Anunţ oficial despre „riscul de trombocitopenie şi de tulburări de coagulare“ la vaccinul AstraZeneca. Ce semne trebuie să urmărească pacienţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinul de la AstraZeneca este din ce în ce mai greu acceptat de români FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea
Vaccinul de la AstraZeneca este din ce în ce mai greu acceptat de români FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Olt a postat, marţi, 6 aprilie, pentru profesioniştii din sănătate o informare oficială din partea Agenţiei Naţionale a Medicamentului cu privire la riscurile administrării vaccinului AstraZeneca. Ce trebuie să supravegheze atent pacienţii.

Informarea transmisă deja pe cale oficială către profesioniştii din sănătate vine „de comun acord“ din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) şi a companiei AstraZeneca şi poate fi consultată AICI. Acelaşi anunţ a fost postat, tot ieri, şi pe site-urile oficiale ale altor case judeţene de asigurări de sănătate.

„Rezumat

• COVID-19 Vaccine AstraZeneca: beneficiile depăşesc riscurile, cu toate că o posibilă legătură cu cazuri foarte rare de cheaguri sanguine associate cu număr scăzut de trombocite nu poate fi exclusă.

• După vaccinarea cu COVID-19 Vaccine AstraZeneca a fost observată foarte rar o asociere de tromboză cu trombocitopenie, în unele cazuri însoţite de sângerare.

• Profesioniştii din domeniul sănătăţii trebuie să fie atenţi la semnele şi simptomele tromboembolismului şi ale trombocitopeniei.

• Persoanele vaccinate trebuie să solicite asistenţă medicală imediată în cazurile în care, după vaccinare, prezintă simptome precum: dificultăţi de respiraţie, dureri toracice, tumefiere la nivelul membrelor inferioare, dureri abdominale persistente. De asemenea, orice persoană care, după vaccinare, prezintă simptome neurologice, inclusiv cefalee severă sau persistentă şi vedere înceţoşată, sau care prezintă echimoze (peteşii) în afara locului de administrare a vaccinuui după câteva zile, trebuie să solicite imediat asistenţă medical.

Apel la raportarea reacţiilor adverse

Este important să raportaţi orice reacţie adversă suspectă, asociată cu administrarea vaccinului COVID-19 AstraZeneca către Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România, în conformitate cu sistemul naţional de raportare spontană, utilizând sistemul online (http://covid19.qnm.ro) disponibil pe pagina web a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicaledin România (www.anm.ro)“, este mesajul transmis, care este de asemenea însoţit de explicaţii privind contextul în care apare această informare. 

Adresa de informare a pornit de la CNAS către casele judeţene, conform documentelor postate, în 1 aprilie, în condiţiile în care adresa Agenţiei Naţionale a Medicamentului a fost înregistrată la CNAS în 24 martie.

Anunţul către profesioniştii din sănătate vine în perioada în care medicii de familie au fost solicitaţi să-şi exprime disponibilitatea de a se implica în campania de vaccinare administrând vaccinul în propriile cabinete. Conform şefului campaniei de vaccinare, col. Valeriu Gheorghiţă, doar aproximativ 30% dintre medicii de familie au anunţat că sunt dispuşi să vaccineze. Produsele pe care ar urma să le administreze sunt cele de la AstraZeneca şi Johnson&Johnson, care nu necesită condiţii speciale de păstrare, putând fi păstrate în frigidere obişnuite.

Vă recomandăm şi: 

De ce e sigură vaccinarea cu serul AstraZeneca. Medic: Oamenii se îndoapă cu ivermectină de pe piaţa neagră

Universitatea Oxford a întrerupt studiul clinic pe copii şi adolescenţi pentru vaccinul AstraZeneca

Valeriu Gheorghiţă: Peste 207.000 de români şi-au anulat programarea pentru vaccinul AstraZeneca

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite