Aproape un milion de ouă contaminate cu fipronil sau pentru care nu se poate stabili trasabilitatea. Proprietarul fermei din Teleorman loveşte prin ferma din Olt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ouăle produse la ferma din Olt nelivrate încă au fost retrase FOTO: arhiva
Ouăle produse la ferma din Olt nelivrate încă au fost retrase FOTO: arhiva

DSVSA Olt a depistat că sute de mii de ouă au fost contaminate cu fipronil într-o fermă din Olt, care aparţine proprietarului fermei din Teleorman, depistată în decembrie cu aceeaşi problemă.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt a descoperit, în urma unei acţiuni desfăşurate la mijlocul lunii ianuarie, că ouăle provenind de la o fermă din Scorniceşti, aparţinând aceluiaşi om de afaceri care deţine ferma din Teleorman,  sunt contaminate cu fipronil. Extinzând controlul, s-a constatat că nu doar lotul controlat iniţial ar avea această problemă, aşa că s-a dispus retragerea preventivă a tuturor loturilor de ouă produse în perioada 4-18 ianuarie 2019. Este vorba de sute de mii de ouă, multe deja ajunse în consum, în patru judeţe: Olt, Dolj, Argeş, Vâlcea, dar şi Bucureşti.

Controlul iniţial al DSVSA la ferma din Scorniceşti a avut loc în 15 ianuarie 2019. „În seara de 17.01.2019, au fost primite buletinele prin care se confirmă prezenţa Fipronilului în probele analizate. Ca urmare, în dimineaţa zilei de 18 ianuarie, a fost demarată o anchetă, au fost puse sub sechestru ouăle aflate la momentul controlului în unitate, a fost interzisă livrarea de ouă pentru comercializare, până la sosirea rezultatelor de laborator şi au fost prelevate alte probe pentru a fi analizate.
În data de 20 ianuarie, au sosit buletine de analiză care confirmau prezenţa Fipronilului şi în alte probe de ouă.
Concentraţiile de Fipronil detectate în probele analizate au fost între 0,02 şi 0,07 mg/kg (limita maximă admisă este 0,005 mg/kg).

La sediul unităţii sunt sechestrate 304.230 de ouă, care vor fi dirijate, conform procedurilor, către unităţi autorizate de neutralizare, unde vor fi distruse.

Din datele anchetei a reieşit că 285.570 de ouă (producţia din perioada 15 – 18 ianuarie) a fost comercializată în următoarele judeţe: Olt, Dolj, Argeş, Vâlcea şi municipiul Bucureşti.
În timpul anchetei desfăşurate de inspectorii DSVSA Olt, au fost identificate şi neconformităţi cu privire la etichetarea ouălor şi asigurarea trasabilităţii produselor, obţinute începând cu data 4 ianuarie, respectiv, 569.490 de ouă.

Din acest motiv, inspectorii sanitari veterinari, în baza principiului precauţiei, au dispus măsura retragerii preventive de la comercializare a tuturor loturilor de ouă, începând cu data de 4 ianuarie pâna în 18 ianuarie 2019 inclusiv (distribuite către judeţele Olt, Dolj, Argeş, Vâlcea, Ilfov şi municipiul Bucureşti)“, a anunţat, miercuri, DSVSA Olt, prin intermediul unui comunicat de presă.

Deşi grave aspectele constatate, firma s-a ales doar cu o ordonanţă care vizează interzicerea  activităţii pentru formaţiunea DDD proprie şi cu o amendă de 12.000 lei, pentru utilizarea de substanţe în operaţiunile DDD fără documente însoţitoare conform legislaţiei în vigoare. Un alt aspect grav constatat de DSVSA este acela că „nu a putut fi prezentat programul de efectuare a operaţiunilor DDD, din registrul de intrări-ieşiri substanţe DDD şi în registrul de consum nu se pot identifica acţiunile în care au fost utilizate substanţele“.

Inspectorii din cadrul DSVSA Olt au anunţat că monitorizează în permanenţă ferma respectivă, prelevează în continuare probe, care sunt trimise spre analiză, şi desfăşoară acţiunea de retragere a  ouălor. Până miercuri, 23 ianuarie 2019, au fost retrase de la comercializare 64.959 bucăţi ouă, din care 63.330 bucaţi au fost transmise către neutralizare.

„Ancheta DSVSA Olt este în desfăşurare, în vederea identificării sursei de contaminare. Nici un produs al unităţii respective nu părăseşte ferma dacă nu este însoţit de un buletin de analiză care să ateste conformitatea acestora.

Menţionăm că ferma nu are în istoric antecedente privind prezenţa fipronilului în ouă“, a mai transmis DSVSA Olt

Ce este fipronilul şi în ce cantitate ne face rău

Specialiştii DSVSA Olt au explicat şi de ce contaminarea cu fipronil reprezintă o problemă. Conform acestora, Fipronilul este un ingredient obişnuit în produsele veterinare, fiind folosit pentru eliminarea puricilor, păduchilor şi căpuşelor la animale, însă este interzisă folosirea acestuia în cazul animalelor destinate consumului uman. Organizaţia Mondială a Sănătăţii clasifică fipronilul printre substanţele chimice cu „grad de pericol moderat“ la om, pornind de la testele pe animale.

„Nu are un efect cancerigen dovedit dar, în doze mari, poate provoca tulburări neurologice şi vărsături, în special în caz de ingestie voluntară (tentativă de suicid).
Se apreciază că riscul de otrăvire este foarte mic, chiar nul, având în vedere concentraţiile găsite în ouăle contaminate (mai mici de 1,2 mg/kg).

Experţii consideră că nu există nici un risc pentru consumatori, dacă o persoană cu o greutate de 60 kg, consumă opt ouă cu cea mai mare concentraţie de fipronil detectată până acum (1,2 mg), într-o zi“, menţionează DSVSA.


.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite