VIDEO Bacalaureat 2016. Absolvenţii, mulţumiţi că subiectele au fost „abordabile“. Profesor: „Probabil în Olt vom avea 85-90% promovabilitate la Română“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bacalaureat 2016. Subiecte şi pentru pasionaţii de lectură, dar şi pentru cei care consideră literatura „un moft“ s-au primit astăzi la proba scrisă la limba şi literatura română, la examenul de Bac 2016, profesorii considerând, la rândul lor, că pentru un elev silitor o notă peste 8,50 era uşor de obţinut.

Emoţii mari, şi astăzi, pentru candidaţi, dar mai ales pentru prietenii, părinţii, rudele şi profesorii celor prezenţi în sala de examen.

În judeţul Olt , cei 2.748 înscrişi pentru proba scrisă la limba şi literatura română (proba E) a examenului de Bacalaureat 2016 au fost aşteptaţi în 12 centre de examen (trei dintre acestea cu subcomisii în alte trei unităţi de învăţământ). S-au printat 1.796 subiecte pentru elevii de la profilul real şi 952 pentru cei de la profilul umanist, care au fost distribuite candidaţilor înepând cu ora 9,00. Au fost săli, au spus absolvenţii de liceu la ieşirea din examen, în care proba a început efectiv şi o jumătate de oră mai târziu, candidaţii putând părăsi sala de-abia după prima oră şi jumătate. Cei mai mulţi şi-au valorificat la maximum cele două ore disponibile, subiectele fiind „abordabile“, cum le-au considerat candidaţii.

Concret, cei de la real au avut, la primul subiect, de rezolvat mai multe cerinţe analizând un fragment din piesa de teatru „Madona“, de Tudor Muşetescu, la subiectul II, de argumentat rolul jocurilor pe dispozitive electronice, iar la subiectul III, un eseu de 600-900 de cuvinte în care să exprime tema şi viziunea despre lume într-un roman interbelic studiat.

image

Colegii mai mari care i-au pregătit au aşteptat cu nerăbdare şi subiectele, dar şi părerea candidaţilor

Şi cei de la Profilul umanist  au avut subiecte frumoase, la primul subiect cerinţele de rezolvat vizând un fragment din „Citadela sfărâmată“ – Horia Lovinescu, la subiectul al II-lea – un text argumentativ de 150-300 de cuvinte despre rolul lecturii în dezvoltarea personală, iar la ultimul subiect – 600-900 de semne în care să prezinte particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-un roman psihologic studiat.

Bac 2016. „«Ion» era, sau nu, roman psihologic?“

Cele două ore şi mai bine au trecut greu pentru cei de-afară, părinţi, prieteni, fraţi mai mari îngrijoraţi, cu emoţii, au mărturisit, care le-au depăşit pe cele trăite la propriul examen.

„Ei s-au pregătit, şi-au făcut şi planuri, acum să vedem! Datoria noastră este să-i susţinem, indiferent ce vor face. Fata mea ar vrea la Medicină, la Craiova, deşi a făcut mate-info. Cea mare dă licenţa în curând, la Bucureşti, aşa că este o perioadă... Nu le-am spus ce să facă, le-am asigurat doar că le susţin, indiferent de alegere“, a mărturisit un tată îngrijorat, care s-a postat în faţa porţii Colegiului Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu“ încă de la 9,30. O altă doamnă, din Brâncoveni, într-un stres la fel de mare: „Păi, vă daţi seama că suntem şi noi îngrijoraţi, cum să nu fim! Au învăţat, dar rămâne cel mai important examen.  Fata mea ar vrea la Drept, să dea Dumnezeu să fie bine!“, şi-a spus mama dorinţa cu voce tare.

image

Emoţiile în rândul părinţilor au crescut la cote alarmante

La alţi câţiva metri, alt grup de persoane în aşteptare. Căutare febrilă pe Internet, după subiecte, nu că s-ar mai fi putut face ceva, dar să ai cu ce să-ţi faci de lucru aşteptând.
Primul candidat iese pe poarta şcolii aproape de ora 11,00. Are subiectele de la profilul umanist, foaia de concurs începe să circule din mână-n mână. „Uşor, n-a fost poezie!“, se aude de undeva. „Ca la simulare, cam aceleaşi subiecte!“, îşi dă altcineva cu părerea, iar opiniile încep să curgă. Tânărul de-abia ieşit din sală le descrie simplu: „Acceptabile!“.

La câteva minute încep să iasă şi colegii săi. Îi aşteaptă şi tinerii care i-au pregătit pentru probă, prieteni, fraţi mai mari. „«Ion» era, sau nu, roman psihologic?“, se verifică repede o candidată, respirând uşurată când primeşte răspunsul aşteptat.
„Am scris nouă pagini, bine că s-a terminat!“, explică şi „întârziaţii“ de ce au zăbovit în sală, crescându-le celor de-afară tensiunea.

Bacalaureat 2016. Profesor de Română: „Nota 5 poate fi luată de majoritatea elevilor“

Subiectele, au fost de acord aproape toţi candidaţii, au fost mai puţin dificile decât cele de la simulările pe care le-au susţinut pe tot parcursul ultimului an şcolar, şi n-au fost nici acestea puţine.  

image

Primul ieşit din sală la C.N.V. „Nicolae Titulescu“ Slatina

„Sincer, subiectele au fost de dificultate medie. Cam în aceeaşi notă cu cele de la simulări. Un elev silitor ia minimum 8,50 la subiectele astea. Diferenţa va fi făcută de modul cum au urmărit şi au rezolvat cerinţele. Nu poate doar să povestească, trebuie să urmeze structura. (...) Cred că în judeţ promovabilitatea la limba română va fi de 85-90% “, a declarat profesorul Victor Iacobescu, preşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat.

BAC 2016 Un eliminat din concurs la Scorniceşti. Poate da din nou proba peste două sesiuni

Deşi regulamentul este clar, iar candidaţii au fost informaţi că nu au voie cu nimic altceva în sala de examen în afara pixului sau stiloului, la Scorniceşti un absolvent a încercat să „fenteze“ şi a intrat în sală cu telefonul. Profesorul supraveghetor l-a surprins încercând să se „inspire“ şi a descoperit telefonul asupra băiatului, eliminându-l din examen. Cum nota 1 înseamnă că nu a promovat proba, viitoarea şansă o are peste două sesiuni, neavând dreptul să se înscrie în această toamnă, şi nici la sesiunea iunie-iulie de vara viitoare.
O situaţie specială se înregistrează şi la Caracal, unde la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul“ un candidat are nevoie de timp suplimentar de lucru, acesta fiind nevoit, din cauza problemelor de sănătate, să-i dicteze unui asistent rezolvarea subiectelor, proba, în cazul său, putând să se prelungească şi cu 1 oră – o oră şi jumătate.

image

Prima probă a trecut, matematica e hopul

Altfel, la această sesiune sunt candidaţi în vârstă de până la aproape 50 de ani. De la Colegiul Tehnic „Matei Basarab“ din Caracal susţine BAC-ul 2016 o candidată născută în 1968, iar de la Colegiul Economic „P.S. Aurelian“ din Slatina, un bărbat de 47 de ani.

Bacalaureat 2016 la Slatina. Subiecte „acceptabile“ la proba scrisă la limba şi literatura română

CITIŢI ŞI: Bacalaureat 2016. Subiectele de la Limba şi literatura română BAC. La profil Uman: romanul psihologic. La Real: romanul interbelic

Rezultate Evaluare Naţională 2016. Oltul, locul 10 pe ţară şi primul loc în regiunea S-V Oltenia. Care a fost proba care a adus mai multe note de 10

VIDEO Rezultate Evaluare Naţională 2016. Lacrimi la aflarea notelor. Elevii, între „bravo, mami, foarte bine!“ şi „nu-i nicio tragedie, facem contestaţie!“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite