Apa plată sau apa minerală? Când este bine să bem apă plată şi când – minerală. Trei mituri despre apa îmbuteliată, explicate de specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apă plată sau apă minerală ?
Apă plată sau apă minerală ?

Care este mai bună: apa plată sau apa minerală? Specialiştii nu au ajuns la un acord clar în acest sens, deoarece ambele au calităţile lor, dar şi minusuri, mai ales dacă sunt consumate în exces. O „nouă” categorie de apă pare a fi recomandarea specialiştilor în ceea ce priveşte consumul de apă minerală de pe piaţă, dar neglijată din cauza lipsei de informaţii în acest sens.

Pe seama consumului de apă plată sau minerală au existat dintotdeauna discuţii, unele mai stupide decât altele. Printre acestea se află însă şi numeroase lucruri reale, confirmate de specialişti. De exemplu, ce este mai bine să consumăm: apă plată sau apă minerală. Specialiştii spun că, de fapt, totul depinde de organismul fiecăruia. Totul depinde însă de acel „prag” numit consum în exces.

Dr. Viorel Dumitrescu, medic specialist în medicina de familie din Slatina, este de părere că printre persoanele care ar trebui neapărat să ştie ce fel de apă le este indicată se află cele care fac muncă fizică grea sau lucrează în medii cu temperaturi ridicate, fac multă mişcare etc. Pentru cei care se încadrează în această categorie este indicată apa cu multe minerale, drept pentru care, recomandată este apa minerală. La polul opus se află persoanele ce au suferit/suferă de litiază renală sau biliară, cărora le este indicată apa plată, care nu conţine prea multe minerale.

1. Cine bea multă apă se îngraşă

„Zvonul potrivit căruia cei ce consumă apă se îngraşă este un mit. Persoanele care beau în exces apă plată sau minerală nu se îngraşă, ci acumulează lichid suplimentar în organism pentru că se modifică echilibrul mineral al sângelui şi al fluidelor din organism, astfel că vor apărea aşa-numitele edeme – mai ales la cei ce consumă apă plată mai multă decât restul. De asemenea, nu este adevărat nici faptul că apa băută în exces, fie ea plată sau minerală, ar distruge stomacul. Dacă apar probleme la stomac pe acest fond înseamnă că persoana respectivă are unele afecţiuni interne şi trebuie neapărat să consulte un medic”, spune dr. Viorel Dumitrescu.

Recomandarea medicilor: apa demineralizată

Persoanele cu probleme la rinichi trebuie să stea departe de apa minerală şi, în general, de băuturile carbogazoase.

„Apa minerală carbogazoasă nu este recomandată celor care se ştiu cu probleme la rinichi sau cu afecţiuni gastrice. Lor li se recomandă apa plată, cu cât mai puţine minerale în conţinut”, mai spune dr. Viorel Dumitrescu.

2. Pentru hidratare trebuie să bei multă apă plată

Acesta a desfiinţat un alt mit şi anume faptul că vara este indicat a fi băută cât mai multă apă plată pentru hidratare.

„Am văzut o mare greşeală la multe persoane pe timpul verii când beau în cantităţi variate apă plată. Nu este bine. Vara trebuie băută apă minerală pentru că organismul pierde multă sare prin transpiraţie. Dar atenţie! Aceasta nu înseamnă că trebuie neapărat să bem apă minerală de orice fel, ci eu recomand apa minerală «simplă» demineralizată sau decarbogazeificată/degazeificată. Dacă bem apă plată, oricum nu o să ne săturăm şi vom avea tentaţia de a bea şi mai multă apă“, afirmă specialistul slătinean.

Atenţie ce apă le dăm copiilor mici!

De multe ori, am auzit că mămicile folosesc apa plată pentru a prepara laptele praf pentru cei mici. Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că acest lucru nu este indicat.

„Multe mămici mi-au spus că utilizează apa plată, de multe ori chiar de la robinet, pentru a prepara laptele praf destinat celor mici. E greşit! Asta nu înseamnă că trebuie folosită apa minerală – nu, ci înseamnă că eu nu recomand a fi folosită apa plată doar fiartă anterior o singură dată. De asemenea, este bine să fie consumată apa plată la sticle mici deoarece riscul este mai mic în acest caz pentru ca apa să fie infestată. Sunt foarte puţine tipuri de apă plată în magazine care să îndeplinească calitatea unei ape – poate că apa respectivă e curată din punct de vedere bacteorologic, dar din punct de vedere al compoziţiei chimice, este foarte posibil ca aceasta să fie infestată cu microorganisme şi, atunci, o sticlă mică poate îmbolnăvi mai puţine persoane decât un bidon de 3 sau de 5 litri”, spune dr. Dumitrescu.

3. Apa plată balonează

Balonarea de la apă este iarăşi foarte des întâlnită printre zvonurile din domeniu. Medicii spun că nu este adevărat, excepţie făcând apa minerală carbogazoasă – şi aceasta doar dacă este băută în exces. În general însă, balonarea semnifică faptul că avem o problemă digestivă, caz în care este bine să mergem la un doctor pentru a afla detalii.

Tot un mit este şi cel referitor la faptul că apa băută în exces ar provoca gastrită. Această boală apare la persoanele ce neglijează ceea ce mănâncă, respectiv mănâncă foarte condimentat/piperat sau preferă prăjelile sau mănâncă rar.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite