VIDEO Reţea specializată în infracţiuni informatice, destructurată la Sibiu. Un poliţist i-a sprijinit pe infractori, iar prejudiciul este de 850.000 de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Descinderile au avut loc în mai multe judete
Descinderile au avut loc în mai multe judete

20 de percheziţii au avut loc în Sibiu, Vâlcea, Braşov şi Bucureşti, 33 de persoane fiind duse la DIICOT, Biroul Teritorial Sibiu, pentru audieri.

Membrii grupării sunt acuzaţi de săvârşirea de infracţiuni informatice şi spălare de bani. “În  cauză, există suspiciunea rezonabilă că  în perioada ianuarie 2012 – decembrie 2014, mai multe persoane s-au constituit într-un grup infracţional organizat transfrontalier care a acţionat atât pe raza judeţului Sibiu cât şi pe teritoriul Marii Britanii,  având ca principală preocupare infracţională   intermedierea  unor retrageri frauduloase de bani proveniţi din săvârşirea de fraude informatice de către alţi membri ai unor  grupări  infracţionale. 

S-a reţinut că sumele de bani obţinute din vânzări fictive de bunuri prin internet erau transmise  prin sisteme de transfer rapid  iar ulterior  ridicate în numele destinatarului iniţial (identitatea fictivă folosită de autorii fraudelor informatice în relaţia cu partea vătămată) de către persoane  racolate  de către membrii grupării stabiliţi în Marea Britanie, respectiv agenti autorizaţi să efectueze astfel de operaţiuni”, arată DIICOT. 

Infractori sprijiniţi de un ofiţer de poliţie

Potrivit sursei citate, membrii grupării ar fi fost sprijiniţi de către un ofiţer de poliţie din cadrul IPJ Vâlcea, care i-ar fi avertizat de exiswtenţa dosarului şi de faptul că urmează să se facă percheziţii. 

“Din cercetările efectuate în cauză, există suspiciunea rezonabilă că gruparea  din Sibiu a fost sprijinita de către suspectul P. G. A., ofiţer de poliţie în cadrul IPJ Vâlcea – Serviciul de Investigare a Fraudelor. Astfel, s-a reţinut că în cursul anului 2014,  suspectul P.G.A, în virtutea atribuţiilor de serviciu, a luat la cunoştinţă despre faptul că   membrii grupării sunt cercetaţi pentru săvârşirea de infracţiuni în domeniul criminalităţii informatice. Din probele administrate în cauză, a rezultat că, ulterior, suspectul P.G.A i-a divulgat suspectului  N. V.  date confidenţiale privind obiectul şi existenţa acestui dosar penal precum şi faptul  că  urmează sa fie efectuate  percheziţii domiciliare”, mai arată DIICOT. 

Sute de părţi vătămate, prejudiciu de 850.000 de dolari

Potrivit sursei citate, există suspiciunea că, timp de doi ani, prin acest mod de operare ar fi fost prejudiciate aproape 600 de persoane, cu o sumă de 850.000 de dolari. 

“Totodată,  procurorii DIICOT au documentat activitatea infracţională a  două grupări sprijinite şi coordonate de gruparea din Sibiu  care au acţionat pe raza municipiilor Braşov şi Râmnicu Vâlcea. În cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că în perioada ianurie 2012 –  2014, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, grupul infracţional organizat care a acţionat  pe raza municipiului Braşov,  a prejudiciat mai multe persoane vătămate din  Europa de Est,  prin introducerea, modificarea sau ştergerea de date informatice  privind diverse bunuri ce erau postate fictiv spre vânzare pe site-uri de licitaţii online, în special din ţări din Europa de Est (Federaţia Rusă, Uzbekistan, Turkmenistan, Ucraina, Kazahstan), în scopul  obţinerii de beneficii materiale ilicite. 

În ceea ce priveşte gruparea din Râmnicu Vâlcea, denumită „JUST”, aceasta era specializată  în comiterea de fraude informatice prin intermediul unor site-uri de vânzări online din Spania, Portugalia,  Brazilia, Mexic, S.U.A,  în aceeaşi modalitatea descrisă mai sus”, mai arată DIICOT.

Descinderi DIICOT Sibiu fraude informatice

Vă mai recomandăm: 

Comisar şef din cadrul Poliţiei Sibiu, condamnat la 6 luni de închisoare cu amânare după ce s-a urcat băut la volan şi a provocat un accident

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat sentinţa definitivă în cazul comisarului şef Răzvan Prislopeanu, cel care în anul 2012 s-a urcat băut la volan după care a provocat un accident rutier.

Clanurile interlope ale Sibiului. Dosarul grupării Lenis, în instanţă de aproape 5 ani

Dosarul celei mai mari grupări de crimă organizată destructurată în ultimii ani la Sibiu se judecă la Tribunalul Alba de aproape 5 ani.

Daniel Cioabă, regele romilor din România, amendă penală într-un dosar de evaziune fiscală

Daniel Cioabă şi femeia cu care acesta străieşte, Simeria Radu, au primit o amendă penală de 13.000 de lei şi au de plătit statului 66.092 de lei într-un dosar de evaziune fiscală. Decizia nu este definitivă.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite