Avalanşă de pacienţi COVID la spitalul din Slatina: „Nu mai avem niciun loc“. Ce se întâmplă în focarul de la Cardiologie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de pacienţi cu suspiciune COVID se prezintă sau sunt aduşi cu ambulanţele zilnic la UPU Slatina FOTO: Alina Mitran
Zeci de pacienţi cu suspiciune COVID se prezintă sau sunt aduşi cu ambulanţele zilnic la UPU Slatina FOTO: Alina Mitran

Paturile rezervate pentru pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19 sau suspecţi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina au fost ocupate în totalitate, astfel că de acum pacienţii vor fi trimişi către alte spitale. Veşti bune vin în schimb cu privire la focarul din secţia Cardiologie a aceluiaşi spital.

Secţia de Boli Infecţioase a SJU Slatina s-a umplut, a declarat dr. Florin Popa, purtător de cuvânt al spitalului. 

„Ţin să spun că nu mai avem niciun loc în cadrul secţiei Boli Infecţioase pentru pacienţii confirmaţi şi pacienţii suspecţi COVID“, a spus medicul. Spre deosebire de valurile anterioare, nu numărul mare de pacienţi este marea problemă, cât faptul că este vorba doar de cazuri medii şi grave de boală. De menţionat că din totalul pacienţilor internaţi la acest moment în această unitate, doar doi au schema completă de vaccinare şi se confruntă cu forme medii de boală.

 „Din cei 40 care erau internaţi azi dimineaţă doar doi erau vaccinaţi. În continuare menţin ideea că vaccinul într-adevăr este cea mai bună soluţie pentru a scăpa de această boală, iar cei care sunt vaccinaţi la momentul actual şi sunt în secţia de Boli Infecţioase sunt cu o formă de boală medie“, a spus dr. Popa.

Pacienţii care vor veni în continuare cu simptome de COVID vor fi redirecţionaţi către alte spitale, Spitalul Municipal Caracal, care este prima opţiune, redevenind în cursul săptămânii trecute spital care îngrijeşte exclusiv pacienţi cu această patologie. Pe de altă parte, se pregăteşte la această dată şi extinderea cu 20 locuri a numărului de paturi la SJU Slatina.

DSP Olt a raportat luni, 20 septembrie 2021, că sunt 159 persoane internate în spitalele din Olt, 22 persoane fiind la Terapie Intensivă. Alţi 662 pacienţi sunt izolaţi la domiciliu. Tot astăzi au fost raportate patru noi decese cu COVID, fiind vorba de persoane cu vârste între 70 şi 90 ani. Numărul decedselor a ajuns, astfel, la 410 de la debutul pandemiei.

Bilanţul în focarul de la Cardiologie a ajuns la 25 cazuri pozitive. Secţia nu este însă închisă

În cursul săptămânii trecute, în cadrul SJU Slatina a fost declarat un focar COVID-19 la secţia Cardiologie, în câteva zile numărul ajungând la 16 cazuri. peste weekend s-au mai adunat alte nouă cazuri, astfel că bilanţul a ajuns la 25.  

„Focarul este pe cale de a fi stins, mai avem un singur pacient internat în secţia Cardiologie pozitiv. Pozitiv în sensul în care are deja are un test rapid negativ şi urmează să se facă test PCR pentru a  putea externa pacientul, după care o să urmeze măsurile de igienizare a saloanelor din secţia de Cardiologie şi redeschiderea în totalitate a secţiei. Actualmente, în secţia de Cardiologie se internează numai şi numai urgenţe şi funcţionăm cu toate paturile de Terapie Intensivă de cardiologie şi 12 paturi normale“, a precizat dr. Popa.

Din totalul celor testaţi pozitiv 17 sunt pacienţi, iar opt sunt cadre medicale. Cele opt cadre medicale sunt vaccinate, toate, cu forma completă de vaccinare, a mai precizat purtătorul de cuvânt, acestea dezvoltând forme uşoare de boală sau chiar neprezentând simptome, a precizat dr. Popa.Cât despre continuarea activităţii în cadrul secţiei, şi al acest moment sunt internaţi pacienţii care reprezeintă urgenţe, urmând ca la închiderea focarului activitatea să se reia la capacitate. 

Focarul de la Cardiologie ar fi izbucnit de la un pacient care la testarea iniţială a avut test negativ, însă în zilele următoare a dezvoltat simptome.

„Toţi pacienţii Spitalului Judeţean Slatina sunt testaţi cu teste antigen, acele teste rapide. În schimb, există acea fereastră de boală. Deşi testul este negativ, pacientul poate să fie pozitiv şi dezvoltă simptome la două-trei zile. În sensul ăsta, un paient care a fost testat negativ la internare şi dezvoltă simptome pe parcursul internării va fi retestat atât cu test rapid, cât şi PCR. În momentul când s-a luat această decizie cu testarea pacientului simptomatic în secţii colegii de la Epidemiologie au fost foarte clari şi au spus că orice pacient care dezvoltă pe parcursul internării simptomatologie specifică COVID este testat PCR“, a mai precizat dr. Florin Popa.

Vă recomandăm şi:

Vaccinul COVID-19 este sigur pentru copii de 5-11 ani, conform datelor Pfizer/BioNTech. Companiile vor să ceară autorizarea

Alexandru Rafila: Accesul copiilor la diverse activităţi nu trebuie restricţionat

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite