104 ani de la naşterea lui Nicolae Ceauşescu. Surpriza din cataloagele primilor doi ani de şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
1979, septembrie 22, Scorniceşti. Nicolae şi Elena Ceauşescu aflaţi în pridvorul casei părinteşti. SURSA FOTO: Facebook/Arhivele Naţionale ale României
1979, septembrie 22, Scorniceşti. Nicolae şi Elena Ceauşescu aflaţi în pridvorul casei părinteşti. SURSA FOTO: Facebook/Arhivele Naţionale ale României

Documente mai puţin cunoscute publicului larg au fost date publicităţii de Arhivele Naţionale ale României, pe 26 ianuarie 2022, când se împlinesc 104 ani de la naşterea lui Nicolae Ceauşescu.

La peste un secol de la naştere, numele dictatorului Nicolae Ceauşescu încă suscită interesul. Arhivele Naţionale ale României au dat astăzi publicităţii câteva documente mai puţin cunoscute. 

Cataloagele şcolare şi autobiografia primului preşedinte al României scot la iveală adevăruri despre care s-a vorbit mai puţin. 

Faptul că familia nu era printre cele mai sărace, deţinând „cam 10 hectare de pământ“, dar şi că tatăl dictatorului a făcut politică, fiind simpatizant liberal, iar unul dintre fraţi a fost „simpatizant legionar“ sunt aspecte dezvăluite chiar de Nicolae Ceauşescu în autobiografia pusă la dispoziţia cititorilor de către Arhivele Naţionale.

autobiografia lui nicolae ceauşescu - foto facebook arhivele naţionale ale româniei

<1945>. Autobiografie scrisă de Nicolae Ceauşescu. ANR, SANIC, fond CC al PCR – Cadre, dosarul C/2050, filele 14-17 SURSA: Facebook/Arhivele Naţionale ale României

autobiografia lui nicolae ceauşescu - foto facebook arhivele naţionale ale româniei

„Potrivit informaţiilor consemnate în autobiografia pe care o punem la dispoziţia dumneavoastră, acesta s-a născut la 26 ianuarie 1918. Data nu ar corespunde realităţii istorice, Nicolae Ceauşescu născându-se pe 23 ianuarie 1918, în satul Tătărăi din comuna Scorniceşti (Lavinia Betea, Ceauşescu şi epoca sa, Editura Corint, Bucureşti, 2021, p. 17-18).

Casa în care s-a născut liderul comunist a fost construită la sfârşitul secolului al XIX-lea, în anul 1979 fiind reamenajată în vederea intrării ei în circuitul muzeal. (...) Deşi la o primă vedere putem considera că este o locuinţă modestă, raportându-ne la realităţile din mediul rural oltenesc de la începutul secolului XX, putem concluziona că locuinţa părintească se încadra în tiparul rural autohton“,  menţionează în  sursa citată.

„Nicolae A. Ceauşescu a promovat clasa I cu media 8,26 şi clasa a II-a cu media 8,18“

Fostul preşedinte al României a absolvit patru clase, la doar 11 ani plecând în Bucureşti şi lucrând apoi ca ucenic într-un atelier de cizmărie. A fost arestat de patru ori, ultima dată fiind şi condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare. Perioada războiului a petrecut-o în detenţie.

extras din catalog nicolae ceauşescu - foto facebook arhivele naţionale ale româniei

1926-1927, Scorniceşti. Extras din catalogul clasei a II-a ce conţine rezultatele obţinute de elevul Nicolae A. Ceauşescu. SURSA: Facebook/Arhivele Naţionale ale României

Conform extraselor din cataloagele aflate în fondul Arhivelor Naţionale – Serviciul Judeţean Olt, rezultatele din primii doi ani de şcoală nu au fost cele mai slabe. Media obţinută în clasa a II-a, de exemplu, îl situa pe locul al treilea în ierarhia clasei în care erau înscrişi 25 de elevi.

extras din catalog nicolae ceauşescu - foto facebook arhivele naţionale ale româniei

1925-1926, Scorniceşti. Extras din catalogul clasei I ce conţine rezultatele obţinute de elevul Nicolae A. Ceauşescu. ANR, SJAN Olt, fond Şcoala Primară Scorniceşti, dosarul 177 /1925-1926, fila 3 SURSA: Facebook/Arhivele Naţionale ale României

„Studiile şi profesia liderului comunist sunt cunoscute. Mai puţin cunoscute sunt rezultatele sale şcolare. Cu ajutorul colegilor de la Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale Olt, vă punem la dispoziţie extrase din cataloagele Şcolii Primare Scorniceşti, care atestă faptul că Nicolae A. Ceauşescu a promovat clasa I cu media 8,26 şi clasa a II-a cu media 8,18, situându-se pe locul al treilea, într-o clasă în care erau înscrişi 25 de elevi“, se menţionează pe pagina oficială a Arhivelor Naţionale ale României.

Niciun vizitator nu a mai trecut, astăzi, pragul casei din Scorniceşti

Extrase din catalog au fost, de altfel, disponibile de-a lungul anilor şi vizitatorilor care au trecut pragul casei părinteşti din Scorniceşti, astăzi proprietate privată în urma retrocedării. Casa, construită la sfârşitul secolului al XIX-lea şi reamenajată în 1979 pentru a intra în circuitul muzeal, a mai suferit, după 1989, şi alte reparaţii, ultimele chiar în ultimii ani. Moştenitorii casei din Scorniceşti îşi dau în prezent, în schimb, din ce în ce mai rar acordul ca proprietatea să fie vizitată.

Astăzi, de ziua fostului preşedinte, nu s-a putut intra nici în curte şi nici în casa cu două camere şi pridvor, chiar dacă, aşa cum se întâmplă în fiecare an, o mână de nostalgici au bătut drumul până în orăşelul din Olt. „Am găsit la poartă o coroană şi nişte steguleţe, le-am luat şi le-am pus lângă statuie. Nu m-a contactat nimeni înainte, nu am ştiut că vin“, a precizat, pentru „Adevărul“, persoana care se ocupă de întreţinerea proprietăţii conform unei înţelegeri cu moştenitorii familiei Ceauşescu.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Vaccinarea anti-COVID-19 la Scorniceşti, de ziua lui Nicolae Ceauşescu. „Au venit şi din Bucureşti...“ VIDEO

Apusul Muzeului de la Scorniceşti. Cum a ajuns o ruină mândria lui Ceauşescu FOTOGALERIE

VIDEO Live pe Facebook din casa părintească a lui Nicolae Ceauşescu: „Ăsta-i patul, lada de zestre, războiul de ţesut, aicea este sora, aicea este soba…“

Ultima speranţă pentru Scorniceşti, locul din care Ceauşescu făcuse un rai în comunism: „Să vină americanii!“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite