Întrebarea la care puţini părinţi ştiu răspunsul corect: la ce distanţă faţă de televizor trebuie să stea copiii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uneori, părinţii îi „uită“ pe copii în faţa televizorului, bucuroşi că stau liniştiţi şi pot să-şi vadă de treburi, dar acest obicei implică mai multe riscuri.

Care este distanţa ideală faţă de ecranul televizorului, este o întrebare la care puţini cunoaştem răspunsul corect. Tocmai pentru că, probabil, nu ne punem prea des problema, ajungem să achiziţionăm, pentru apartamente mici, televizoare cu ecrane prea mari, doar pentru că ne permitem şi că tentaţia este mare.

Deşi considerăm privitul la televizor relaxant, pe cei mici, în special, îi afectează şi fizic, dincolo de implicaţiile emoţionale de care vorbesc, din ce în ce mai des, psihologii, dacă e vorba de programe neadecvate vârstei sau de perioade mari în care sunt lipsiţi de interacţiunea cu părinţii.

Care este distanţa ideală între ecran şi privitor am întrebat un medic oftalmolog. „Depinde, bineînţeles, de diagonala televizorului. Pentru un televizor obişnuit, distanţa optimă este de 4 m – 4,5 m. Pentru televizoare cu diagonala peste 100 cm, care nu prea ar avea ce să caute într-un apartament obişnuit, dar se întâmplă,  evident că mărim distanţa. Dar în ceea ce-i priveşte pe copii nu doar distanţa este cea care pune probleme, ci şi timpul petrecut în faţa televizorului, a calculatorului, cu tableta sau telefonul“, ne sfătuieşte medicul oftalmolog Mihai Călinescu.

De altfel, dacă îi observăm atent pe cei mici, în cazul exceselor încep să apară şi semne. „Privitul la televizor oboseşte, plus radiaţiile pe care le emite orice aparat, inclusiv ecranul calculatorului. Există, bineînţeles, şi semne atunci când oboseala se instalează: copilul începe să clipească mai des, se freacă mai des la ochi. Şi atunci trebuie să ne adresăm medicului, să vedem dacă există un viciu de refracţie“, spune medicul.

Cât despre durata optimă pe care un copil poate să o petreacă în faţa diverselor dispozitive fără a-i fi afectată vederea, medicul spune că aceasta n-ar trebui să depăşească 2-3 ore zilnic, dar în reprize. „Nu există nişte standarde în materie. Vorbim de copii de la 5-6 ani, când pricep ceva din ceea ce văd, deşi, din păcate, sunt şi părinţi care îi pun în faţa televizorului la nici doi ani, sau le pun tableta în mână. Acelea sunt excese. Cât despre ce se poate întâmpla, constaţi în urma controlului despre ce problemă este vorba“, a mai spus medicul.

CITIŢI ŞI: 

Cum îi iei pe copii din faţa desenelor animate: „Copilul nu este un obiect pe care să îl uiţi în faţa televizorului, bucuros că stă cuminte“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite