VIDEO FOTO Noi proteste la Sibiu faţă de proiectul Roşia Montană: „Vrem aer şi natură, nu aur şi cianură“

VIDEO FOTO Noi proteste la Sibiu faţă de proiectul Roşia Montană: „Vrem aer şi natură, nu aur şi cianură“

Protestatarii s-au strans in fata Primariei - Foto Ramona Găină

Aproximativ 100 de persoane s-au strâns joi în Piaţa Mare a Sibiului, pentru a lua parte la un nou protest la adresa proiectului Roşia Montană.

 
Protestatarii s-au strâns în faţa Primăriei şi apoi au mărşăluit prin piaţă, scandând lozinci precum ”Vrem aer şi natură, nu aur şi cianură”, ”Uniţi salvăm roşia Montană”, ”Vrem natură nu vrem cianură”, Ţara e a urmaşilor, nu a trădătorilor”. 
 
”Numai prin unitate putem ajunge la rezultate. Am ieşit pentru că nu vreau ca munţii noştri să se transforme în munţi de zgură, nu vreau ca lacurile noastre de munte să se transforme în lacuri de cianură, astea sunt primele motive, cele mai importante. Am copii şi am nepoţi, suntem toţi aici. Şi am ieşit pentru viitor, pentru că viitorul nu se opreşte la ei, pentru viitorul de lungă durată, pentru urmaşii urmaşilor”, a spus Daniela Grosu, o sibiancă participantă la protest.  
 
Guvernul României a aprobat legea care permite exploatarea la Roşia Montană şi o trimite Parlamentului spre adoptare.
 
"Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana; potrivit acestui acord, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%.
 
Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să  asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană", se arată în comunicatul trimis de Guvernul României.
 
Interesant este că în “Cele 15 propuneri ale USL pentru guvernare”, la punctul 8, se află chiar “Respingerea proiectului Roşia Montană.
 
 

 

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: