Alina Gorghiu, la Slatina, despre legea prevenţiei în sănătate: „Ar trebui s-o numim «Legea defăimării, ca să o voteze şi Dragnea»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Reprezentanţii PNL văd ca posibilă salvare a TVR insolvenţa FOTO Alina Mitran“
„Reprezentanţii PNL văd ca posibilă salvare a TVR insolvenţa FOTO Alina Mitran“

În urma consultărilor organizate în ţară, promotorii legii prevenţiei spun că s-a renunţat la constituirea unei agenţii, dar şi la amenzile de care ar fi fost pasibili pacienţii care nu se investighează periodic. Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, prezenţi la Slatina, au mai vorbit şi despre soarta TVR şi politica privind alianţele electorale.

Proiectul de lege a prevenţiei în sănătate aflat în dezbatere publică, promovat de PNL, a suferit deja modificări. Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu, prezent vineri la Slatina cu ocazia lansării candidaţilor la alegerile locale din vară, a precizat că s-a ţinut cont de propunerile primite la întâlnirile organizate în ţară, primele schimbări concrete fiind eliminarea prevederilor privind înfiinţarea unei agenţii speciale care să se ocupe de prevenţie, rămânând ca guvenul să se ocupe de implementare şi eliminarea referirilor la sancţiunile aplicabile pacienţilor care nu se investighează periodic şi supun astfel sistemul sanitar unui cost suplimentar atunci când sunt trataţi de boli care pot fi prevenite.

„Ar fi trebuit s-o numim «Legea defăimării» ca s-o voteze şi Dragnea“

În cazul în care se va ajunge la un acord pe marginea proiectului de lege astfel încât să se susţină la vot - „Ar fi trebuit s-o numim «Legea defăimării» ca s-o voteze şi Dragnea“, a comentat Gorghiu pe marginea „susţinerii“ de care se bucură proiectul în rândul PSD - legea ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2017, pentru primul an cu o finanţare de 0,25% din PIB şi creşteri anuale astfel încât în anul 2022 să se ajungă la o finanţare pentru prevenţie de 0,5% din PIB, a precizat Alina Gorghiu, menţionând cifrele îngrozitoare care ne plasează pe primele locuri în Europa la mortalitate infantilă, cancer, speranţă de viaţă scăzută etc.

„Dacă vom trata nepolitic legea şi lumea va înţelege că trebuie să te duci şi să faci analizele preventiv, vom face treabă. Nici nu mai accept să trecem prin crize şi prin drame cum este cazul de la Argeş. (...) De 26 de ani mergem din rău în mai rău, indiferent de cine a fost la putere, deşi procentul alocat sănătăţii, din PIB, a crescut“, a mai spus co-preşedinta PNL.

„Traseiştii lui Dragnea“ nu mai sunt traseişti

Invitaţii de la centru au răspuns şi întrebărilor pe tema condiţiilor de integritate aplicabile  candidaţilor. „Nu ne-a scăpat niciunul“, a dat asigurări Gorghiu, vorbind despre evaluarea candidaţilor pentru funcţia de primar de municipiu sau preşedinte de consiliu judeţean, care revine structurilor centrale. Celelalte au rămas în sarcina organizaţiilor judeţene, candidaţii înşişi având obligaţia să declare sub semnătură că îndeplinesc cele 10 condiţii de integritate stabilite de PNL.

Vor trece de aceste condiţii, dacă sunt decişi să se întoarcă, şi primarii plecaţi din partid având ca suport „ordonanţa lui Dragnea“, şefii PNL considerând că  atunci asupra lor s-a exercitat un şantaj.

„486 de primari de la PNL au fost luaţi pe bani, pe fonduri de la Guvern, şi-mi asum ce spun“, a declarat Gorghiu. Loc în PNL, dacă n-au candidat de-a lungul carierei politice pentru „mai mult de două partide politice“ îşi găsesc, cel puţin la Olt, şi până mai ieri adversarii politici de la PSD, dar şi persoane cercetate penal, în cadrul conferinţei de presă fiind adus în discuţie cazul candidatului PNL de la Cungrea, fostul poliţist Liviu Voiculescu, pe care co-preşedintele PNL Olt Gigel Ştirbu îl vede primar din 6 iunie în respectiva localitate („îmi pun gâtul dacă nu e aşa“, a spus Ştirbu).

„Nu vom da firman de la Bucureşti pentru alianţe“

PNL nu va face alianţe pre-electorale, au mai anunţat şefii partidului, însă după alegerile locale fiecare filială va putea să adopte propria strategie pentru a a face majorităţi. „Nu vom da firman de la Bucureşti“, a spus Blaga, menţionând, în schimb, că sunt excluse alianţele cu PSD şi PMP, „altfel de ce ne mai prezentăm la alegeri!“.

Vasile Blaga a comentat şi pe marginea viitorului politic al lui Traian Băsescu, menţionând despre cel pe care în continuare îl numeşte preşedinte - „îi spun preşedinte, pentru că mi-a fost preşedinte la partid, a fost preşedintele ţării, respect funcţia“ - că nu are „niciun viitor“, iar despre partidul pe care Traian Băsescu îl conduce, că este „un partid care se bazează în construcţia lui pe căzături de la PNL, ca de altfel şi ALDE“.

„Trebuie ca această instituţie extrem de importantă, TVR, să fie salvată“

Situaţia în care se află TVR, cu 700 milioane lei datorii la stat, a fost de asemenea pusă în discuţie. Preşedintele Comisiei de Cultură, artă, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu, a declarat că în urma discuţiilor s-a desprins concluzia că insolvenţa ar fi, ca şi în cazul Hidroelectrica, o posibilă soluţie.  Se impune o restructurare, iar „insolvenţa nu înseamnă închiderea TVR“. „Trebuie ca această instituţie extrem de importantă, TVR, să fie salvată!“ a spus Ştirbu. Problema pare a fi legea, care nu permite, dacă nu intervin modificări, intrarea în procedură de insolvenţă, pentru modificări legislative fiind nevoie de „o iniţiativă transpartinică“.

Miercuri, în cadrul şedinţei Biroului Politic, urmează ca PNL să hotărască exact ce poziţie va adopta în privinţa TVR, a precizat şi co-preşedinta PNL Alina Gorghiu, menţionând că se are în vedere inclusiv propunerea de a se înfiinţa un grup de lucru cu reprezentanţi de la partide şi specialişti mass-media care împreună, în două săptămâni - o lună, să gândească o strategie pentru salvarea TVR. „Eu cred că suntem cu toţii vinovaţi de ce se va întâmpla acolo“, a mai spus Gorghiu.

Vasile Blaga - naşul copilului cuplului Alina Gorghiu – Lucian Isar, „o idee bună“

Întâlnirea cu jurnaliştii prezenţi la conferinţa de presă de la Slatina s-a sfârşit într-o notă cordială, Alina Gorghiu primind la final singura întrebare fără legătură cu domeniul politic: va naşte copilul într-o clinică de stat, sau într-una privată, răspunsul nefiind categoric. „Nu m-am gândit, e cam devreme!“, a spus Gorghiu, menţionând că viitorii părinţi nu s-au gândit nici cine va fi naşul copilului. „Îl puneţi pe domnul Blaga!“, a venit din rândul jurnaliştilor o idee, pe care Alina Gorghiu a găsit-o drept „o idee foarte bună. Domnul Blaga iubeşte copiii, iubeşte femeile...“.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite