160 de medici pe care Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina se bazează pentru gărzi şi niciun contract semnat. Manager: „Dacă vor, pot bloca sistemul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Niciunul din cei 160 de medici care în mod normal efectuează gărzi în Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina nu a semnat contractul înaintat ieri de conducere, pentru efectuarea gărzilor suplimentare.

Conducerea celui mai mare spital din judeţ a centralizat astăzi opţiunile medicilor care pentru a putea efectua grăzi suplimentare, conform noului regulament, trebuie să semneze contracte cu timp parţial de lucru. Nemulţumirea medicilor este atât forma contractului, pe care o consideră lipsită de efecte juridice, cât mai ales faptul că acest contract stipulează că plata orelor de gardă se va face la nivelul salariului din 2009, ceea ce înseamnă, pentru foarte mulţi medici, puţin peste jumătate din venitul actual.

„Noi ieri am distribuit 160 de contracte pe secţii, pentru că din cei 254 de medici câţi are unitatea atâţia efectuază gărzi, însă, deşi au existat şi opinii conform cărora se vor face gărzi în condiţiile contractului, până acum n-am primit niciun contract semnat. Situaţia nu este specifică spitalului nostru, din câte înţeleg este o problemă naţională. Sperăm să avem o reacţie din partea Ministerului Sănătăţii în cel mai scurt timp, pentru că lucrurile nu pot continua aşa. Noi, să spunem, am putea asigura gărzile până luni, pentru că avem mai mulţi medici pe secţii şi gărzile se pot face având în vedere obligativitatea de a efectua, fiecare medic, o gardă pe lună. Nu este normal, însă, nici să-i obligăm să semneze şi nici nu văd cum am putea să o facem. Ministerul este acum la mâna medicilor, ăsta este adevărul. Dacă vor, pot bloca sistemul“, a declarat managerul spitalului slătinean, Elena Vişan.

„Pentru a nu pune în pericol viaţa pacienţilor suntem nevoiţi să lucrăm în afara legii“

Dacă ieri lucrurile erau încă neclare cu privire la procentul celor care vor refuza semnarea contractelor, astăzi liderul medicilor din SJU Slatina, Cătălin Dudu, confirmă bănuielile: niciunul dintre colegii săi nu este dispus să renunţe la un drept legal, acela de a fi plătit corect, spune acesta.

„Vom merge la Bucureşti şi vom încerca un nou dialog. Lucrurile nu pot să rămână aşa. Faptul că nu semnăm aceste contracte înseamnă, teoretic, tocmai  să lăsăm spitalul fără medici în gardă. Acum, eu n-am de unde să ştiu dacă medicii chiar nu se vor prezenta. Cert este că dacă, pentru a nu pune în pericol viaţa pacienţilor, vor face gărzi, acestea se asigură în afara legii. Probabil vom face gărzi, însă fără un contract la bază cât timp poate să se întâmple asta?! Situaţia este aceeaşi şi la Caracal, şi la Craiova, şi la Târgu Mureş, la Iaşi... Nu suntem noi mai cu moţ şi nici nu facem acest demers de drag. Mai mult, nu este o formă de protest, este o decizie pe care a luat-o fiecare medic în parte, n-am stabilit-o noi, şefii din sindicat. Nesemnarea acestor contracte dovedeşte doar că toţi colegii sunt de aceeaşi părere, toţi vor aplicarea legii“, a declarat liderul sindicatului medicilor din unitatea sanitară slătineană, medicul Cătălin Dudu, care a explicat că în cazul său contractul l-ar obliga să efectueze gărzi plătite la nivelul salariului de 2.000 lei (valoarea din 2009), deşi astăzi salariul medicului chirurg a ajuns la 3.600 lei.

CITIŢI ŞI: Medicii refuză să semneze noile contracte pentru gărzi. La Caracal 70% şi-au anunţat decizia, la Slatina bilanţul se face mâine. Medic: „Eu mănânc acum, nu în 2009!“

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite