Ajutoare duse în vreme de război românilor din Ucraina. „Au luat o sută de tineri pe front, despre doi sunt veşti rele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ajutoarele colectate prin intermediul profesorilor din Olt au ajuns în zona Cernăuţi FOTO: arhiva personală Dalia Cîrstea
Ajutoarele colectate prin intermediul profesorilor din Olt au ajuns în zona Cernăuţi FOTO: arhiva personală Dalia Cîrstea

Un profesor şi un şofer profesionist din Slatina, judeţul Olt, au străbătut 1.400 de kilometri, în 24 ore, pentru a duce ajutoare românilor din Ucraina, din zona Cernăuţi.

Cei doi bărbaţi au plecat cu bunuri de strictă necesitate, alimente neperisabile şi medicamente, strânse, în principal, cu sprijinul profesorilor din Olt, la iniţiativa profesoarei Dalia Cîrstea care de cinci ani desfăşoară un proiect educational cu românii din ţările vecine.

Ionuţ Predescu este şofer profesionist şi a plecat cu microbuzul firmei sale să ducă bunurile, punând la dispoziţie şi un al doilea microbuz pe care l-a condus profesorul Cătălin Duţan. Predescu a fost ultima dată în Ucraina cu trei ani în urmă, în vreme de pace, cu un grup de români în cadrul unui proiect educaţional, iar acum, ajuns la „fraţii din Ucraina“, spune că „totul e altfel, totul e schimbat“. Pe drum, la fiecare intersecţie, posturi de observaţie, saci cu nisip, militari şi poliţişti care verifică, teamă, femei, copii şi bătrâni aşteptând şi sperând să nu ajungă prăpădul şi în zona lor iar bărbaţii şi tinerii să se întoarcă teferi.

ajutoare pentru românii din ucraina - foto arhiva dalia cirstea

Ucrainenii sunt pregătiţi de luptă FOTO: Ionuţ Predescu

Cei doi, care au fost nevoiţi să plece în ultimul moment fără prof. Dalia Cîrstea, cea care a organizat acţiunea, au ajuns în oraşul Storojineţ şi ulterior până la Cernăuţi pentru a le lăsa românilor de acolo lucrurile de care au mare nevoie. Cele mai multe dintre bunuri le-au predat preotului Vasile Covalciuc, cel care acum adăposteşte la mânăstirea din Storojineţ apoape 100 de femei şi copii refugiaţi din zona Kiev. „Cei refugiaţi, mulţi dintre ei, nu ştiu limba română, părintele încerca să îi înveţe câte ceva. Este o zonă mai sigură, dar şi aici sună sirenele, cel puţin la Cernăuţi…“, a povestit Ionuţ Predescu.

Românii din Storojineţ (oraşul are mai puţin de 15.000 locuitori, iar printre ei este o importantă comunitate de români) împart acum tot ce vine din România, cele mai multe ajutoare fiind primite direct de la prieteni, cu ucrainenii. 

ajutoare pentru românii din ucraina - foto arhiva dalia cirstea

Ionuţ Predescu (dreapta), alături de preotul Vasile Covalciuc şi de vicepreşedintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi“ din Cernăuţi, Eugen Pătraş FOTO: arhiva personală Dalia Cîrstea 

„Ne-au mulţumit ucrainenii, au fost impresionaţi. Acum trei ani n-a fost aşa, ne urmăreau să vadă ce facem, cum facem…“, a mai spus voluntarul. 

Românii din zonă nu vor să plece, deşi ştiu că au în România un loc în orice moment. „Lucrurile nu sunt uşoare. Ne spunea preotul că au luat din regiune 100 de tineri pe front, despre doi au venit veşti rele“, a povestit Ionuţ Predescu.

A fost al doilea transport cu ajutoare pentru prietenii din Ucraina. Pe primul l-au dus, Ionuţ Predescu, un alt coleg şofer şi profesoara Dalia Cîrstea, la începutul lunii martie, când s-au întâlnit cu românii din Ucraina la graniţă. Ionuţ Predescu spune că, dacă se vor mobiliza şi vor mai aduna bunuri, va merge din nou fără să stea pe gânduri. „Pentru prietenii noştri, oricând. Să ştiţi că şi pe mine m-au întrebat mulţi de ce fac asta, de ce pierd timpul. Aşa simt eu, e timpul meu, le spun. Sunt convins că şi ei ar face acelaşi lucru pentru noi, dacă ar fi cazul. Şi suntem mulţi cei care simţim asta şi românii cred că ar face la fel şi pentru unguri, şi pentru bulgari, şi pentru sârbi“, a conchis Predescu.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Război în Ucraina. Armata ucraineană cucereşte o autostradă strategică în est

„Şomaj tehnic” pentru angajaţii companiilor afectate de războiul din Ucraina

 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite