Zăpada închide traseele montane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto arhivă
foto arhivă

Salvamontiştii îi avertizează pe turişti să nu se aventureze pe munte, în aceste zile. Stratul de zăpadă este consistent la altitudini mai mari de 1.500 de metri şi transformă orice urcare într-o incursiune extrem de periculoasă.

Din cauza ninsorile căzute în ultimele 48 de ore, cele mai multe trasee montane din judeţul Braşov au devenit impracticabile. Salvamontiştii le recomandă turiştilor să nu se aventureze la altitudini mai mari de 1.500 de metri.

În Masivul Piatra Craiului, stratul de zăpadă este de aproximativ 10 centimetri, însă în anumite zone există acumulări mai mari de omăt, care se pot transforma în adevărate capcane pentru turişti. „Orice altitudine care trece de 1.500 de metri devine periculoasă pe timp de iarnă. Nu putem interzice muntele, însă îi rugăm pe turişti să nu se aventureze pe traseele pe care le parcurg pe timp de vară", a explicat Ioan Pivodă, şeful Salvamontului din Zărneşti.

În Munţii Făgăraş, traseele sunt deschise doar până în zona cabanelor. Zăpada este mai mare de 20 de centimetri, la peste 1.800 de metri altitudine, iar traseele care trec de această altitudine nu mai sunt sigure pentru turişti. „Zona golului alpin este deosebit de periculoasă. Toate traseele de aici sunt închise pe perioada iernii. Zăpada poate juca feste şi celor mai experimentaţi oameni de munte", este de părere Thomas Bross, de la Salvamont Victoria.

Pericol de avalanşă, la altitudini

Cantităţi şi mai mari de zăpadă s-au înregistrat în Munţii Bucegi. Stratul de omăt este de aproximativ 50 de centimetri la Vârful Omu. Tocmai de aceea, salvamontiştii de la Bran au declarat închise traseele care pornesc din zona lor de acţiune către acest vârf. „Traseele Bran-Clincea-Vârful Omu, Bran-Ciubotea-Vârful Omu, Şimon- Valea Gaura- Vârful Omu şi Şimon- Cabana Padina sunt impracticabile. Zonele de grohotiş sunt foarte periculoase, după ce s-a depus zăpadă", spune Florin Boboc, şeful Salvamontului Bran.

Salvamontiştii avertizează că, în anumite zone, există şi riscul producerii de avalanşe. „Zăpada proaspăt depusă s-a aşezat pe stratul mai vechi, iar temperaturile cresc pe timpul zilei. Prin topirea omătului, straturile se pot desprinde, iar la altitudini se pot semnala avalanşe", adaugă Florin Boboc.

La Sibiu şi Mureş, traseele sunt deschise

Traseele turistice montane, din judeţul Sibiu, nu au fost închise. „Noi am renunţat şi nu am mai închis traseele din munţii Făgăraşului pentru că e inutil. Practic nu există reglementări. Recomandăm însă turiştilor să nu urce la altitudini mai mare de 1.800 de metri pentru că e vreme urâtă şi viscol", spune Adrian David, şeful Salvamont Sibiu. Turiştii sunt sfătuiţi să nu urce pe traseele superioare cabanelor de la Negoiu, Bărcaciu, Turnuri sau refugiului Suru. În zona Bâlea Lac se poate urca doar cu telecabina, de la Bâlea Cascadă, Transfăgărăşanul fiind închis. La Bâlea Lac stratul de zăpadă ajunge la 40 de centimetri şi continuă să ningă, iar la Păltiniş sunt 10 centimetri de omăt.

Şi salvamontiştii din judeţul Mureş atrag atenţia turiştilor care vor să se aventureze pe munte. „ În Călimani şi Gurghiu, zăpada are cam 10-15 centimetri, deci vremea este nefavorabilă pentru ture. Deocamdată niciun traseu nu este închis. Vom putea să spunem mai multe cam în 24-36 de ore", a declarat, ieri, Robert Kovacs, şeful Salvamont Mureş.

Nu plecaţi la drum neechipaţi

Salvamontiştii le recomandă turiştilor care urcă pe traseele accesibile, în această perioadă a anului, să fie echipaţi corespunzător. Turiştilor nu trebuie să le lipsească bocancii şi parazăpezile, pentru a putea accede în zonele cu omăt. Pentru că temperaturile sunt deosebit de scăzute la altitudine, îmbrăcămintea adecvată este importantă. Turiştii trebuie să aibă haine groase, rezistente la apă şi la vânt, dar şi beţe telescopice, cu care să îşi poată susţine ascensiunea. Iubitorii muntelui nu trebuie să uite să îşi ia provizii alimentare, dar şi termosuri cu lichide.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite