Încălzitorul de apă pe gaz a mai făcut o victimă. „L-am găsit în  stop cardio-respirator“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un echipaj de la Ambulanţă şi un echipaj SMURD a ajuns pentru a acorda primul ajutor FOTO: Shutterstock
Un echipaj de la Ambulanţă şi un echipaj SMURD a ajuns pentru a acorda primul ajutor FOTO: Shutterstock

Un bărbat a fost găsit în stop cardio-respirator, în baie, echipajul de prim ajutor chemat la faţa locului reuşind să-i repornească inima, însă starea pacientului a rămas gravă.

Un echipaj al Ambulanţei Olt a intervenit în noaptea de duminică spre luni, 31 ianuarie/1 februarie 2021, într-o comună din Olt pentru a acorda primul ajutor unui bărbat intoxicat cu monoxid de carbon acumulat de la o instalaţie de încălzit apa care foloseşte gazul natural drept combustibil. Bărbatul de 46 ani a fost găsit fără suflare, căzut în baie. Rudele,  îngrijorându-se că bărbatul întârzie, au deschis uşa şi l-au găsit leşinat.

„Noi l-am găsit în stop cardio-respirator. A fost resuscitat, însă starea lui a rămas foarte gravă“, a spus medicul din cadrul SJA Olt, care atrage atenţia că  nu este primul caz de acest fel, riscul instalaţiilor pe gaz exploatate necorespunzător fiind unul enorm. Cel mai probabil, în cazul petrecut noaptea trecută riscul a crescut şi din cauza rafalelor de vânt. 

Cu aproximativ o lună în urmă trei persoane au decedat într-o comună din Olt, din acelaşi motiv, la câteva ore distanţă pompierii anunţând atunci un al doilea caz, similar.

Medicul din cadrul Ambulanţei Olt, Marian Furtună, atrage atenţia că intoxicaţiile cu monoxid de carbon se produc silenţios. Aminteşte în acest sens cazul petrecut cu ani în urmă al unor colegi puşi la rândul lor în mare pericol în momentul în care au intervenit pentru a acorda primul ajutor unui pacient intoxicat cu monoxid de carbon. Ajunşi în încăperea în care pacientul zăcea fără suflare (rudele care au cerut ajutor au indicat cauze medicale, fără să-şi dea seama că ar fi vorba de o intoxicaţie cu monioxid de carbon), doi dintre membrii echipajului au fost la rândul lor „seceraţi“ de lipsa de oxigen, cel de-al treilea reuşind să iasă din încăpere şi să ceară ajutor.

În astfel de situaţii, mai spune medicul, ce pot face cei care constată că persoana afectată are nevoie de ajutor este să o scoată din încăperea în care s-a acumulat gazul fatal, asigurându-se mai întâi că nu se pun, la rândul lor, în pericol, sau, dacă acest lucru nu este posibil, să aerisească de urgenţă. Aceste prime gesturi trebuie urmate de manevrele de prim-ajutor.

Vă recomandăm şi:  A cincea moarte în Olt, din aceeaşi cauză, în trei zile. Greşeala care i-a adus unui bărbat de 41 ani sfârşitul

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite