ALRO, primul angajator din Olt care vrea angajaţi pregătiţi în învăţământul dual. Inspector IŞJ Olt: „Începutul e greu!“

ALRO, primul angajator din Olt care vrea angajaţi pregătiţi în învăţământul dual. Inspector IŞJ Olt: „Începutul e greu!“

Colegiul Tehnic Metalurgic a pregătit zeci de ani personal pentru actuala societate ALRO FOTO: arhiva

Prima clasă în sistem învăţământ dual (parteneriat angajator-şcoală şi angajator-elev), care va începe să funcţioneze din toamna viitoare,  se realizează la solicitarea societăţii ALRO, singurul angajator dispus, deocamdată, să investească în calificarea viitorilor angajaţi.

Colegiul Tehnic Metalurgic este singura unitate de învăţământ din judeţ care va şcolariza, în anul şcolar viitor, elevi în sistem dual, sistem care presupune parteneriatul activ al şcolii cu angajatorul. Deşi reprezentanţii IŞJ Olt se aşteptau ca interesul angajatorilor să fie mai mare, dat fiind faptul că la bursele locurilor de muncă aceştia reuşesc din ce în ce mai greu să găsească personal calificat, un singur angajator riscă şi va susţine elevii, timp de trei ani, să urmeze şcoala profesională.

La CT Metalurgic va fi organizată o clasă cu 20 de locuri, cu specializarea „Mecanic  utilaje şi instalaţii în industrie“. Se pot înscrie absolvenţi de gimnaziu cu vârsta de până la 18 ani, aceştia urmând să primească, lunar, burse profesionale de 200 lei din partea statului, la care se adaugă încă 200 lei din partea angajatorului. „Aceasta este obligaţia strict pe lege, tot angajatorul fiind obligat să asigure şi echipamentul de protecţie, însă angajatorul poate să ofere beneficii suplimentare“, a declarat inspectorul pentru învăţământul tehnic din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, prof. Vera Rachină.

Parteneriatul între colegiul amintit şi societatea slătineană are o tradiţie de zeci de ani, Liceul Metalurgic fiind unitatea care a asigurat în comunism personal mediu calificat pentru specificul Uzinei de Aluminiu de atunci. „ALRO şi-ar fi dorit ca jumătate de clasă să fie cu specific electricieni şi jumătate mecanici, însă a intervenit o problemă. Încă mai avem această problemă, COR-ul nu se corelează întrutotul cu specializările pe care le avem noi“, a mai spus insp. Rachină.

Pe de altă parte, se precizează într-un comunicat transmis de IŞJ Olt, „ALRO îndeplineşte următoarele două condiţii:
1. are interesul şi capacitatea juridică de a angaja forţă de muncă pe bază de contract individual de muncă şi de a încheia contracte pentru practica elevilor din învăţământul dual;
2. are interesul de a angaja forţă de muncă, cu prioritate, absolvenţi pe care i-a format în baza contractelor de practică, în conformitate cu nivelul de pregătire şi competenţele certificate sau, în situaţia în care nu-i poate angaja în cel mult 2 luni de la susţinerea cu succes a examenului de certificare a calificării, de a-i sprijini activ pentru tranziţia la un loc de muncă“.

Şi alţi mari angajatori din Slatina sprijină colegiile tehnice şi sunt interesaţi de elevii acestora, îi urmăresc şi le oferă locuri de muncă încă înainte de absolvire, însă pentru a susţine învăţământul dual, crede prof. Rachină, fie se tem de experienţa în sine, pentru că partea de coordonare a activităţii practice le revine în totalitate şi se desfăşoară în interiorul societăţii, fie au temeri legate de posibilitatea ca, la absolvirea şcolii profesionale, tinerii pregătiţi să aleagă alţi angajatori. „Începutul e greu, dar sunt convinsă că încet-încet se va extinde. Pentru că de anul trecut calificările sunt recunoscute la nivel european, au, cred, şi această teamă, se întreabă dacă merită riscul să-i susţină în şcoală, iar la sfârşit absolvenţii să plece, la alt angajator sau chiar peste hotare, pentru că legislaţia nu permite să încheie cu ei un contract prin care să-i oblige să rămână angajaţi în firmă, dacă au fost susţinuţi pe perioada şcolii“, a mai spus Rachină.

Pentru clasa amintită se pot înscrie atât absolvenţi ai promoţiei 2017, cât şi ai promoţiilor anterioare, dacă elevii au cu cel mult trei ani peste vârsta standard de admitere în clasa a IX-a (15 ani).

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: