei, a verişoarei, după miros sau după culoare, însă la salon acest produs recomandat chiar trebuie să-şi facă treaba. Dacă-l foloseşti să repare părul deteriorat, atunci asta trebuie să facă. Diferenţa între produsele obişnuite şi cele de salon o face cantitatea de cheratină sau alte ingrediente, cum sunt uleiurile, spre exemplu, conţinută“, ne explică în continuare tehnicianul în tunsoare şi culoare Mariana Nicola.

„Cât de des spălăm părul? De câte ori este nevoie!“

„Ce poţi folosi acasă, fără să rişti să-i faci şi mai mult rău?“, ne mai roade curiozitatea. „Internetul abundă în soluţii şi reţete. Ideea mea este ca părul să fie cât mai sănătos, iar dacă se poate într-adevăr  repara cu altceva decât produse profesionale, eu nu pot decât să mă bucur atunci când mă ocup de el, când îl tund sau îl coafez. Necazul este că, în ultima vreme, la întrebarea mea: «Ce i-aţi făcut de când ne-am văzut ultima dată, pentru că s-a uscat foarte-foarte tare?», clientele mele nu-mi mai răspund „L-am întins cu placa!», ci «Am folosit produse naturale». M-aş bucura, într-adevăr, să aflu că folosesc nu ştiu ce produse sub un prosop cald şi că dau rezultate, dar de când există salonul, de 10 ani, nu prea mi s-a-ntâmplat“, mai spune Mariana Nicola.

Un alt mit ţine de frecvenţa spălării părului pe timp de iarnă. Ar trebui spălat mai rar, având în vedere că frigul şi poluarea îl agresează, sau păstrat ritmul normal?

„Părul îl spălăm de câte ori este nevoie. El ne face regula nouă, nu noi lui. Un păr gras „cere“ să fie spălat aproape în fiecare zi sau cel mult la două zile. Un păr normal, o dată la trei zile, iar un păr deshidratat cam la cinci zile, maximul o săptămână. Totul vine din interiorul nostru, din ceea ce consumăm, care influenţează şi cantitatea de sebum secretată. Acum, bineînţeles că nu trebuie să forţăm nota. Dacă un păr normal îl spălăm zilnic, este exces, spălându-l în fiecare zi stimulăm foarte tare glanda sebacee şi va produce şi mai mult“, ne lămureşte hair-stylistul.

Luciu pentru păr uscat, mască pentru părul ondulat

În afară de produsele de îngrijire folosite în timpul spălatului, la final se recomandă şi diverse produse de styling, aplicate pe părul umed sau uscat. Serurile sunt preferatele clientelor, pentru părul uscat se mai foloseşte luciul, produsele pentru descurcarea părului se recomandă de asemenea, pentru a evita ruperea firelor de păr.

Este de preferat să renunţăm iarna la spumă şi la fixativ, care tind să usuce părul. Pentru părul ondulat avem de asemenea un truc. Pe părul umed se aplică mască de păr obişnuită, dar care nu se mai clăteşte, se păstrrează sau chiar se suplimentează cantitatea folosită. După aplicare pieptănăm părul cu un pieptăn rar şi apoi formăm buclele în pumni. Dacă îl folosesc şi persoanele cu părul drept, atunci se recomandă să „şifonăm“ un pic părul, după care uscăm cu grijă, la temperatură moderată“, a mai recomandat hair-stylistul Mariana Nicola.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite