Cât au crescut tarifele în turism din cauza tichetelor pe care le primesc bugetarii. „Hotelierii ar trebui să fie precauţi, pentru că aceste tichete nu vor fi veşnice“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii au ajuns să plătească la preţuri de lux servicii absolut banale pe litoralul românesc FOTO: arhiva
Românii au ajuns să plătească la preţuri de lux servicii absolut banale pe litoralul românesc FOTO: arhiva

Vacanţa de Paşte şi 1 Mai care se apropie este prima gură de oxigen pentru hotelieri, cele mai multe vacanţe pentru această perioadă fiind deja vândute. Preţurile în România au crescut, însă, artificial, avertizează tour-operatorii.

Trebuie să ai mare-mare noroc dacă în această perioadă mai găseşti un loc la un hotel în România pentru preconizata vacanţă de Paşte şi 1 Mai, când, din nou, cel mai probabil, cele două sărbători vor fi unite, iar românii vor putea petrece o săptămână departe de grijile cotidiene. Cei care şi-au făcut rezervările au şi achitat sume frumuşele. Tarifele vor fi cel puţin la fel de crescute şi pentru vacanţa de vară, în plin sezon fiind chiar mai mari.

Când vine vorba de preţuri, însă, tour-operatorii fac anumite calcule, compară ofertele şi spun răspicat că în România s-a ajuns la costuri mult peste calitatea serviciilor, iar asta, în bună parte, din cauza (în cazul românilor care scot bani din buzunar) tichetelor de vacanţă de care se bucură bugetarii şi pe care le pot folosi doar în ţară. Hotelierii speculează această situaţie şi se bucură de un profit peste cel obişnuit, însă este o situaţie care i-ar putea costa scump.

„În ultimii doi ani s-a manifestat o creştere accentuată a tarifelor, în Mamaia în special, din cauza tichetelor de vacanţă. Mie nu mi se pare justificată această creştere, pentru că avem nişte tarife foarte mari în comparaţie cu vecinii noştri bulgari şi chiar şi cu grecii. Hotelierii ar trebui să fie precauţi, pentru că aceste tichete nu vor fi veşnice şi nu se vor da an de an. Şi se vor trezi cu hotelurile goale. E o competiţie pe litoral, au început să răsară hoteluri, apartamente de închiriat şi aşa mai departe, iar peste câţiva ani, când nu vor mai fi tichete, se vor trezi cu ele goale“, spune Nicolae Durlă, reprezentantul unei agenţii de turism din Slatina.

Ce costuri sunt în România, ce primeşti la vecini

Dacă te limitezi la tichete, vacanţa nu va fi chiar una de vis, spun specialiştii. „Depinde ce-ţi doreşti. Dacă-ţi doreşti o vacanţă ieftină, primeşti un hotel ieftin, dacă vrei să mergi doar cu tichetele de vacanţă pe care le-ai primit de la locul de muncă, primeşti un hotel de două stele, posibil cu mic dejun, restul mergi la «împinge tava». Sunt destule autoserviri pe litoral, care au răsărit pe-acolo, şi mănânci ceea ce-ţi doreşti. (...) All-inclusive în Mamaia ajunge la 900 -1.000 euro pentru două persoane, dar nu şapte nopţi, mult mai scump decât în alte zone, cum ar fi destinaţii ca Bulgaria sau Grecia“, a mai spus Durlă.

De bani mai puţini, la vecinii bulgari, şi chiar în Grecia, îţi poţi permite un concediu în care să ai alături şi copilul mai mic de 12 ani, în regim all-inclusive şi chiar ultra-all-inclusive.

„Cum se poate ca în Bulgaria, de exemplu, o familie cu un copil până în 12 ani să-şi petreacă o vacanţă de 6 nopţi cu 550 — 600 euro, iar în România să nu-ţi permiţi aşa ceva? Dar, acestea sunt problemele hotelierilor, nu ale agenţiilor, pentru că până la urmă noi vindem ce-ţi doreşte turistul“, a mai spus reprezentantul agenţiei de turism slătinene.

Chiar şi vacanţele în Turcia sunt la preţuri comparabile cu cele de pe litoralul nostru, în condiţiile în care din aceşti bani se plătesc şi alte servicii. Pentru o vacanţă de 7 zile în Antalya, în perioada Paştelui, turiştii care şi-au rezervat cu cel puţin patru luni în urmă biletele plătesc aproximativ 550 lei/persoană, cu toate taxele incluse (bilet de avion, taxe de aeroport, transport de la aeroport la hotel, masă all-inclusive sau ultra-lall-inclusive). Alţi turişti au ales destinaţii la fel de însorite, cum este Egiptul, la preţuri, şi acestea, comparabile cu cele deja amintite.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite