VIDEO FOTO Biserica fortificată din Dobârca, monument de patrimoniu, aproape că se dărâmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Interiorul bisericii este vandalizat - Fotografii Ramona Găină
Interiorul bisericii este vandalizat - Fotografii Ramona Găină

Biserica evanghelică din localitatea sibiană Dobârca, monument istoric de patrimoniu, aproape că se dărâmă de la o zi la alta iar interiorul este vandalizat.

Potrivit Repertoriului arheologic al judeţului Sibiu (autori Sabin Adrian Luca, Karl Zeno Pinter, Adrian Georgescu, Editura Economică, Sibiu, 2003), biserica luterană păstrează din epoca romanică numai unele elemente în partea de V a edificiului şi fragmente de la pereţii corului. 

”Aceste părţi datează din secolul XIII, când s-a construit primul edificiu de cult ca o bazilică trinavată cu turn clopotniţă şi tribună. Curios este faptul că veche clopotniţă cu tribună nu a fost înglobată în nava centrală a bazilicii, ci a format un corp adosat faţadei.

În 1481 edificiul este transformat într-o biserică sală în stil gotic. Cu acest prilej se bolteşte nava centrală şi pe partea dinspre navă a arcului triumfal romanic, se adosează încă un arc de triumf realizat în manieră gotică. Absida romanică semicirculară se demolează, fiind înlocuită cu o închidere poligonală a corului.

În jurul anului 1500, în cadrul lucrărilor de fortificare, vechiul turn romanic este înglobat într-un turn masiv de apărare, astfel încât între paramentul exterior al turnului clopotniţă şi paramentul interior al turnului defensiv se creează un spaţiu de cca. 2 m, în care sunt amenajate galeriile de luptă.

Tot din motive strategice, la parterul turnului romanic se sapă o fântână. Vechiul altar poliptic al bisericii din Dobârca, datat 1629, se păstrează actualmente în ferula bisericii parohiale luterane din Sibiu.

Incinta fortificată datează în prima ei fază din secolul XIV, când se construieşte curtina aproape circulară din jurul vechii biserici cu un turn de poartă pe partea de SE. Odată cu fortificarea bisericii prin ridicarea masivului turn de V, se impune demolarea în această zonă a vechii curtine şi lărgirea spre V a fortificaţiei, cu o incintă poligonală întărită cu două turnuri”, se arată în volumul citat. 

Biserica se află în proprietarea Consistoriului Evanghelic Superior. Până la această oră, reprezentanţii instituţiei nu au oferit un punct de vedere legat de acest subiect. 

De cealaltă parte, reprezentanţii Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional spun că au notificat atât Consistoriul cât şi primăria din localitate în legătură cu situaţia alarmantă, dar nu pot face mai mult fiindcă biserica este proprietate privată. 

”Noi am notificat Miercurea Sibiului şi Consistoriul cu privire la situaţia alarmantă, din păcate nu putem face mare lucru pentru  că legea nu ne permite, fiind proprietate nu putem finanţa”, spune istoricul Răzvan Pop, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Sibiu.

Vă mai recomandăm: 

Pretenţii de rang înalt: Samuel von Brukenthal, baronul de legendă al Sibiului, îşi servea oaspeţii cu produse de patiserie aduse de la Viena şi bea doar apă de izvor adusă de la Răşinari

Împărăteasa Maria Thereza şi baroneasa Sophia – femeile care i-au marcat destinul legendarului baron Samuel von Brukenthal

Palatul baronului Brukenthal, una din capodoperele arhitectonice ale României

                                

                                

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite