Şeful Poliţiei Economice din IPJ Olt, Ilie Lazăr, cap al unei reţele infracţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul IPJ Olt din Slatina - "cartierul general" al operaţiunilor: Lazăr acţiona direct de la serviciu, îmăreună cu colegii de birou din subordine, fără teamă
Sediul IPJ Olt din Slatina - "cartierul general" al operaţiunilor: Lazăr acţiona direct de la serviciu, îmăreună cu colegii de birou din subordine, fără teamă

Laurenţiu Ilie Lazăr (41 de ani), comisar şef de poliţie în cadrul I.P.J. Olt şi şef al Serviciului de Investigare a Fraudelor, a fost săltat, miercuri – 12 decembrie, de către procurorii DIICOT Craiova, în cadrul unei razii derulate în judeţ pentru desfiinţarea unei reţele infracţionale cu legături în poliţia de la Olt. Mai precis, grupul infracţional era condus direct de către poliţistul menţionat.

Grupul infracţional dirijat de comisarul Laurenţiu Ilie Lazăr era unul bine organizat, iar treaba mergea ca unsă. El era ajutat de trei colegi din cadrul biroului pe care îl conducea în structura IPJ Olt, respectiv Serviciul de Investigare a Fraudelor: comisarul-şef Constantin Nedeloiu, şi poliţiştii Liviu Voiculescu şi Ciprian Gheorghiceanu (avansat subcomisar în martie a.c.). Miercuri – 12 decembrie, toţi cei patru “oameni ai legii”, alături de alte 20 de persoane-civili, au fost ridicaţi de procurorii DIICOT Craiova. Ei sunt acuzaţi că fac parte dintr-o reţea specializată în infracţiuni de şantaj, evaziune fiscală, abuz în serviciu, delapidare şi spălarea banilor. Prejudiciul stabilit de autorităţi a fost stabilit de autorităţi, în primă fază, la un milion de euro.

Lupul, paznic-şef la oi

Faptul că şeful Poliţiei Economice de la Olt era liderul infractorilor în uniformă este scris, negru pe alb, chiar într-un comunicat al DIICOT remis mass-media. “Liderul grupării, învinuitul Lazăr Laurenţiu Ilie, are calitatea de comisar şef de poliţie în cadrul  I.P.J. Olt, el conducând Serviciul de Investigare a Fraudelor. El acţiona cu sprijinul altor trei învinuiţi: un comisar-şef şi doi inspectori principali de poliţie tot din cadrul aceluiaşi serviciu. Învinuiţii au efectuat acte de cercetare penală în cauze economice faţă de persoane din mediul de afaceri din judeţul Olt  în scopul determinării acestora ca să încheie contracte de monitorizare, pază şi protecţie, cu o societate comercială din Slatina administrată  de către  soţia liderului grupării (SC Ro Edil Service SRL Slatina, administrator Valeria Maria, n.a.). Ulterior, profitând de funcţiile deţinute, învinuiţii au efectuat, în mod abuziv, cercetări faţă de funcţionari publici din cadrul DGFP Olt,  A.P.I.A. Olt sau Direcţia Vamală Craiova,  care au respins cereri de  rambursare de TVA sau alte solicitări formulate de către  firmele protejate de către membrii grupării”, se menţionează în comunicatul DIICOT.

În urma acestor manevre de intimidare şi şantaj, membrii grupării au obţinut beneficii financiare şi din introducerea ilegală pe teritoriul ţării a unor aparate de joc de tipul slot-machines. Aparatele în cauză au fost amplasate în baruri sau discoteci pe raza judeţelor Olt, Dolj, Teleorman şi Mehedinţi. În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi un număr de opt funcţionari din cadrul  DGFP Olt care au aprobat, în mod ilegal, pentru o firmă din judeţul Olt,  rambursări de T.V.A. în cuantum de aproximativ trei milioane de lei.

Săracu’ poliţist bogat

În ciuda avalanşei de bani care "s-a prăvălit" asupra celor implicaţi de la demararea operaţiunii, familia Lazăr pare, în mod oficial, una normală. Conform declaraţiei de avere a şefului Poliţiei Economice Olt pe anul 2011, acesta figurează doar cu salariul anual de 28.800 lei şi un credit contractat în 2007 pe o perioadă zece ani, în valoare de 50.000 de euro. În rest, nimic – nici casă, nici maşină, nici bijuterii, nimic. Probabil că autoturismele tunate pe care le folosea după pohta inimii comisarul-şef Lazăr erau ale unor amici care, de dragul său, i le împrumutau acestuia… zilnic, altfel este greu de explicat cum de “a uitat” să le menţioneze în declaraţia de avere. Laurenţiu Ilie Lazăr lucrează în cadrul IPJ Olt din anul 1999.

Laurenţiu Ilie Lazăr şi Ciprian Bogdan Gheorghiceanu au fost cercetaţi în 2010 pentru abuz în serviciu după ce au refuzat să plătească costul reparaţiilor făcute la un service-auto din Slatina unui bolid BMW Z3 aparţinând lui Gheorghiceanu. Poliţiştii au depus atunci plângere împotriva patronului atelierului auto pe care l-au acuzat de evaziune fiscală, abuz de încredere şi fals în înscrisuri. La rândul său, patronul în cauză i-a reclamat pe cei doi poliţişti pentru abuz în serviciu. Dosarul se judecă şi în prezent.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite