VIDEO-FOTO Prima păpuşă ţigănească în variantă masculină s-a lansat de ziua regelui Cioabă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barculica se va gasi pe piata in trei variante - Foto Ramona Găină
Barculica se va gasi pe piata in trei variante - Foto Ramona Găină

Bărculică, prima păpuşă ţigănească în variantă masculină, a fost lansată la Sibiu chiar în ziua în care regele romilor, Florin Cioabă, a împlinit 58 de ani. Primul exemplar a ajuns la el, drept cadou, iar pe cel de-al doilea în va primi Elena Băsescu, cea care a primit la nuntă, drept cadou, varianta femină, respectiv păpuşa Lulica.

Cu mustaţă sau fără, tânăr sau bărbat în putere, Bărculică iese pe piaţă în trei variante de prezentare, şi va putea fi cumpărat de pe internet, din magazine dar şi din magazinul ţigănesc de la Sibiu.

Păpuşa are trăsăturile şi numele celui mai iubit conducător al romilor, şi va face pereche şi pe rafturi cu Lulica, partenera lui în viaţa reală şi prima păpuşă ţigănească lansată la Sibiu.

”Bărculică a fost primul conducător al etniei romilor nomazi şi căldărari, el era cel care, în relaţia cu autorităţile, mergae şi clarifica problemele romilor din comunitate. Bărculică a plăcut-o foarte mult pe Lulica şi atunci când a cerut-o de la tatăl ei acesta nu a fost ade acord cu această căsătorie, iar Bărculică a decis să o răpească pe Lulica. Bărculică şi Lulica au format cel mai apreciat cuplu din comunitatea romilor nomazi şi căldărari, în sensul că el a fost un model pentru bărbaţii comunităţii iar Lulica a fost un model pentru femeile din comunitate”, explică Dorin Cioabă, fiul lui Florin Cioabă, regele romilor de la Sibiu.

Ppăuşa poartă haine tradiţionale, lucrate manual, iar franjurii sunt nelipsiţi pentru că se consideră că aduc noroc.

” Culoriile costumului sunt vii, iar franjurii sunt foarte importanţi, pentru că se spunea că bărbaţii care aveau franjuri la haine erau mult mai norocoşi, făceau mult mai mulţi bani şi le mergea mult mai bine”, spune Sighişoara Cioabă, cea care creează hainele pentru Bărculică.

Cei care cumpără cuplul de păpuşi primesc discount

Preţul lui Bărculică, la fel ca şi în cazul păpuşii Lulica, este de 150 de lei. Dacă vine însă la pachet şi cu accesorii, cum sunt cele de cupru, cortul sau căruţa, păpuşa poate costa chiar şi 500 de lei.

”Ne gândim ca în luna decembrie să ieşim chiar şi un cort unde să fie aşezate cele două păpuşi, apoi o să apară o căruţă, o să apară toate accesoriile şi uşor-uşor copiii sau pasionaţii de artizanat să aibă în casa lor o familie nomadă completă. Dacă vorbim şi de cort şi de toate accesoriile Bărculică poate să ajungă şi la peste 500 de lei”, adaugă Dorin Cioabă.

Cei care au cumpărat-o deja pe Lulica şi îl vor achiziţiona şi pe Bărculică primesc discount, la fel şi cei care cumpără acum ambele păpuşi, preţul pachetului fiind de 250 de lei.   

”Sunt deja comenzi pe Facebook şi pe Internet, vin comenzi din toată ţara. La Lulica a mers foarte bine, şi nu vedem de ce să nu meargă la fel de bine şi la Bărculică, pentru că la noi la romi bărbatul este mai apreciat, deci ne aşteptăm să avem chiar vânzări mai mari”, explică Dorin Cioabă.

La fel ca şi Lulica, Bărculică va fi distribuit gratuit în şcoli şi grădiniţe, fioind de asemenea considerat o păpuşă a prieteniei, care să-i apropie pe copiii români şi pe cei romi.

Cadou pentru regele Cioabă

Varianta masculină a păpuşii ţigăneşti a fost primul cadou primit de regele Florin Cioabă sâmbătă, zi în care acesta a împlinit 58 de ani.

”E un cadou foarte frumos, păpuşa e foarte frumoasă, foarte elegantă, sperăm ca prin intermediul ei să se realizeze şi o apropiere între majoritari şi minoritatea romă, ca să le putem schimba percepţia despre romi”, a spus regele Cioabă, care a adăugat că de ziua sa va petrece în familie.

”Îmi doresc de ziua mea sănătate pentru copiii, nepoţii şi strănepoţii mai, vom petrece în familie, ce poate să fie mai plăcut decât să fii cu familia. Masa va fi ca în regim de criză, un purceluş, 2-3 curcănei şi şahaimas, bineînţeles”, a spus Florin Cioabă.

 



 

 
 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite