Ca de fiecare dată, din păcate, alegerile sunt fie pentru consolidarea puterii, fie pentru „a pune mâna” pe aceasta. Economia, sănătatea, educaţia, nu sunt altceva decât subiecte pentru gargară politică în campania electorală. În realitate, indiferent de context, aşa cum este şi perioada dată de COVID-19, contractele merg, iar politicienii şi guvernele indiferent de culoarea politică de care aparţin, se descurcă.

acum 8 zile · comentarii (4)

Acum câţiva ani, România curată a luat partea Clotildei Armand fără rezerve la alegerile locale. Părea că i se făcuse o nedreptate la vot, deşi nu s-a dovedit nimic (nu se dovedeşte niciodată nimic când e vorba de alegeri, numai la referendumul anti-Băsescu, când toată lumea era oricum contra lui Băsescu, s-au băgat oameni în puşcărie). Programul Clotildei nu era nici atunci cine ştie ce, plaje pentru nordul Capitalei şi alte lucruri de lux.

acum 9 zile · comentarii (0)

Mize globale ale realităţii de acum? Evident. Dar este şi mai important că aceste mize privesc redefinirea echilibrului existent în absolut toate domeniile vieţii economice şi sociale deoarece, într-un fel sau altul redesenează posibilităţile reale de cooperare (sau rivalităţile sistemice) care vor fi regăsite în relaţiile de cooperare internaţionale în perioada post-pandemie.

acum 9 zile · comentarii (37)

Aşa s-a întâmplat mereu. Eşti un oarecare în profesia ta, dar ai fost credincios partidului mulţi ani, ai lipit afişe, ai făcut campanii electorale, ai ajuns şef de organizaţie judeţeană, eşti bun de ministru. Chiar dacă nu ai în spate realizări profesionale remarcabile. Şi de aici începe tragedia. Ţara noastră a rămas profund centralizată.

acum 9 zile · comentarii (21)

Ţebea este un reper istoric şi cultural pentru români, locul unde memoria eroilor Ţării Moţilor, în frunte cu Horea şi Avram Iancu, este cinstită în fiecare an, la Serbările Naţionale de la Ţebea. Pandemia de COVID-19 a obligat autorităţile să restricţioneze accesul participanţilor, în număr mare, la eveniment, urmând ca în 2021, tradiţia serbării să-şi reia programul tradiţional.

acum 10 zile · comentarii (16)

Ştim totul despre cursa electorală din Statele Unite, despre divergenţele transatlantice între UE şi Administraţia Trump sau despre problemele Brexit. Dar cât de puţină atenţie dăm vecinilor noştri, preocupărilor şi nemulţumirilor lor.

acum 10 zile · comentarii (31)

În toamna anului 2016, înainte de campania pentru alegerile prezidenţiale, pe un site cu fake news-uri înregistrat în Panama, chipurile de „satiră şi umor” – guralumii.net, fusese publicat doar un articol unde se afirma că Maia Sandu, candidatul pro-european, i-ar fi promis cancelarului german Angela Merkel că R. Moldova ar urma să găzduiască 30.000 de refugiaţi sirieni dacă va ajunge preşedinte.

acum 10 zile · comentarii (11)

Auzi şi nu-ţi vine să crezi! Şcoala începe într-o situaţie dramatică, provocată de pandemie, de învăţământul online, de şcoli cu toaleta în curte şi fără condiţiile sanitare cerute de ministerul Sănătăţii. Cu toate acestea,  Ministrul Educaţiei şi premierul Orban decid să trimită demnitarul care trebuia să coordoneze, să asigure pregătirile pentru deschiderea şcolii, secretarul de stat Luminiţa Barcari, în campanie electorală!

acum 10 zile · comentarii (7)

Votul este fără precedent prin semnificaţia problematicii din Rezoluţia supusă votului Adunării Generale: cooperarea internaţională în combaterea efectelor dezastruoase, la nivel global, ale pandemiei care se pregăteşte să revină sub forma unui al doilea episod, poate depăşind nivelul de mortalitate al acestuia de acum care nici măcar nu s-a încheiat în unele ţări.

acum 11 zile · comentarii (90)

Unul dintre cele mai importante momente pentru politica externă a României este reuniunea ambasadorilor de ziua diplomaţiei, în jurul lui 1 septembrie. Alături de discursul de politică externă al Preşedintelui României la întâlnirea cu Corpul diplomatic acreditat la Bucureşti, care are loc la sfârşit de ianuarie, sunt cele două momente definitorii care trasează direcţiile politicii externe româneşti.

acum 11 zile · comentarii (17)

„Toată lumea critică, nimeni nu vine cu soluţii! Aştept soluţii, dacă au!”, spune ministrul Monica Anisie. Dacă metodologia aceasta era supusă dezbaterii publice timp de o lună, cum era normal, veneau şi soluţii, de la cei interesaţi şi pricepuţi în domeniu. Publicată cu doar 2 zile înaintea începerii anului şcolar, cum să vină soluţii? După publicare? Vin doar critici, pe care dna ministru le respinge.

acum 11 zile · comentarii (6)

Câteva dintre amintirile mele cele mai dragi despre primele săptămâni din septembrie se leagă de începutul şcolii. Nu cred că am avut vreodată vreun sentiment de îngrijorare faţă de începutul şcolii; în fond, deocamdată era încă vacanţă, iar de pregătiri se ocupau alţii: familia, de rechizite, manuale şi alte lucruri de care aveam nevoie, iar de restul, şcoala.

acum 12 zile · comentarii (1)

Sunt două fenomene care se suprapun şi care arată că omenirea - şi în orice caz politicienii - arată că nu au învăţat nimic. Dimpotrivă, par să dorească nespus de tare să meargă cât se poate de departe pe un drum al auto-destrucţiei care, până la urmă, poate avea în germene destrucţia speciei în zone geografice largi, poate şi altele alături de cele de pe lista obişnuită a năpăstuiţilor de serviciu ai planetei.

acum 12 zile · comentarii (49)

Câteva dintre amintirile mele cele mai dragi despre primele săptămâni din septembrie se leagă de începutul şcolii. Nu cred că am avut vreodată vreun sentiment de îngrijorare faţă de începutul şcolii; în fond, deocamdată era încă vacanţă, iar de pregătiri se ocupau alţii: familia, de rechizite, manuale şi alte lucruri de care aveam nevoie, iar de restul, şcoala.

acum 12 zile · comentarii (1)

Doamna ministru a Educaţiei, şefa peste câteva mii de salariaţi cu salarii frumoase, stăpâna unui buget de multe miliarde, aşteaptă soluţii de la cei care critică. Adică de la presă, profesori, elevi, părinţi. Criticii n-au nici putere, nici bani, nici acces la bugetul naţional. Aşa că să caute vinovaţii la domnia sa şi la „structurile” pe care le conduce.

acum 12 zile · comentarii (17)

Informaţiile despre fostul ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov, pe care DNA le lasă să se scurgă în presă, oficial sau neoficial, au acaparat întreaga ţară de mai bine de o săptămână. După ce, zilele trecute, a apărut ştirea potrivit căreia demnitarul ar fi ascuns la prieteni aproape o sută de tablouri semnate de pictori renumiţi, românul de rând a rămas perplex. Aşa ceva nici în filme nu a văzut.

acum 6 ani · comentarii (6)
Postari Recente