Aleea Macului, mărul discordiei între locatarii din zonă, concesionarul pieţelor şi Primăria Slatina. Municipalitatea simulează că poate rezilia contractul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Chioşcurile dispar în două luni, spune primarul interimar FOTO Alina Mitran“
„Chioşcurile dispar în două luni, spune primarul interimar FOTO Alina Mitran“

Locuitorii din zona Aleea Macului spun că nu mai vor comercianţii de articole de îmbrăcăminte înghesuiţi de „Prima Piaţă“ în chioşcuri. Primăria Slatina simulează că poate face ceva, anunţând că analizează contractul de concesiune cu „Prima Piaţă“ în vederea rezilierii.

Fierbere mare în vecinătatea Pieţei „Zahana“, unde în urmă cu o zi locuitorii din zonă i-au chemat pe reprezentanţii Primăriei Slatina să le ridice din nou problema străzii ocupate şi a  larmei continue. Aceştia spun că n-au nimic împotriva comercianţilor înghesuiţi în chioşcurile la început supradimensionate, dar că nu mai suportă larma şi mizeria din zonă.

Comercianţii se apără, motivând că nu a fost alegerea lor să părăsească bazarul unde vindeau, unii, din 1996, şi pe care concesionarul tuturor pieţelor din Slatina, firma „Prima Piaţă“ (Cristian Ghenciu, apropiatul lui Darius Vâlcov, care apare în referatele DNA din dosarele fostului primar), l-a dat mai departe unui retailer care a construit un super-market, pe ei mutându-i pe aleea de acces către Piaţa Zahana.

„Soluţia care ne-o dă e să intrăm în faliment!“

După ce „pulifricii“ lui Vâlcov au intrat în dizgraţie, noii stăpâni de la Primăria Slatina a părut că aud în sfârşit vocile care reclamau abuzurile concesionarului pieţelor. S-a descoperit, aproape dintr-odată, că respectivii comercianţi vând în chioşcuri supradimensionate, care sunt instalate în parte pe domeniul public, prin urmare i-au impus proprietarului acestor chioşcuri să le aducă la dimensiunea din autorizaţie. Ghenciu s-a făcut că execută ordinul, inspectorii Primăriei au verificat din nou, constatând, în septembrie 2015, că nici a doua oară n-a fost bine. „S-a dispus atunci ca măsură complementară demolarea chioşcurilor. Concesionarul a contestat în instanţă procesul-verbal şi ne judecăm“, spune viceprimarul Cristian Bircea.

Perspectiva demolării chioşcurilor nu-i încântă, evident, pe comercianţi, care se bucură acum de vad commercial. „N-a fost vina noastră că ne-a mutat din bazar. Nici atunci n-a fost bine, acum ne-am obişnuit aici, nu mai e voie nici aici. Eu mă pun şi în situaţia locatarilor şi-i înţeleg, pentru că sunt slătineancă şi eu, dar pentru ei nu noi suntem problema, asta v-o spun sigur, pentru că celor de la primărie le ţin isonul nişte persoane care se erijează în reprezentanţii proprietarilor din zonă, dar nici nu stau aici, n-au nicio legătură. Slătinenii vor să ajungă la concesionar, îi deranjează că unii au făcut bani peste noapte, doar că noi suntem la mijloc. Soluţia pe care ne-o dă nouă primăria e să intrăm în faliment. Nu se uită nimeni că muncim de la 7 dimineaţa, la 7 seara, în frig, în căldură, suferinzi, cum suntem, nu de asta le pasă! Le pasă că tot cu autorizaţii de la ei s-a ajuns aici, iar acum nu se mai înţeleg.

Mai sunt şi patronii de magazine, care spun că cei care vin ocazional s-au tot întins şi ocupă şi spaţiul din faţa magazinului. Sunt o grămadă care nu vând în piaţă, că nu mai intră nimeni, ies în faţă.  „Prima Piaţă“ îi taxează, le dă voie acolo, deşi nu e terenul lor, ce vină avem noi?!
Ne-au impus să ne restrângem până la rigole, am făcut-o. Noi vindem haine, dar pe ăştia, cu ouăle pe scările magazinului, nu-i vede nicio instituţie? E vorba de alimente şi de condiţiile în care se comercializează, că patronii spun că nu le mai intră clienţii în magazine să s-au ocupat aleile. Aşa se face comerţ civilizat, vede cineva?“, se revolt comercianţii din chioşcuri.

„În cel mult două luni situaţia se rezolvă!“

Chiar dacă aleea - la început modernizată şi destinată exclusiv pietonilor, cu bănci, cu flori, cu un aspect civilizat - s-a ocupat cu avizele eliberate de Primăria Slatina, scopul actualei echipe a devenit, dintr-odată, eliberarea străduţei, scop pe care, spune primarul interimar Emil Popa, îl va atinge în cel mult două luni. „Eu sper să câştigăm în instanţă, dar şi dacă se întâmplă altceva avem un plan de rezervă, nu-l anunţ acum. Oricum, în două luni strada se eliberează, pentru că avem o adresă şi de la Pompieri, care ne-au transmis în urmă cu două zile rezultatele unui control în zonă. Soluţia pentru comercianţi va fi tot un amplasament în zonă, deloc departe de unde sunt acum. Vor fi mulţumiţi“, spune Popa.

Comercianţii, care au plătit concesionarului peste 5.000 lei fiecare pentru chioşcul unde-şi ţin marfa, deşi peste cinci ani nu va mai fi al lor, nu sunt la fel de optimişti. „Pe noi sunt toţi puşi să ne jupoaie. Ne-au luat 57 de milioane pe chioşc, au venit şi-au tăiat din el, l-au micşorat, nu ne-a mai dat nici dracu’ banii înapoi, chiria la început a fost 9 milioane, acum au făcut-o 5 milioane, c-am plătit chioşcul. Ne iau şi de aici şi ne duc unde? Am auzit inclusiv varianta să ne ducă în pieţele din Steaua şi din Progresu, care sunt muzee, nu intră nimeni toată ziua. Păi cine se duce acolo, doar să-i plătească ăstuia chirie?!“, se-ntreabă comercianţii.
Edilii spun, în schimb, că varianta va fi în zonă, poate în vecinătatea casieriei Companiei de Apă, unde, oricum, se intenţiona amenajarea unei parcări.

Cert este că mai nimic de pierdut nu au concesionarii diverselor servicii, chiar dacă municipalitatea defilează cu recent înfiinţatele comisii de analiză a contractelor încheiate în defavoarea cetăţenilor Slatinei, aspect semnalat chiar de inspectorii Curţii de Conturi.

„Contractul de concesiune a pieţelor se numără printre cele care sunt verificate în această perioadă de actuala administraţie a municipiului Slatina, alături de alte contracte de concesiune încheiate de fostele conduceri ale Primăriei Slatina. Este vorba despre contractele de concesionare a următoarelor activităţi: întreţinere spaţii verzi, deratizare-dezinsecţie-dezinfecţie, salubrizare şi administrarea Cimitirului Strehareţ din localitate. În acest scop au fost create comisii din care fac parte membri ai actualei conduceri a administraţiei municipale, precum şi directorii principalelor servicii din cadrul primăriei.

Comisiile de verificare vor analiza fiecare prevedere a contractului şi dacă firmele concesionare şi-au dus la îndeplinire obligaţiile contractuale. În funcţie de concluziile verificării contractelor menţionate se vor dispune măsurile legale în consecinţă, nefiind exclus să se ajungă chiar la reziliere. Situaţia e analizată cu mare atenţie deoarece o eventuală reziliere a unui contract sau altul poate deveni mult mai păguboasă decât contractul respectiv în sine“, menţionează reprezentanţii primăriei într-un răspuns scris. Mai ales ultima frază e relevantă, anunţând dinainte rezultatul „analizei“. „A citit cineva contractele acelea, să vadă ce clauze au?“, întreabă retoric viceprimarul Cristian Bircea, în loc de concluzie.




 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite