Atacurile ţânţarilor, monitorizate cu cobai umani în Slatina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

INEDIT Numărul ţânţarilor a fost monitorizat în Slatina nu numai prin folosirea unor aparate specializate, dar şi cu ajutorul unor cobai umani. Angajaţii firmei de salubrizare au contorizat pe propria piele atacurile ţânţarilor.

Concesionara serviciului de dezinfecţie, dezinsecţie, deratizare şi tratamente fitosanitare SC Coral Impex SRL Ploieşti a găsit o metodă inedită de a testa numărul ţânţarilor în municipiul Slatina. Gradul de infestare cu ţânţari pe domeniul public a fost monitorizat prin două metode: amplasarea de insectocutoare şi staţii de monitorizare, dar şi prin observarea directă de către personalul propriu de specialitete în spaţiile deschise. Observarea a presupus însă folosirea propriu-zisă a acelor angajaţi pe post de cobai, fiind postaţi în spaţii deschise pentru a momi ţânţarii şi a li se număra apoi înţepăturile.
Metoda a fost adusă la cunoştinţa Primăriei Slatina şi consilierilor locali în raportul prin care societatea a justificat necesitatea alocării unor sume suplimentare de bani necesare unor noi stropiri.
 “În ceea ce priveşte a doua metodă de monitorizare, aceasta s-a realizat prin observarea directă într-un interval de timp de două ore după apusul soarelui în spaţii deschise, parcuri, zone cu verdeaţă, în această acţiune fiind angrenaţi şase angajaţi ai societăţii, care au contabilizat atacurile ţânţarilor. Gradul mare de infestare este considerat atunci când au fost înregistrate peste cinci atacuri. În urma contabilizării atacurilor ţânţarilor, s-a stabilit un grad mare de infestare”, a precizat adminstratorul Alexandru Badea.
Consilierii locali au aprobat suplimentarea sumei revenită prin contract anul acesta până la 700.000 de lei.

“S-au expus riscului, ca orice cetăţean”
Monitorizarea cu cobai reprezintă o metodă bizară, în acest caz meseria de „observator” dovedindu-se una usturătoare la propriu. În ceea ce priveşte riscul la care au fost expuşi, fiind cunoscut faptul că recent în Grecia au murit trei persoane în urma infectării cu virusul West Nile, şeful Secţiei Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean Slatina spune că, în acest caz, riscul este acelaşi pentru orice cetăţean. “Este un experiment ciudat, pe care nu doresc să-l comentez. Nu pot să spun că a existat un risc pentru transmitearea unei boli, ţânţarii din Slatina nu pot transmite mare lucru. Riscul este asemănător pentru orice cetăţean ieşit la pădure, spre exemplu, şi care stă nu două ore, ci poate cinci. Însă nu pot să spun că acest experiment este normal”, declară medicul Carmen Dumitrescu.
În România, în 1996 a evoluat cea mai mare epidemie de meningită West Nile din Europa care a totalizat 393 de cazuri, iar în 2009 au fost confirmate două cazuri.
Potrivit situaţiei Coral, zonele puternic infestate sunt Grădişte- Aleea Oltului, Parcul Piteşti, Parcul Eugen Ionescu şi cartierul Satu Nou. Contravaloarea lunară a unei dezinsecţii în municipiu se ridică la 41.400 lei.


Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite