Băsescu, Ceauşescu şi Arafat s-au întâlnit cu Ţepeş şi Decebal la Vitomireşti, Olt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artistul Cătălin Mihalache a realizat un adevărat muzeu în aer liber la Vitomireşti, principala atracţie reprezentând-o pentru turişti Aleea Preşedinţilor.

Deşi artistul Cătălin Mihalache este unul ditnre cei mai talentaţi pictori şi caricaturişti români, acesta a devenit cunoscut în întreaga ţară nu atât prin operele expuse în galerii, cât mai ales prin operele expuse în curtea locuinţei sale din comuna Milcov sau la muzeul în aer liber realizat în cadrul unui popas turistic din Trepteni, comuna Vitomireşti. Cu ani în urmă, picturile imense pe o anexă a locuinţei reprezentând artişti români îndrăgiţi captau atenţia trecătorilor, iar bustul Elenei Udrea pe cea a hoţilor. Prima sa sculptură, Yasser Arafat în chip de cămilă, inspirată din stilul unic în lume patentat de autor- caricatura om- animal, a atras numeroase comentarii, dar şi aprecieri din partea cunoscătorilor, fiind catalogată drept operă de geniu.

Expoziţie de preşedinţi

După câţiva ani de căutări artistice, în care a exersat îmbinarea picturii cu caricatura şi sculptura, Cătălin Mihalache s-a apucat serios de sculptură, cu atelierul de lucru în cadrul muzeului realizat pentru un om de afaceri la Vitomireşti. „Prima sculptură am realizat-o la vârsta de 4 ani. Modelam feţele celor de la cârciuma din sat, din noroi. Acum am ajuns la un nivel avansat al artei. Fac o experienţă grea. Am descoperit secretul rezistenţei în timp al unei sculpturi şi pun accentul pe fineţe, pe expresivitate, pe trăirea sufletească. Prin aceste opere aduc caricatura la rangul de artă majoră”, spune artistul.
Astfel, în satul Trepteni s-au întâlnit Ceauşescu, Băsescu, Arafat, Cuza, Vladimirescu, Ţepeş şi Decebal. Singura piesă care le strică solemnitatea este cea care o reprezintă pe acriţa Adela Popescu, amplasată lângă Vlad Ţepeş. „Concepţia este pur turistică”, explică artistul alegerea de a-i imortaliza pe cei 7 lideri.



7.000 de lei, valoarea lui Băsescu

image

Singurul preşedinte de vânzare este Traian Băsescu, al cărui bust are o greutate de circa 4 tone, piesa fiind evaluată de artist la 7000 de lei. Alături de aceasta, mai sunt de vânzare încă trei piese. „Vând sculpturile ca o încercare. Aş dori ca acestea să ajungă la oameni care apreciază arta. Costul realizării acestor opere îl reprezintă cei 35 de ani de experienţă ca să fac ceva unicat”, spune el.
La acelaşi preţ ca cel cerut pentru bustul lui Băsescu se vinde şi o altă piesă cu greutate- „Olteanul”, realizată după emblema Festivalului Naţional de Umor „Oltenii & Restu’ Lumii”, reprezentarea grafică aparţinând tot caricaturistului. „Aş fi dorit ca această operă să fie pusă la loc de cinste la Podul Olt, la intrarea în Slatina, acolo de unde se dă anual startul festivalului, unde olteanul devine gazdă pentru restul lumii şi-şi primeşte oaspeţii cu praz, paşaport, zaibăr şi butoiul cu glume”, mai spune artistul.
Celelalte două sculpturi de vânzare întruchipează o sirenă şi un vultur, de mari dimensiuni, preţul de pornire fiind de 4000 de lei.

INFO BOX
A inventat două stiluri de caricatură

Cătălin Mihalache (42 de ani) a petrecut doi ani de zile alături de maestrul Ştefan Popa Popa’s. Ucenicul a devenit rapid un artist renumit, care şi-a pus amprenta în caricatură prin două stiluri unicat la nivel mondial: stilul om- animal şi stilul distorsionat. Primul l-a folosit şi în sculptură, seria portretelor preşedinţilor fiind începută cu bustul prinţului Charles, în chip de cangur, lucrare ce este expusă într-un muzeu din New York.
Caricaturile sale au fost admirate la numeroase expoziţii naţionale, dar şi la festivaluri internaţionale.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite