Casa memorială a lui Nicolae Ceauşescu din Scorniceşti, închisă. De ce nu o mai pot vizita nostalgicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Urmaşii familiei Ceauşescu au hotărât să nu mai deschidă porţile nostalgicilor care vor să viziteze casa părintească a lui Nicolae Ceauşescu de la Scorniceşti (judeţul Olt), cel puţin până nu definitivează o înţelegere cu primăria. Casa a fost deschisă publicului de nepotul Emil Bărbulescu (fiul Elenei Bărbulescu, sora lui Nicolae Ceauşescu), în anul 2007, şi era vizitată mai ale de 26 ianuarie, ziua lui Ceauşescu.

Până în acest an, trecând mai întâi pe la Primăria Scorniceşti, doritorii au putut vizita casa, de care se ocupa un bun prieten al familiei Bărbulescu. Lucrurile au luat o altă întorsătură după moartea, în primăvara anului trecut, a nepotului lui Ceauşescu, Emil Bărbulescu, singurul membru al familiei care mai locuia în Scorniceşti, într-o clădire situată lângă casa memorială.

„Membrii familiei nu mai permit accesul vizitatorilor. Este hotărârea lor, eu le-o respect. Aşa, cu intervenţii, cu rugăminţi, s-a mai putut, dar de curând am primit, spre exemplu, o solicitare de la Antena 3 pentru a vizita casa şi a face o emisiune acolo, şi sora lui Emil Bărbulescu a refuzat. Adevărul este că nu e pregătită pentru aşa ceva, nu prea mai ai ce să vezi, trebuie pusă la punct, mai sunt doar câteva lucruri“, a declarat primarul oraşului Scorniceşti, Ion Prioteasa.

Reprezentanţii Primăriei Scorniceşti vizează de ani buni o colaborare cu membrii familiei, astfel încât casa memorială să fie deschisă publicului. „Noi ne-am dori să o cumpărăm sau măcar să colaborăm cumva. E destul de complicat, pentru că sunt vreo 12 urmaşi. Dintre fraţii Ceauşescu nu mai trăieşte decât unul. Lucrurile, juridic, nu sunt destul de limpezi, dar am promisiunea că vom discuta problema în primăvară. Trebuie să demarăm lucrurile, să căutăm documente prin arhive, prin Slatina, prin Bucureşti, pentru că astăzi, şi dacă o deschizi, n-ai ce să vezi mare lucru“, mai spune primarul oraşului.

În ceea ce priveşte motivul pentru care oamenii ar trebui să poată vizita casa din Scorniceşti, primarul adaugă: „Ceauşescu a fost fiul localităţii şi cel mai inteligent preşedinte. Cu el nu ne-au subjugat nici ruşii şi nici americanii, am fost independenţi, aşa că de ce nu ne-am mândri?“.


CITIŢI ŞI: 

Oamenii din Scorniceşti aşteaptă o nouă epocă de aur a „domnului“ Ceauşescu: „Nu mai găsim ca el, niciodată!“

Ultima speranţă pentru Scorniceşti, locul din care Ceauşescu făcuse un rai în comunism: „Să vină americanii!“

Secretele nepotului lui Ceauşescu: transformarea lui Emil Bărbulescu dintr-un răsfăţat al sorţii într-un autoexilat la Scorniceşti

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite