Cât costă prima zi de şcoală. Părinte: „Am avut grijă să le cumpăr treptat, altfel nu mi-aş fi permis“

Cât costă prima zi de şcoală. Părinte: „Am avut grijă să le cumpăr treptat, altfel nu mi-aş fi permis“

Cumpărăturile pentru prima zi de şcoală necesită bugete considerabile FOTO: Alina Mitran

Copiii se bucură de ultimele zile de vacanţă, însă părinţii îşi fac deja socotelile şi verifică ce pregătiri le-au mai rămas pentru prima zi de şcoală. Cumpărăturile rămase le vor scoate, din nou, din portofel bani frumoşi.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Dacă nu aş fi făcut toate aceste cheltuieli treptat, nu ştiu ce-aş fi făcut. Am doi copii şi ce mai am de cumpărat înseamnă poate mai mult de jumătate din salariu“, spune o mămică preocupată să găsească ce mai are pe lista de cumpărături. Caută o uniformă din material „mai de calitate, pentru că cele chinezeşti ţin câteva spălări“, în timp ce fetiţa care o însoţeşte e cucerită de ghiozdanele „cu licenţă“, cu personajele favorite din desenele animate. „E frumos, dar n-ai mai avut din ăsta?“, încearcă mama, poate cu gândul la bănuţii rezervaţi, s-o convingă să se mulţumească cu altceva.

O uniformă pentru fete costă, în „bazar“, locul de unde se aprovizionează cei mai mulţi părinţi, până la 70 de lei. „Avem la 40 de lei din cele chinezeşti, la 60 – românăneşti. Sunt mai bune astea ale noastre, bumbacul e mai de calitate. Vin în special de la ţară şi cumpără, pentru că cei din oraş au, la şcoli, uniforme fiecare şcoală, le fac pe comandă, e altceva“, ne lămureşte vânzătoarea. La uniformă adăugăm ciorapii, şi aceştia de la 10 lei, pantofii, pe care îi poţi găsi, dacă nu eşti pretenţios, şi cu sume de până la 100 de lei, un cardigan, pentru că vor veni şi dimineţile mai reci, şi acesta în jur de 50-60 de lei… „E o investiţie, să ştiţi, vin şi le ia pe parcurs. Şi tot n-am vândut până acum, în ultima săptămână e foarte mare agitaţia. Au mai apărut şi magazinele alea cu preţuri mici şi se duc acolo…“, ne mai spune vânzătoarea, informându-ne că pentru băieţi un costum nu-l poţi găsi mai ieftin de 100 de lei. Doar o cămaşă albă costă între 25 şi 50 de lei.

Preţurile se dublează când vorbim de produse de mai bună calitate, pe care le găsim în magazinele cu renume. E valabil şi în cazul ghiozdanului şi rechizitelor. Dacă un ghiozdan „de duzină“ îl găsim şi la 25-30 de lei,cel pentru grădiniţă, şi al 50-60 de lei cele pentru şcoală,  unul cu licenţă şi fel de fel de „îmbunătăţiri“ poate costa câteva sute de lei. „Mi-am strâns bani la puşculiţă, pentru că mi-am dorit foarte mult acest ghiozdan. Ştiu că e mai scump, dar nu-l mai schimb la anu’“, e convins un puşti care şi-a ales un ghiozdan cu personaje din Războiul Stelelor.

Imaginea cu personajele preferate creşte preţul la aproape orice produs, constaţi bătând magazinele. Şi penarele, şi caietele, chiar şi rigla sau etichetele costă mai mult dacă o prinţesă foarte cunoscută îţi zâmbeşte de pe copertă, iar părinţii fac faţă cu greu asaltului celor mici şi rugăminţilor acestora în favoarea achiziţionării acelui caiet şi nu al celuilalt, atât de banal.

„Din păcate e doar începutul acum, avem o listă cu ceva materiale, pe care ne-a transmis-o doamna învăţătoare. Nu mai punem la socoteală manualele sau auxiliarele, pe care le cumpărăm tot noi, dar ni se spune despre ele după ce începe şcoala. Un buchet de flori pentru doamna, mai una, mai alta, n-am stat să le adun, dar cred că sub 500 de lei nu costă. Chiar mai mult, pentru că le trebuie şi un trenning pentru ora de sport, un pantof sport…“, ne lămureşte o altă mămică, deja îngrijorată că pentru o singură sesiune de cumpărături şi-a depăşit bugetul pe care îl fixase iniţial.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările