Agenţie de plasare a forţei de muncă pentru românii şi bulgarii de la graniţă. Coordonator proiect: „Ei sunt un pic mai tentaţi să vină la noi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Site-ul cu informaţii despre locurile de muncă din zonele de graniţă din România şi Bulgaria va deveni funcţional luna viitoare, a informat coordonatorul proiectului, Mihaela Dabu
Site-ul cu informaţii despre locurile de muncă din zonele de graniţă din România şi Bulgaria va deveni funcţional luna viitoare, a informat coordonatorul proiectului, Mihaela Dabu

Persoanele active pe piaţa muncii din şapte judeţe din România şi nouă districte din Bulgaria îşi vor putea căuta locuri de muncă în ţara vecină, printr-un proiect finanţat din fonduri europene fiind operabilă, în curând, o agenţie de plasare pentru lucrătorii transfrontalieri.

Deja numeroase persoane active din Bulgaria, în special, fac naveta zilnic sau săptămânal în România, unde au găsit locuri de muncă mai bine plătite. Deocamdată Bucureştiul îi atrage cel mai mult, însă există premise, spun iniţiatorii unui proiect european prin intermediul căruia se va finanţa înfiinţarea unei agenţii transfrontaliere de mobilitate, ca schimbul de lucrători, dar nu numai, să crească în anii următori.

Proiectul „VISA – Agenţia transfrontalieră de mobilitate a muncii“ beneficiază de o finanţare de aproape jumătate de milion de euro. Liderul proiectului este Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Bulgară Ruse, din Bulgaria, iar unul dintre beneficiari, Asociaţia de Dezvoltare Durabilă Slatina. Agenţia de plasare care face obiectul principal al proiectului va funcţiona cu filiale în România (la Slatina) şi în Bulgaria (la Ruse).

Ce meserii se caută în cele două ţări

Potenţialii beneficiari ai agenţiei de plasare transfrontalieră sunt persoanele active din judeţele de la graniţa cu Bulgaria - Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi şi Constanţa  şi din districtele Vidin, Montana, Vratsa, Pleven, Veliko Tarnovo, Ruse, Silistra şi Dobrich, situate la graniţa cu România.
În cadrul proiectului a fost realizat şi un studiu de piaţă, conform acestuia, cei mai căutaţi pe piaţa forţei de muncă, atât în România, cât şi în Bulgaria, fiind: muncitorii comerciali, şoferii, croitorii, inginerii, sudorii, mecanicii, muncitorii în construcţii, specialiştii IT. 

Un alt aspect interesant este acela că zonele cu cel mai mic PIB/cap de locuitor din cele două ţări se află la graniţa comună: Teleorman – cu 4.444 euro/locuitor şi Silistra – 3.034 euro/locuitor. În Bulgaria, de altfel, la graniţa cu România sunt concentrate districtele cu cele mai mari valori ale şomajului din Bulgaria, situaţia, în privinţa judeţelor româneşti de la graniţă, fiind puţin diferită. Constanţa este judeţul cel mai dezvoltat, iar acesta şi atrage, de altfel, deja lucrători din Bulgaria.

„Nici unul din districtele transfrontaliere bulgăreşti nu are PIB pe locuitor care să depăşească mediul pentru nivelul de ţară (6.300 euro). Din partea română există un singur judeţ - Constanţa care, după acest indice, este peste nivelul mediu la nivel de ţară (8.100 euro). În regiunea transfrontalieră intră districtele şi judeţele cu cel mai mic PIB pe locuitor la nivel de ţară - pentru Bulgaria fiind vorba despre Silistra (3034 pe locuitor), iar pentru România - Teleorman (4444 euro pe persoană).

La o privire generală, în mod special în regiunea transfrontalieră, mult mai bine se prezintă judeţele româneşti, lider fiind Constanţa (9.622 euro), iar cel mai performant district bulgar fiind Ruse (5.068 euro) , care ocupă locul patru din clasament. Ultimele şase locuri din acest clasament al districtelor şi judeţelor transfrontaliere sunt ocupate numai de districte bulgăreşti.“, se menţionează în studiul de piaţă.

Ghiduri de buzunar pentru cei care vor să lucreze peste graniţă

Prin intermediul proiectului se va realiza şi  un site cu informaţii în limba română, limba bulgară şi limba engleză, care va deveni funcţional în luna aprilie a acestui an, şi vor fi de asemenea tipărite ghiduri de buzunar pentru cei interesaţi de locuri de muncă peste graniţă. În aceste ghiduri cei interesaţi vor putea regăsi infomaţii despre locuri de muncă disponibile, informaţii despre unde îşi pot face cumpărăturile, despre ce formalităţi au de îndeplinit pentru a li se recunoaşte diplomele, despre şcolile la care, eventual, îşi pot înscrie copiii dacă intenţionează să se stabilească în România/Bulgaria etc.

Românii sunt interesaţi, a menţionat coordonatorul proiectului, Mihaela Dabu, mai puţin, deocamdată, de locurile de muncă din Bulgaria, deşi există lucrători înalt calificaţi care optează pentru companii din Bulgaria. Românii însă intuiesc potenţialul şi caută informaţii pentru  a-şi dezvolta în Bulgaria afaceri, unde mediul fiscal este mai atrgător.

„ Ei la noi sunt un pic mai tentaţi să vină, mai ales în zonele Giurgiu-Ruse, foarte mulţi sunt tentaţi să meargă către Bucureşti. Avem persoane care fac naveta zilnic, sunt angajaţi ai companiilor mari, în Bucureşti. Sunt mai mulţi bulgari care cunosc limba română, la noi este mai greu, românii care vorbesc limba bulgară sunt mai puţini. Salariul nostru este puţin mai mare decât cel din Bulgaria. (...) Vom realiza şi un ghid de buzunar pentru beneficiari în care să găsească informaţii despre  locuri de muncă, chirii, cum poţi să vii cu toată familia, cum ţi se recunosc studiile, cum obţii identificarea fiscală etc. Practic, dacă un bulgar vine şi se stabileaşte în România să ştie ce are de făcut. Poate să lucreze fără niciun fel de interdicţie, fiind cetăţean european“, a declarat Mihaela Dabu.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite