Alte două focare de pestă porcină africană confirmate oficial. Ministrul Petre Daea, în şedinţă cu veterinarii olteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DSVSA a transmis confirmarea pentru alte două focare de pestă porcină în Olt, în total fiind trei gospodării în care s-au dispus măsuri speciale.

Pesta porcină africană a fost confirmată oficial în trei gospodării din Olt, toate în localitatea Rusăneşti, situată la doar 3 kilometri de ultimul focar de pestă descoperit în Teleorman, la mistreţi.

„În data de 23.11.2018, a fost confirmată prezenţa virusului Pestei Porcine Africane (PPA) în alte două gospodarii, respectiv la probele prelevate de la porcii fiului proprietarului, în urma buletinului de analiză emis de Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt.
În data de 24.11.2018, gospodăria din localitatea Rusăneşti a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiei.

De asemenea, au fot prelevate probe si de la porcii unei alte persoane care a fost in contact cu proprietarul, diagnosticul fiind pozitiv pentru virusul pestei porcine africane, în baza buletinului de analiză emis de  Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt in data de 24.11.2018.
Şi acestă gospodărie a fost plasată sub supraveghere oficială aplicând aceleaşi măsuri mai sus menţionate.

Astăzi, 24.11.2018, Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt s-a întrunit de doua ori în şedinţă pentru aprobarea planurilor de masuri pentru cele doua focare, iar la cea de-a doua şedinţă a participat şi ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, domnul Petre Daea, care a apreciat promptitudinea şi corectitudinea cu care au acţionat serviciile veterinare în aceste cazuri“, a transmis DSVSA Olt. Primarul localităţii Rusăneşti, Alexandru Chirea, declarase, sâmbătă-dimineaţă, pentru Adevărul, că s-au recoltat probe de la porcii dintr-o a treia gospodărie, care aparţine proprietarului unei stâne de oi. Bărbatul îl avea ca cioban pe gospodarul în curtea căruia a apărut primul caz de pestă porcină, existând suspiciunea că porcii din aceste gospodării ar fi fost crescuţi, de fapt, în pădurea în care au apărut cazurile de pestă porcină africană la mistreţi.

Oamenii din Rusăneşti au trecut, a mai spus primarul, de faza de panică, iar asta încă de la apariţia focarelor de pestă din Teleorman, de la graniţa cu localitatea lor, cei mai mulţi sacrificându-şi deja porcii. Şi cei care nu au făcut-o pot în continuare să o facă, însă cu acordul medicului veterinar care va examina clinic animalele.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite