Alte trei localităţi din Olt, sub supraveghere din cauza pestei. Medic veterinar: „Multe sacrificări sunt fără a efectua examenul de trichină“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DSVSA a instituit zonă de supraveghere în alte trei localităţi din judeţul Olt, după ce în judeţul vecin, Teleorman, numărul cazurilor confirmate de pestă a ajuns la patru. Sătenii din zona de atenţie au început să sacrifice animalele.

Zona de supraveghere s-a extins în Olt şi la localităţile Văleni, Mihăeşti şi Seaca, aflate în vecinătate, după ce în localitatea Scrioaştea din Teleorman au fost depistate două focare de pestă, în două sate ale comunei. Medicii veterinari vor verifica exploataţiile, în total 486 de gospodării, aproximativ 1.800 de porci.

„Ca urmare a măsurilor specifice din punct de vedere sanitar-veterinar a fost instituită o zonă de protecţie de 3 kilometri în jurul focarelor şi o zonă de supraveghere de 10 kilometri. În zona de supraveghere de 10 kilometri în jurul focarului, la primul focar depistat în localitatea Mândra-Slobozia, unde au fost găsite cadavrele a doi porci, dintre care unul a fost depistat pozitiv la pesta porcină africană, s-a impus zona de protecţie pe raza localităţilor Izbiceni, Tia-Mare, Cilieni, Rusăneşti şi Scărişoara. Au fost verificate toate exploataţiile deţinătoare de porcine, din examinarea clinică a colegilor din cadrul DSVSA împreună cu medicii oficiali de liberă practică nu s-a constatat niciun caz de îmbolnăvire sau de mortalitate la porcii din localităţile menţionate anterior. Ulterior s-a înregistrat un al doilea focar de pestă porcină în judeţul Teleorman, am avut o altă mortalitate de purcei, în gospodăria în care a fost descoperit cel de-al doilea focar, din ancheta epidemiologică a reieşit că proprietarul porcului l-a plimbat şi prin alt capăt al satului Cucuieţi din Scrioaştea din Teleorman. Ulterior am intrat în zona de supraveghere cu localităţile Seaca, Mihăeşti şi Văleni.  La ora actuală are loc examinarea clinică în exploataţiile deţinătoare de porci din cele trei localităţi. Până la momentul actual nu ne-a fost sesizat niciun caz de îmbolnăvire sau de mortalitate. Acţiunea va continua, dacă nu e gata astăzi examinarea clinică, sper ca în cursul zilei de mâine să poată fi terminată“, a declarat directorul DSVSA Olt, Veronel Bolborea.

Pentru ce se pot aplica amenzi

În zonele aflate sub supraveghere, cinci localităţi stabilite în cursul săptămânii trecute şi alte trei după depistarea noilor focare din Teleorman, oamenii nu mai pot să scoată animalele din exploataţie, dar nici produsele rezultate. Pentru cei care încalcă această interdicţie există amenzi între 6.000 şi 12.000 lei, în timp ce favorizarea răspândirii bolii este faptă penală şi se pedepseşte conform prevederilor Codului Penal, a mai precizat directorul DSVSA Olt.

„La ora actuală avem acoperite toate localităţile judeţului Olt cu medicii de liberă practică, au început şi campania de inspecţie în exploataţie şi totodată să poată fi realizată şi crotalierea şi înregistrarea animalelor neidentificate, totodată să poată fi reglată şi Baza Naţională de Date“, a mai precizat Bolborea. În urma vizitei medicilor în cele cinci localităţi din Olt aflate în zona de atenţie de 10 kilometri faţă de focarul de la Mândra-Slobozia, judeţul Teleorman, medicii au stabilit că mai mult de un sfert din animalele (porci) inventariate în gospodăriile oamenilor nu erau crotaliate şi înregistrate în baza Naţională de Date. Conform legislaţiei, fermierii au obligaţia să anunţe orice caz de boală a animalului din gospodărie, dar şi sacrificarea sau mortalitatea.

„Multe sacrificări sunt fără a anunţa medicul veterinar şi fără a efectua examenul de trichină“

Deşi oficialii DSVSA Olt sunt temperaţi în declaraţii şi susţin că la acest moment situaţia nu este gravă în judeţ, neexistând nici măcar suspiciuni de pestă porcină africană şi fiind instituite măsuri de supraveghere, medicii veterinari concesionari spun că oamenii sunt speriaţi şi au început să sacrifice pe capete porcii.

„Atmosfera este incertă. Porcii îi taie în funcţie de veştile pe are le au din apropiere, dar faţă de alţi ani, în care tăierile erau ocazionale, pentru un botez, o nuntă sau ce mai aveau oamenii, acum au început să taie frecvent, aproape că la Crăciun n-o să mai avem mai mult de 10% din efective. Aproape în masă se taie. Intervine spaima asta de a nu rămâne fără animal sau chiar fără carne. Creşte de la o zi la alta. Multe sacrificări sunt fără a anunţa medicul veterinar şi fără a efectua examenul de trichină.Oamenii trebuie să ştie că măsurile de eradicare a pestei porcine africane sunt foarte bine stabilite şi lămurite în legea sanitară-veterinară, în cazul depistării unor animale cu pestă porcină africană nu se trece la ridicarea tuturor porcilor şi la incinerarea sau distrugerea lor şi se vor lua măsurile ca atare, în primul în focar şi apoi, sub supraveghere sanitară, se va realiza sacrificarea porcilor de pe o anumită rază, stabilită de autorităţi. Dar neanunţarea (n.r. - apariţiei unor cazuri de pestă) implică efecte mari în timp, chiar de-a lungul anilor putând să apară în continuare cazuri de boală şi pierderea este pentru noi toţi“, a declarat medicul veterinar Gabriel Zorzoliu, din Dăneasa, judeţul Olt.

Poliţişti şi jandarmi pe străzi

Şi în ultimele trei localităţi în care s-a dispus supravegherea poliţiştii şi jandarmii verifică să se respecte măsurile impuse de veterinari. Şumea este, însă, speriată, se-ntreabă cum e mai bine, să-şi sacrifice animalele, sau să aştepte, poate îi ocoleşte năpasta.

„Atmosfera este îngrijorătoare puţin, pentru că în ultimul timp organe ale Poliţiei şi ale Jandarmeriei supraveghează zona, în vederea depistării eventualelor mişcări de animale sau de carne. Lumea nu ştie, s-a făcut şi o confuzie vizavi de satul Mandra cu localitatea Mândra-Slobozia din Teleorman, şi automat în comună e puţină zarvă, crezând că este vorba de localitatea noastră. M-au întrebat, le-am spus să fie liniştiţi. La ora actuală totul e sub control, e mult mai supravegheată mişcarea. Târgul funcţionează doar pe zarzavat şi textile, niciun fel de animal nu se mai comercializează. (...) Mie mi-e frică să nu se găsească vreun binevoitor să ne-aducă şi nouă vreo mortăciune p-aci pe traseul ăsta, să ne creeze şi nouă vreo astfel de situaţie. În unele situaţii focarele astea au fost create artificial. Eu le-am spus oamenilor ca prima dată să ia legătura cu autoritatea locală, înainte de vorbi cu altcineva. Sunt speriaţi oamenii, în preajma Sărbătorilor, să nu mai ai ce tăia de Crăciun şi să se ducă spiritul Crăciunului aiurea, aşa, vă daţi seama că e o mare lovitură pentru ţăran. Eu îmi fac probleme pentru cei care din puţinul pe care l-au avut au reuşit să crească un porc pentru ei. (...)Sunt speriaţi, pentru că văd la televizor armata aia de oameni, care nici mie nu-mi place. Ne ducem câte 50-60 de inşi îmbrăcaţi în scufiţe albe, tragem de câte-o mortăcină, în loc să meargă şi ei... În ultimele zile, că acum am urmărit şi eu mai cu atenţie, de când s-a apropriat de noi, intrau în gospodăria unui om vreo 50-60 de persoane, în haită, care nu ştiu ce rol are fiecare, şi după aceea când au ieşit şi trăgeau de-o funie, cred că aveau vreo mortăciune în spate, până la stradă, pe-o ulicioară... E circ, când se putea merge mult mai ordonat, mult mai civilizat, o echipă de medici, mergeau, luau probe, constatai, trimiteau alţii cu dezinfecţia, decât să mergem aşa, în gaşcă, în haită, să creăm o stare din asta. Sperie lumea, asta e! Eu, unul, mă rog pentru cetăţenii mei să nu ajungă aici, dar mi-e frică tare că un dobitoc să ia vreo mortăciune de pe cine ştie unde să ne-o arunce la vedere şi alt dobitoc să anunţe că, uite, pesta. Şi să ne uităm cum porci sănătoşi... Vedeam şi scrofiţe de-ălea cu purceluşi, care sugeau la purcea, i-a luat şi pe-ăia să-i ducă să-i omoare. Mă dezgustă. Şi tot noi spunem că nu e mortal, nu e nu ştiu cum. Dacă ăla e sănătos, cutare şi cutare, lasă omul să şi-l taie!“, a declarat primarul comunei oltene Văleni, aflată în zona de supraveghere.

Ce nu s-a făcut, în schimb, o spun şi alţi locuitori ai comunei, dar o recunoaşte şi primarul, este o informare pe înţelesul tuturor, eventual din casă-n casă, atfel încât oamenii să recunoască boala dacă apare la porcii din gospodărie, sau să ştie cum pot feri exploataţia de pestă. „Eu, la nivel de primărie, nu am făcut deocamdată astfel de instruiri, nu am făcut. Dacă era cazul, veneau aici, discutau, mergeam împreună... Doar atâta, se urmăreşte să nu existe mişcarea animalelor şi a produselor animalieze între localităţile noastre , a mai spus primarul Ion Şofaru, în timp ce directorul DSVSA a afirmat că medicii concesionari se ocupă de informare, iar pliante cu manifestările de boală şi măsurile de prevenire au ajuns în tot judeţul încă din  iunie.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite