Apelul disperat al spitalelor sufocate de COVID-19 către medicii de familie: „Să facă testări şi dânşii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii de familie spun că au susţinut şi vaccinarea la sat, promovează şi testarea, însă au nevoie de sprijin pentru a putea să ajute la rândul lor FOTO: arhiva/Prefectura Olt
Medicii de familie spun că au susţinut şi vaccinarea la sat, promovează şi testarea, însă au nevoie de sprijin pentru a putea să ajute la rândul lor FOTO: arhiva/Prefectura Olt

Medicul Florin Popa, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, face apel către medicii de familie să se implice şi să testeze mai mulţi pacienţi, atrăgând atenţia că a crescut foarte mult numărul bolnavilor din mediul rural care ajung la spital în stare foarte gravă

„Am observat oarecum o creştere a numărului de cazuri în mediul rural. Solicităm sprijin din partea medicilor de familie. Să se implice şi dânşii, să facă testări şi dânşii, să meargă să vadă pacienţii, sunt mulţi pacienţi care nu se pot deplasa sau sunt greu deplasabili şi atunci ar putea face efortul să meargă să-i vadă la domiciliu“, spune medicul Florin Popa, purtătorul de cuvânt al SJU Slatina.

Dr. Popa mai spune că staticile zilnice dovedesc că în mediul rural în continuare se testează foarte puţin. Pacienţii stau acasă până când apare insuficienţa respiratorie, „lipsa de aer“ fiind simptomul care-i aduce, tardiv însă, la spital. „De obicei, persoanele din mediul rural vin cu formă gravă de boală. Avem pacienţi care se prezintă în urgenţă cu afectare pulmonară de 95%. (...) Îmi menţin ideea că dacă primim sprijin din partea medicilor de familie lucrurile se vor redresa“, spune medicul.

„Testele trebuie cumpărate din banii medicului“

Pe de altă parte, medicii de familie se simt arătaţi cu degetul pe nedrept şi deseori criticaţi pentru greşelile altora (iar aici amintesc modul cum a fost gestionată comunicarea decidenţilor în campania de vaccinare), mai ales în situaţia în care au rămas, spun ei, colacul de salvare pentru pacienţii cronici non-COVID şi se luptă, zi de zi, şi cu patologia care ne-a dat vieţile peste cap. Sunt şi medici de familie care fac testări, însă o fac pe banii lor, deşi structura profesională a acestei categorii a solicitat de mai mult timp să i se asigure resursele necesare.

„Procedură (n. red. - de testare) există, nu există teste, pentru că trebuie cumpărate din banii medicului. Când ministerul se va decide să dea teste medicilor de familie sigur că nimeni nu va refuza să le facă. Se aruncă pisica în ograda noastră, în condiţiile în care nimeni nu finanţează activitatea noastră. Nici dotări cu materiale, nimic-nimic“, spune medicul de familie Viorel Rădulescu. Dr. Rădulescu aminteşte că s-a cerut de nenumărate ori ca pacienţii care rămân în monitorizarea medicilor de familie să poată fi trataţi cu antivirale pe care medicii de familie să le poată prescrie. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar accesul pacienţilor la un astfel de tratament este greoi şi presupune prezentarea la spital, de unde pacienţii să plece acasă cu medicamentele.

Cât despre testare, tocmai medicii i-au îndrumat pe pacienţi să sune la 112 sau au solicitat direct testarea prin intermediul Ambulanţei. Se înregistrează însă şi situaţii absolut halucinante în care un singur membru al familiei este testat, pe motiv că „doar pentru el s-a făcut solicitarea“, deşi mai multe persoane locuiesc în aceeaşi casă şi au simptome. Peste toate, tratamentul recomandat de medicul de familie în cazul pozitivilor costă, se cumpără de la farmacie, este compensat într-o foarte mică măsură, iar mulţi pacienţi nu şi-l permit. „Noi înţelegem nişte lucruri, sunt pacienţii noştri, i-am ajutat. Mi-e greu să vă spun prin ce trecem acum, ce e în cabinete“ , a mai spus medicul.
Oficiali ai DSP Olt au confirmat că medicilor de familie nu li s-au distribuit teste gratuite, aşa cum s-a întâmplat, spre exemplu, în cazul cabinetelor şcolare (care le folosesc într-o foarte mică măsură).

Vă recomandăm să mai citiţi:

Ultima modă: Sufrageria transformată în ATI. Românii infectaţi în stare gravă se tratează acasă de COVID-19. Tratamentul poate ucide

Pe cine ajută tratamentul cu anticorpi monoclonali. Dr. Simin Aysel Florescu: „Eficacitatea lor se apropie de zero după această zi“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite