VIDEO Pomohaci, final de judecată: fostul preot s-a ascuns de ochii lumii într-o maşină împrumutată. A lui s-a stricat după o amendă

VIDEO Pomohaci, final de judecată: fostul preot s-a ascuns de ochii lumii într-o maşină împrumutată. A lui s-a stricat după o amendă

La sosire, Pomohaci zâmbea. După şapte ore, fostul preot a plecat ascunzându-se într-o maşină împrumutată FOTO Silvana Armat

Mai bine de şapte ore a petrecut fostul preot Cristian Pomohaci în sediul Arhiepiscopiei Sibiului, acolo unde s-a judecat apelul împotriva caterisirii. Şi tot atâtea ore l-au aşteptat la poartă şi o mână de susţinători. Degeaba: fostul preot acuzat de pedofilie a plecat ascunzându-se într-o maşină cu geamuri fumurii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Judecata bisericească a apelului lui Pomohaci împotriva caterisirii sale a durat mai bine de patru ore, începând de la ora 10:00 a zilei de joi. Cu toate acestea, fostul preot a stat în clădirea Arhiepiscopiei Sibiului, alte trei ore după finalizarea procesului bisericesc, în cadrul căruia au fost audiaţi mai mulţi martori. Printre aceştia, a fost văzut şi unul dintre fiii lui Cristian Pomohaci.

Pe toată perioada desfăşurării judecăţii, Cristian Pomohaci a fost aşteptat de câteva zeci de susţinători, printre care şi un grup de aproximativ zece persoane venite tocmai din Moşuni, satul unde a slujit Pomohaci din 1999. „Noi îl cunoaştem de 18 ani pe preot şi nu credem că este adevărat. Iar la televizor… la televizor nimic din ce e bun nu este lăsat să apară. Acum, de când a plecat preotul Pomohaci, biserica din satul nostru e mai mult închisă. Iar la slujbe, trei-patru dacă mai merg”, povestesc oamenii care aşteaptă cuminţi ieşirea fostului lor preot.
 
Cei din Moşuni au rămas în faţa Arhiepiscopiei cât timp înăuntru a fost şi Pomohaci, căruia i-a fost trimis, la un moment dat, şi un platou cu de-ale gurii. În tot acest timp, prin faţa Arhiepiscopiei s-au perindat şi alţi enoriaşi dornici să îl vadă pe Pomohaci. „Dacă mă trimitea cineva aici, nu veneam. Aşa, stau de două ore, doar să îl văd, căci numai la televizor l-am văzut. Mie îmi place cum cântă”, povesteşte Maria, o sibiancă ce a rămas singură, după ce prietena ei a renunţat la aşteptare, plecând acasă.
 
Şapte ore au aşteptat câteva zeci de enoriaşi ieşirea lui Pomohaci FOTO Traian Deleanu
 
În faţa clădirii unde a avut loc judecata bisericească au oprit, însă, şi persoane care au cerut ca Pomohaci să rămână în afara preoţiei. Mai mult, un sibian apropiat de vârsta pensionării, le-a strigat cuvinte jignitoare celor veniţi să îl susţină pe fostul cleric, jandarmii escortându-l rapid mai departe.
 
290 de lei, amendă pentru parcare
 
Autoturismul de teren, al cărui număr de înmatriculare avea combinaţia DUH şi cu care Cristian Pomohaci a venit la această a doua înfăţişare din cadrul judecăţii bisericeşti a fost urcat, iniţial, pe trotuarul din faţa Arhiepiscopiei. După ce Pomohaci a intrat la judecată, maşina a fost mutată câteva zeci de metri mai departe, dar tot pe un loc în care staţionarea era interzisă. După aproximativ două ore, un echipaj al Poliţiei locale a cerut femeii care a condus maşina lui Pomohaci să mute autoturismul. Aceasta a refuzat, iar poliţiştii locali i-au înmânat un proces verbal prin care a fost sancţionată cu suma de 290 de lei.
 
A împrumutat o altă maşină
 
După mai bine de cinci ore de la începerea procesului, mâna de credincioşi care a mai rămas să îl susţină pe Pomohaci s-a adunat la poarta Arhiepsicopiei, împărţită în două de către jandarmii care au venit să se asigure că în preajma fostului preot nu vor mai fi împărţiţi pumni. De după poartă, veştile transmise prin intermediul portarului şi a altor persoane care ieşeau din clădire erau că Pomohaci aşteaptă deliberarea juriului format din cei cinci preoţi care reprezintă Arhiepiscopia Sibiului, cea a Alba Iuliei, precum şi episcopiile Oradiei, Covasnei şi Harghitei şi, respectiv, Devei şi Hunedoarei. „Juriul are termen de a da o hotărâre în termen de zece zile”, a anunţat un alt preot ieşit din clădire.
 
În curtea Arhiepiscopiei a fost adusă o maşină împrumutată, care să îl ascundă pe Pomohaci de ochii lumii FOTO Traian Deleanu
 
În cele din urmă, după şapte ore de la începerea judecăţii, jandarmii au asigurat perimetrul pentru plecarea lui Pomohaci: au creat un culoar pentru ca o maşină înmatriculată în Sibiu să intre, cu spatele, în înghesuita curte interioară a Arhiepiscopiei, după care poarta a fost închisă. Câteva minute mai târziu, poarta a fost deschisă, iar maşina a părăsit rapid locul. Printre geamurile fumurii, pe bancheta din spate, încadrat de alte persoane, a putut fi zărit fostul preot Pomohaci. „El, el a cerut să plece aşa? Încep să îmi schimb părerea despre el”, s-a arătat dezamăgită una din credincioasele care l-au aşteptat cu orele. „Ba, mai bine că a făcut aşa. Ce să mai vadă toţi…“, a fost replica altei enoriaşe.
 
Câteva zeci de metri mai departe a putut fi descoperit şi motivul pentru care Pomohaci a fost ascuns în altă maşină: cea cu care a venit şi care a stat mult timp cu motorul pornit s-a defectat. Cu capota ridicată, femeia amendată pentru parcare ilegală aştepta acum ridicarea autoturismului pe o platformă de tractare.
 
Maşina lui Pomohaci s-a defectat FOTO Traian Deleanu
 
Mai există o cale
 
Decizia Consistoriului mitropolitan de la Sibiu în urma apelului formulat de Cristian Pomohaci împotriva excluderii sale din preoţie nu va fi una definitivă. Pomohaci e mai poate adresa Consistoriului Patriarhiei, care va lua decizia finală, în urma caterisirii hotărâtă în vara acestui an de Arhiepiscopia Alba Iuliei, în subordinea căreia se află Parohia din Moşuni.
În urma unei înregistrări audio făcute publică în vara acestui an, Cristian Pomohaci a intrat şi în vizorul procurorilor, care îl cercetează pentru corupere de minori în scopuri sexuale.
 
 

 

citeste totul despre: