Alimentele interzise diabeticilor. Cum se calculează conţinutul de glucide şi ce trebuie obligatoriu cântărit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diabeticii nu pot mânca orice şi oricât FOTO: arhiva
Diabeticii nu pot mânca orice şi oricât FOTO: arhiva

Diabetul este o afecţiune cu o incidenţă din ce în ce mai mare, iar stilul de viaţă şi alimentaţia sunt principalele aspecte pe care medicii ne sfătuiesc să le schimbăm.

Alimentaţia joacă un rol deosebit de important în prevenţia, dar şi în controlul multor afecţiuni. În cazul diabetului, însă, este hotărâtor, pentru a menţine nivelul glicemiei în parametri normali, ce şi cât mâncăm, indiferent că e vorba de diabet de tip II sau de diabetul insulino-dependent.

Pe site-ul oficial al Ministerului Sănătăţii, www.ms.ro, se regăseşte Ghidul pacientului cu diabet, afecţiunea fiind explicată pe înţelesul tuturor şi conţinând şi recomandări ale medicilor de familie.

Iată, spre exemplu, care sunt, conform acestui ghid, alimentele interzise diabeticilor: zahăr, biscuiţi, castane, ciocolată, prăjituri, bomboane, dulceţuri, halva, curmale, rahat, îngheţată, miere de albine, cozonac, bere, vin dulce, siropuri, sucuri din zahăr.

Alcoolul poate fi consumat doar ocazional, iar băuturile alcoolice permise în acest caz sunt: vinul alb, ţuica şi coniacul.
Lista alimentelor fără zahăr este relativ generoasă, chiar dacă lipsesc în mare parte fructele (lămâile şi grapefruit-ul sunt singurele pe listă): carne – de vacă, de viţel, de porc, de miel, de pasăre; peşte, brânzeturi: telemea, caşcaval, caş, brânză topită, urdă; legume – varză, conopidă, spanac, dovlecei, fasole verde, bame, sparanghel, salată, vinete, roşii, lăptucă, păpădie, urzică, ridichi, ciuperci, ardei graşi, castravete, praz, ştevie, ceapă, usturoi, lobodă.

Pe lista alimentelor care trebuie cântărite, din cauza conţinutului de glucide, se regăsesc, în schimb, o sumedenie de alimente consumate în mod frecvent. Iată care sunt acestea şi care este conţinutul de glucide:

- 10% glucide – fructe proaspete: fragi, căpşuni, zmeură, agrişe, mere, piersici, mure, cireşe timpurii, caise, vişine, portocale (cântărite fără coajă), gutui, prune nu prea dulci;
- 20% glucide – struguri, banane, prune, pere pergamute;
- 4% glucide – lactate – brânză de vaci, iaurt;
- 20% glucide: paste făinoase, cartofi, orez, griş – se cântăresc fierte;
- 50% glucide – pâine albă, pâine neagră, graham;
- 12% glicide – mămăliga pripită şi fasolea boabe (cântărită fiartă).

Medicii care au redactat ghidul au realizat şi un exemplu de listă de alimente pentru o zi, care să conţină 200 g de glucide, recomandând pacienţilor să cântărească pentru consum următoarele: 300 grame fructe; 500 g lapte sau iaurt sau brânză de vaci; 250 grame de cartofi, sau orez sau paste făinoase sau griş, fierte;  200 grame de pâine sau de patru ori mai multă mămăligă pripită.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite