Alarmă în tot judeţul. Peste 260 de sirene vor suna. La nevoie se pot folosi şi clopote şi tobe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Astfel de exerciţii s-au desfăşurat în toată ţara, în cursul acestei săptămâni FOTO: arhiva
Astfel de exerciţii s-au desfăşurat în toată ţara, în cursul acestei săptămâni FOTO: arhiva

Vineri, 21 aprilie, în intervalul orar 10,00-12,00, în tot judeţul Olt personalul serviciilor voluntare de urgenţă va fi în gardă pentru a răspunde semnalului ISU Olt, declanşând sirenele.

Este vorba de un exerciţiu de alarmare, PROCIV 2017, în cadrul căruia va fi declanşat mecanismul de înştiinţare a autorităţilor privind iminenţa producerii unor evenimente deosebite şi vor fi acţionate echipamentele dedicate de avertizare/alarmare a populaţiei din zone posibil a fi afectate de dezastre.

„Pe timpul exerciţiului vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înştiinţare către autorităţi, cât şi modul de funcţionare a mijloacelor de alarmare a populaţiei (sirene) existente la nivelul comunităţilor.
În perioada vizată, locuitorii judeţului Olt vor auzi semnalul de alarmare, compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare“, informează ISU Olt.

Echipamentele din componenţa sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă ar trebui să pornească la semnalul primit. La nivelul judeţului, a transmis ISU Olt, sunt 262 de sirene de alarmare, de diferite tipuri şi puteri. 178 sunt sirene electrice (care, în cazul întreruperii curentului electric, nu mai funcţionează), 84 sirene electronice şi două sirene dinamice (ultimele două se află în proprietatea ALRO S.A.).

„Sirenele electronice şi dinamice sunt mijloace moderne de alarmare, prin intermediul acestora se pot transmite şi mesaje voce, preînregistrate şi au surse alternative de alimentare cu energie. (...) Recomandăm cetăţenilor să rămână calmi şi să urmărească informările pompierilor olteni. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma “EXERCIŢIU”, mai precizează ISU Olt.

În situaţia în care sirenele devin nefuncţionale sau nu acoperă întreg teritoriul, se mai pot folosi: clopote, tobe, goarne, portavoci. Reprezentanţii ISU, cei care vor primi semnalul de pornire a sistemului de alarmare de la IGSU şi-l vor transmite mai departe, vor verifica de asemenea, în 10% dintre localităţi, în teren modul cum se desfăşoară operaţiunea. „Responsabilii din localităţi au fost informaţi că alarmarea are loc în intervalul 10,00-12,00, dar nu li s-a transmis exact momentul. Nici cei care vor primi vizita colegilor noştri nu au fost anunţaţi.“, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Olt, plt. maj. Alin Băsăşteanu.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite