30.000 ouă contaminate cu fipronil în Teleorman au ajuns în consum în alte patru judeţe printr-o firmă din Olt. Cum s-a produs contaminarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Problema ouălor cu Fipronil nu a ocolit nici alte ţări, fermierii folosind de asemenea substanţa interzisă FOTO: arhiva Adevărul
Problema ouălor cu Fipronil nu a ocolit nici alte ţări, fermierii folosind de asemenea substanţa interzisă FOTO: arhiva Adevărul

Deşi în urma controlului din Teleorman s-au lansat procedurile de alertă, până la intervenţia autorităţilor zeci de mii de ouă au intrat în consum doar printr-o firmă de distribuţie din Olt.

DSVSA Olt a informat astăzi că 36.000 bucăţi de ouă contaminate cu Fipronil la ferma din Teleorman au ajuns la un distribuitor din judeţul Olt. De aici, însă, au fost livrate în magazine din Olt şi din alte trei judeţe vecine, la intervenţia autorităţilor la firma distribuitoare existând doar 6.000 bucăţi.

„DSVSA Olt a dispus imediat verificarea societăţii, în urma controlului efectuat, societatea din Olt a demarat procedura de retragere, fiind retrase de la comercializare un numar de 6.000 de bucaţi ouă, care au fost dirijate către o unitate de neutralizare, conform procedurilor.
Menţionăm că în cursul anului 2018, toate fermele de găini ouătoare din judeţul Olt au prelevat probe sub supraveghere sanitară veterinară, în vederea determinarii existenţei fipronilului, cu rezultate corepunzatoare“, a transmis DSVSA Olt, prin intermediul unui comunicat de presă.

Cum s-au contaminat păsările

Substanţa Fipronil descoperită în urma controlului inspectorilor DSVSA Teleorman la ferma producătoare este interzisă în Uniunea Europeană. Ea a fost, în schimb, folosită pentru dezinsecţia fermei respective, agentul economic asigurându-se astfel că păsările nu vor suferi o scădere a curbei de producţie în cazul în care ar fi intervenit parazitarea. „Fipronilul ăsta e foarte eficient pentru păduchi, căpuşi... Nu se mai foloseşte, însă, de ani buni, pentru că are remanenţă foarte mare“, a declarat un fermier din branşă.
Păsările contaminate reprezintă, însă, un pericol şi în cazul în care sunt comercializate pentru carne, cum se întâmplă adesea cu păsările care depăşesc perioada de 100 de săptămâni în care dau producţie optimă de ouă şi sunt vândute ca găini ouătoare de reformă.

„Această substanţă are efect neurotoxic, putând produce convulsii, paralizii, şi nu este exclus, deşi studiile încă nu au demonstrat, şi efectul cancerigen. Vorbim de efectul cumulativ“, a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Olt, Venera Popa.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite