Înscrierea la învăţătorul dorit, în pericol. Felicia Man: „Fiecare clasă pregătitoare va cuprinde maxim 25 de elevi, aşa cum prevede legea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectorul şcolar general al IŞJ Olt, Felicia Man, a declarat că în acest an nicio clasă pregătitoare nu va mai funcţiona cu mai mult de 25 de elevi la clasă,  chiar dacă părinţii în continuare aleargă după un anumit învăţător, la o anumită şcoală, acceptând să le fie admişi copiii în clase cu efective de peste 30 şi chiar peste 35 de elevi.

Legea prevede un maxin de 25 de elevi înscrişi într-o clasă pregătitoare, însă la şcolile bine cotate, la clasele învăţătorilor căutaţi de generaţii de părinţi, se ajunge la efective de aproape 40. „Dacă există astfel de cazuri, nu funcţionează cu aprobarea Inspectoratului Şcolar“, a declarat inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt – prof. Felicia Man, într-o conferinţă de presă organizată la sediul instituţiei.

„Fiecare clasă pregătitoare va cuprinde maxim 25 de elevi, aşa cum prevede legea“, a declarat Man, adăugând că situaţiile semnalate de jurnalişti, privind existenţa unor clase cu efective de aproape 40 de elevi, nu se vor mai repeta. „Dacă există astfel de clase, există fără aprobarea IŞJ în cele mai multe şcoli şi lucrul acesta o să dispară“, a mai spus şefa IŞJ Olt.

Pentru situaţiile în care numărul elevilor înscrişi la o anumită şcoală depăşeşte numărul de locuri aprobat, soluţia, a mai spus inspectorul şcolar-general, este suplimentarea, la solicitarea şcolii, de către Consiliul de Administraţie al IŞJ, a numărului de clase, altfel elevii vor ajunge, în urma departajării pe criterii clare, la şcolile cu locuri libere.

În tot judeţul s-au depus, până în 18 martie, 3113 solicitări de înscriere la clasa pregătitoare, atât la şcolile de circumscripţie, cât şi la şcolile situate la distanţe apreciabile faţă de domiciliu, însă „vânate“ de părinţii celor mici. Dacă pentru copiii din circumscripţie nu e niciun fel de pericol, pentru ceilalţi, acolo unde s-a depăşit numărul de elevi la clasă, situaţia pare dificil de rezolvat.

Conform graficului de înscriere, în 24 martie se va cunoaşte situaţia exactă a elevilor ai căror părinţi sau tutori legali au depus cereri la altă şcoală decât cea de circumscripţie. Dacă numărul de locuri din şcoală permite, vor fi admişi, dacă nu, în cazul în care s-a bifat varianta de a se putea întoarce la şcoala de circumscripţie, pot fi admişi în circumscripţie, tot pe locurile rămase libere. În 25-26 martie se afişează locurile rămase în urma procesării cererilor în etapa a II-a, iar în perioada 30 martie – 8 aprilie se primesc cererile pentru copiii neînscrişi, la şcolile unde mai există locuri. În 11-15 aprilie se procesează şi acestea, iar în 22 aprilie va fi disponibilă situaţia finală privind înscrierile la clasa pregătitoare.

„Nu ne permitem să facem trei clase!“

Cert este însă faptul că regulamentul nu prea se pliază pe situaţia existentă în şcoli. Sunt părinţi care îşi trimit la şcoală copiii mai devreme cu un an (după ce trec pe la psihologul şcolar) pentru a „prinde“ învăţătorul dorit, sunt alţii care fac eforturi şi ajung în cealaltă parte a oraşului, din acelaşi motiv, şi sunt şcoli care nu-şi permit să refuze părinţii, creşterea de la an la an a numărului de elevi fiind un semn de succes, dar pentru care este dificil şi să crească numărul de clase.

Nouă ne-au fost aprobate 64 de locuri, adică 32 cu 32, mergându-se pe un număr maxim (deja o inadvertenţă cu spusele inspectorul şcolar-general – s.n.). Avem în jur de 70 de solicitări, însă sperăm să găsim înţelegere pentru a funcţiona clasele cu 34-35 de elevi. Evident că nu sunt toţi din circumscripţie, avem şi din afară, avem copii ai cadrelor noastre didactice, pe care nu ştiu cum îi putem refuza. Consider că e dreptul părinţilor să-şi aleagă şcoala.

Dacă se va insista pe numărul normat de elevi la clasă chiar nu ştiu ce vom face. Probabil îi vom chema pe părinţi şi le vom explica. Să ştiţi însă că nu este şcoala noastră singura în această situaţie. Sunt şi alte şcoli în care numărul de elevi la clasă ajunge sau depăşeşte 35. Oricum, nu ne permitem să facem trei clase, pentru că pentru o clasă plătim învăţător, profesor de limbi străine, profesor de sport, profesor de religie, din aceiaşi bani. În plus, un alt învăţător înseamnă un suplinitor, or nu ştiu dacă părinţilor le convine să-şi înscrie copilul într-o clasă la care predă un suplinitor, care poate fi schimbat în anii următori. Situaţia nu este deloc simplă pentru nimeni, nu-mi pot asuma să încadrez acum un titular, în anii următori numărul de elevi să scadă şi să trimit oamenii în restrângere de activitate“, a declarat directorul Şcolii gimnaziale nr. 3 Slatina, prof. Cristina Micu.  

Ca în fiecare an, după prima etapă s-a văzut clar care sunt şcolile solicitate în Slatina. Rămân aceleaşi de ani de zile, Şcoala „Eugen Ionescu“, Şcoala „George Poboran“, Şcoala gimnazială nr. 3, Colegiul Naţional „Ion Minulescu“, nu neapărat în această ordine, fiind în top, în timp ce altele se confruntă, tot de ani de zile, cu dificultăţi în a-şi realiza numărul de clase propus.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite