Ziua Mihai Eminescu. Cum a apărut poetul la un banchet în oraş, în 1867: Ochii lui „îţi făceau impresia unui om predestinat, unui om fatal”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Eminescu a ajuns, in 1867, la un banchet la hotelul Imparatul Romanilor
Mihai Eminescu a ajuns, in 1867, la un banchet la hotelul Imparatul Romanilor

Ziua Mihai Eminescu marchează, joi (15 ianuarie), 165 de ani de la naşterea poetului naţional. La fel ca în fiecare an, ziua lui Eminescu este sărbătorită printr-o serie de manifestări şi la Sibiu. Poetul nu a fost de altfel străin de oraşul de pe Cibin, el ajungând de mai multe ori atât la Sibiu cât şi în împrejurimi.

În 1867, Mihai Eminescu ajungea la Sibiu cu trupa de teatru al lui Mihai Pascaly, trupă în care era sufleur şi care făcea un turneu prin Ardeal, la Sibiu venind de la Braşov. Piesa se joacă la teatrul din Sibiu, actuala sală Thalia, fiind prima dată când pe scenă se juca un spectacol în limba română. În volumul ”Viaţa lui Mihai Eminescu” George Călinescu vorbeşte despre reprezentaţiile date de trupa de teatru la Sibiu, dar şi despre cum a apărut tânărul Eminescu la un banchet la hotelul Împăratul Romanilor, după reprezentaţii. 

Ziua Mihai Eminescu: poetul, invitatul cu "ochi expresivi, vorbitori şi totodată misterioşi"

„Dacă braşovenii au primit cu atâta căldură pe artiştii români, ei, care mai văzuseră teatru românesc, închipuie-şi oricine bucuria sibienilor la prilejul ce li se da de a auzi întâia oară pe scenă limba românească. Sala teatrului fu oferită gratuit, cu condiţia ca o reprezentaţie să fie dată în folosul săracilor. Piesele jucate nu numai entuziasmară pe români, dar satisfăcură şi publicul german. Ultima reprezentaţie s-a dat în ziua de 18/30 iunie. Cu o zi înainte, într-o vineri, Societatea Românească din Sibiu, în semn de mulţumire, dădu un banchet în onoarea lui Mihai Pascaly, în sala hotelului ”Împăratul Romanilor”, sub preşedinţia lui Iacob Bologa, consilier aulic pensionar, la care luară parte vreo sută cincizeci de persoane, printre care şi câţiva tineri studenţi. 

Banchetul a urmat într-o animaţie indescriptibilă, ajunsă la culme când directorul Pascaly ţinu un toast cu oarecare aluziuni discret politice. După ce s-au potolit discursurile, lumea s-a ridicat de la masă formând grupe şi vorbind. De grupa tinerilor în care se afla Ieronim Bariţiu şi fără îndoială N.Densuşianu, care făcea cronica teatrală în revista Familia şi care cunoştea, după cum, ştim, pe Eminescu, se apropie ”un tânăr ce semăna a fi şi el actor din trupa lui Pascal, cu părul lung, şi de coloare neagră foarte frumoasă, cu nişte ochi mari de tăietura migdalelor, plini de o veselie melancolică, nişte ochi expresivi, vorbitori şi totodată misterioşi. Erau nişte ochi din ce în ce mai periculoşi pentru inimile neexperte de fete, iar pentru femeile experte erau ochii dorului. În capul unei femei frumoase şi tinere acei ochi ţi-ar fi spus de la prima vedere: i-ai văzut şi nu-i vei uita niciodată, cum nu uită călătorul undele azure ale Fântânei Trevi din Roma Veche. În cazul acelui tânăr de statură mijlocie, dar bine legat, ei îţi făceau impresia unui om predestinat, unui om fatal. Erau ochii despre care fericitul Vasile Alecsandri zice că sunt ochi mari, fără noroc. 

Tânărul se recomandă studenţilor: Mihai Eminescu. Plini de curiozitate, deoarece nu-l văzuseră jucând în scenă deschisă, studenţii întreabă a doua zi ce roluri joacă dl. Eminescu, şi acela îi lămuri că tânărul nu era actor, ci sufleur, că era pet de talent, dar foarte nefericit”, se arată în volumul citat. 

Despre Eminescu se mai ştie că a mai venit la Sibiu să-şi viziteze fratele, student la Academia de Drept, că a vizitat Muzeul de Ştiinţe ale Naturii, că a ajuns şi la Gura Râului, căutând folclor, dar şi la Avrig, să pună flori la mormântul lui Gheorghe Lazăr. 

Ziua Mihai Eminescu - sărbătoarea de la Sibiu

Şi în acest an, la Sibiu sunt pregătite o serie de manifestări pentru ziua lui Eminescu. Astfel, Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român „ASTRA”, în colaborare cu autorităţile publice locale, Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Universitatea „Lucian Blaga” şi cu sprijinul altor instituţii de învăţământ universitar şi preuniversitar din Sibiu, vor organiza, în data de 15 ianuarie 2015, începând cu ora 13.00, manifestarea intitulată „Întâlnire cu Mihai Eminescu”. Evenimentul se va desfăşura la statuia poetului, amplasată în Parcul Sub Arini.

De asemenea, Teatrul Naţional „Radu Stanca“ Sibiu marchează ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu şi Ziua Naţională a Culturii printr-o serie de recitaluri de poezie programate pe tot parcursul lunii ianuarie, în mai multe spaţii publice ale Sibiului (Librăria Habitus, ArtCafe), în licee şi şcoli generale.

PROGRAMUL DE RECITALURI

Joi, 15 ianuarie 2015

ora 9:00 - Şcoala nr. 18

Irina Deak: Recital Eminescu

ora 9:45 - Liceul Economic

Renate Müller Nica şi Cătălin Neghină: „Dulcea mea doamnă/Eminul meu iubit''  

ora 10:45 – Colegiul Octavian Goga 

Bogdan Sărătean: „Eminescu despre noi''

ora 12:00 - Liceul Textil

Renate Müller Nica: „A FOST, ESTE ŞI VA FI MEREU MARELE EMINESCU'' 

ora 13:00 - Şcoala generală nr.4 

Ioana Blaga Frunzescu: Lecturi din Eminescu

ora 13:00 - Şcoala nr. 20

Codruţa Vasiu, Emöke Boldiszar, Mihai Coman, Serenela Mureşan, Viorel Raţă: Recital Eminescu

ora 21:00 - ArtCafe

Cristian Stanca, Pali Vecsei, Ali Deac, Adrian Neacşu, Marius Turdeanu şi Arina Trif: Recital Mihai Eminescu

Vineri, 16 ianuarie 2015

ora 10:00 – Colegiul Naţional Samuel von Brukenthal

Renate Müller Nica: „A FOST, ESTE ŞI VA FI MEREU MARELE EMINESCU''

ora 12:00 - Liceul Octavian Goga

Renate Müller Nica şi Cătălin Neghină: „Dulcea mea doamnă/Eminul meu iubit''  

ora 19:00 – ArtCafe

Lerida Bucholtzer: „Misteriosul timp''

ora 19:30 - ArtCafe

Cătălin Neghină: Recital din scrierile politice ale lui Mihai Eminescu

Luni, 19 ianuarie

ora 12.00 - Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr

Renate Müller Nica şi Cătălin Neghină: „Dulcea mea doamnă/Eminul meu iubit''  

Marţi, 20 ianuarie 2015

ora 10:00 - Liceul Teoretic Onisifor Ghibu

Codruţa Vasiu, Emöke Boldizsar, Cristina Ragos, Mihai Coman, Viorel Raţă şi Serenela Mureşan: Recital Eminescu

Vă mai recomandăm: 

VIDEO Primul film documentar despre Mihai Eminescu datează din 1914. Comoara cinematografică, găsită întâmplător în arhive

Cum era, cu adevărat, Mihai Eminescu. Secretele geniului: sindromul bipolar, mania, depresia şi vocea care cucerea

Cum ne batem joc de Eminescu

INTERVIU Medicul psihiatru Octavian Brumaru: „Eminescu a fost un geniu, nu era bolnav psihic“

Eminescu pentru muritori. Manuscrisele "omului deplin al culturii române" pot fi răsfoite de oricine, la finalul unui proiect iniţiat de Constantin Noica în 1977

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite