Şcoala de vară de la ţară în care se ajunge doar cu probă de admitere. Profesori renumiţi de la un liceu de artă din Craiova îi îndrumă pe copiii talentaţi

Şcoala de vară de la ţară în care se ajunge doar cu probă de admitere. Profesori renumiţi de la un liceu de artă din Craiova îi îndrumă pe copiii talentaţi

O parte dintre elevii admişi au participat, vineri, la deschidere FOTo: Alina Mitran

De nouă ani, într-un sat din Olt cei mai talentaţi copii la desen au posibilitatea ca timp de şase săptămâni să studieze alături de profesori de renume. Mulţi dintre ei aleg ulterior liceul de artă.

Ştiri pe aceeaşi temă


O şcoală de vară de pictură este găzduită, de nouă ani, în localitatea olteană Vulpeni, situată la mică distanţă de Dobreţu, satul de origine al cunoscutului artist plastic Nicolae Truţă. Cursurile se desfăşoară timp de şase săptămâni, până la sfârşitul lunii august, iar admiterea este o etapă necesară, locurile fiind limitate. Deschiderea taberei, pe de altă parte, reprezintă, an de an, o sărbătoare pentru comunitate, fiind invitaţi, de ani buni, elevii Şcolii Populare de Artă din Slatina de la clasele de canto şi instrument.

Şi copiii din Vulpeni au susţinut proba de departajare, cei mai talentaţi primind un loc la şcoala de vară

Selecţia elevilor participanţi la ediţia din acest an, spune organizatoarea evenimentului, bibliotecara din Vulpeni - Rodica Drăguţ, a fost cel mai greu de realizat, pentru cele 18 locuri rezervate copiilor din afara localităţii Vulpeni (din localitate au fost acceptaţi toţi copiii cu talent la desen) concurând peste 150 de elevi care au realizat lucrări.  Aceste lucrări, realizate în prezenţa celor implicaţi în organizarea evenimentului (co-organizatori sunt Biblioteca Orăşenească „Petre Pandrea“ şi Şcoala Gimnazială „Mihail Drumeş“ din balş), au ajuns spre jurizare la artiştii plastici Monica şi Cristian Dincă, profesori la Liceul de Artă „Marin Sorescu“ din Craiova, cei care, deşi implicaţi în foarte multe proiecte, îşi găsesc în fiecare vară timp să le ghideze tinerilor paşii spre lumea artistică.

„N-aş putea să nu le ofer acestor copii bucuria verii“

Dacă deschiderea şcolii de vară, vineri, 20 iulie 2018, a fost de-a dreptul o petrecere, încheiată cu pizza şi suc, de săptămâna viitoare, în fiecare zi de marţi şi joi, copiii se vor pune serios pe treabă. Anul trecut au pictat inclusiv pe gresie, parte dintre lucrări făcându-şi loc în expoziţia din holul căminului cultural, anul acesta vor picta pe pânză, ghidaţi de profesorii craioveni şi de elevi şi absolvenţi ai liceului de artă, voluntari în proiect. Surprinzător este faptul că totul va fi dus la bun sfârşit, ca în fiecare an, cu un buget de necrezut – 2.000 lei. „Banii aceştia îi drămuiesc. Iar cea mai mare parte din sumă se duce pe pizza (n.r. - râde). Dacă va fi nevoie, mai vedem, mai punem de la noi, ne descurcăm noi cumva... N-aş putea, însă, să-i lipsesc pe aceşti copii extraordinari de bucuria verii“, a spus, doar pentru că a primit întrebarea, Rodica Drăguţ.

Copiii vor lucra sub îndrumarea profesorilor Monica şi Cristian Dincă

Copiii din Vulpeni care vin la cursurile şcolii de vară au, unii, poveşti de viaţă impresionante, astfel de experienţe aşezându-le în colţurile ascunse ale sufletului. Aşteaptă un an întreg să le trăiască, iar cea mai mare bucurie a celor care pun suflet să susţină proiectul este că nu trece vară fără ca vestea că elevi ai şcolii de vară au fost admişi la liceul de artă să vină.

„Mai avem şi o altă mare bucurie, anume că am reuşit să determinăm în acest an înfiinţarea clasei de pictură, în cadrul Şcolii Populare de Artă, la Balş, astfel că elevii care, din păcate, nu au fost acceptaţi, pentru că efectiv nu putem să aducem mai mulţi din afara localităţii Vulpeni, iar foarte mulţi dintre cei care vor să vină sunt din Balş, se pot înscrie“, a mai spus Rodica Drăguţ, bibliotecarul de ţară care reuşeşte ca într-o cămăruţă de doar câţiva metri pătraţi să le deschidă, tinerilor în special, o lume întreagă.


 

Grupul Voces Primavera al Şcolii Populare de Arte Slatina i-a încântat pe spectatori

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările