VIDEO Cum a sfidat un preot din Sibiu toate regulile şi i-a expus pe oameni la riscuri în plină epidemie de Covid-19. Enoriaşii, împărtăşiţi direct cu mâna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul din Sibiu împărtăşeşte o enoriaşă direct cu mâna FOTO Facebook
Preotul din Sibiu împărtăşeşte o enoriaşă direct cu mâna FOTO Facebook

Un preot din Sibiu a refuzat să ţină cont de recomandările vizând prevenirea extinderii epidemiei de Covid-19 şi i-a împărtăşit pe enoriaşi direct cu mâna.

Preotul sibian Irimiţă Marga a fost filmat în timp ce îi împărtăşea pe oamenii adunaţi în biserică fără a utiliza linguriţă, aşa cum canonul, ci direct cu mâna. 

G4Media scrie că preotul lua fiecare bucată de anafură, o introducea in vinul din Potir, după care o dădea credincioşilor, fără să-şi igienizeze mâna. Procedura acestuia a fost cu atât mai surprinzătoare cu cât este profesor de Drept Canonic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu.

Imaginile au fost filmate şi au ajuns la superiorii ierarhici ai lui Irimiţă Marga, iar mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza, a recacţionat rapid şi i-a trimis preotului o scrisoare prin care i-a solicitat să renunţe la obiceiul de a-i împărtăşi pe enoriaşi cu propriile degete şi să se autosuspende de la slujirea Sfintei Liturghii. 

„Până atunci, eu ca ierarh mă adresez preotului meu slujitor, nu prin act canonic scris, ci prin rugămintea întărită de autoritatea duhovniceasca a chiriarhului, de a vă „autosuspenda” de la săvârşirea Sfintei Liturghii, pâna la conştientizarea greşelii, urmată de căinţă şi îndreptare”, i-a scris Mitropolitul Ardealului, subalternului său, potrivit sursei citate.

    

„Este un act liturgic de care sunt personal responsabil”

    

Preotul a răspuns şi chiar dacă a recunoscut faptul că i-a împărtăşit pe credincioşi fără a utiliza linguriţe de unică folosinţă, nu pare conştient de faptul că a greşit şi că i-a expus pe oameni la riscuri care puteau fi uşor evitate. Mai mult, preotul susţine că nu este singurul care a recurs la o asemenea metodă. 

„Acestea le iau asupra mea, de aceea nu v-am înştiinţat dinainte, pentru că nu am vrut să vă implic. Este un act liturgic de care sunt personal responsabil. Vreau să vă mai spun că nu sunt primul din ţară, eu mai ştiu cel puţin unul care a recurs la acest mod, înaintea mea. La Cluj, pe de altă parte, se slujeşte de mai multe duminici, la unele parohii, cu linguriţe de unică folosinţă, care apoi se ard. Deci lumea este în mişcare, dar nu trebuie să vedem aici numai intentţi rele, nici apostazii”, a răspuns preotul Marga.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite