VIDEO EXCLUSIV Încă un „caz Godină”: un fost primar cercetat de DNA ameninţă poliţiştii că vorbeşte cu şeful lor şi că le-ar putea înscena o dare de mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţiile relatate de poliţistul braşovean Marian Godină, cu persoane care ameninţă oameni ai legii din poziţia pe care o ocupă, nu sunt deloc singulare în ţară. Un exemplu este la Sibiu, unde edilul demisionar al comunei Şelimbăr, cercetat într-un dosar cu peste 100 de milioane de euro prejudiciu, îi ameninţă pe poliţişti că se va plânge şefului IPJ şi că le-ar putea înscena o posibilă dare de mită.

În luna iulie a anului trecut, Maricuţa a fost prins de poliţiştii rutieri în timp ce ar fi condus pe contrasens în Sibiu, pe strada Semaforului. Aşa cum reiese din mai multe filmări intrate în posesia cotidianului Adevărul, primele ameninţări ale lui Maricuţa se leagă de o posibilă discuţie cu şeful IPJ, Tiberiu Ivancea.  

”Oricum fac contestaţie şi explicaţia pe care v-am dat-o dumneavoastră i-o dau şi comandantului dimineaţă la prima oră, când pleacă din Şelimbăr, că în Şelimbăr stă, comandantul Poliţiei, domnul Ivancea, îi explic că nu am condus pe contrasens, că am plecat de la magazin”, spune Maricuţa. 

Mai departe, poliţiştii care au ”îndrăznit” să-l tragă pe dreapta sunt ameninţaţi inclusiv cu posibila ”regizare” a unui flagrant. 

”Vă fac şi o demonstraţie, chem pe cineva, aduc mâine pe cineva, vi-l aduc eu să-l vedeţi şi o să vă fac şi o demonstraţie pe chestia asta, că aşa vreau eu. Nu astăzi, grijă mare pe viitor, când luaţi, grijă mare, când luaţi dumneavoastră nu permise, şpăguţa, că îţi aduc mâine omul şi îţi arăt mâine negru pe alb”, spune Maricuţa. 

”Că am luat eu bani?” întreabă poliţistul

”Da, da, vi-l arăt eu, omul meu, şoferul meu”, adaugă edilul. 

”Trebuie să şi probaţi lucrurile astea”, răspunde omul legii. 

”O să vă probez în cea mai scurtă perioadă, de câte ori aţi întinde mâna să ştiţi că poate e pus de mine, mă jur pe copiii mei”, este replica lui Daniel Maricuţa.  

Schimbul de replici se poate observa în cele două filmări postate mai jos.

Daniel Maricuta face amenintari dupa ce este oprit de politistii rutieri de la Sibiu

Daniel Maricuta ii ameninta pe politistii rutieri care l-au oprit in trafic

Daniel Maricuţa a contestat sancţiunea primită în instanţă, însă Judecătoria Sibiu i-a respins în 14 ianuarie acţiunea. Până la momentul redactării acestei ştiri, edilul nu a făcut recurs. 

Adevărul a solicitat un punct de vedere legat de declaraţiile fostului edil din Şelimbăr şi Inspectoratului de Poliţie al judeţului Sibiu. Până la momentul redactării acestei ştiri, IPJ Sibiu nu a trimis un răspuns. 


Cercetat de DNA într-un dosar cu un prejudiciu de 100 de milioane de euro

Fostul edil din Şelimbăr este cercetat de către Direcţia Naţională Anticorupţie într-un dosar în care prejudiciul estimat depăşeşte 100 de milioane de euro. În prezent, este în arest la domiciliu.

”Începând cu anul 2000, inculpatul Maricuţa Ioan Daniel, în calitate de primar al comunei Şelimbăr, judeţul Sibiu, a constituit împreună cu inculpatele Scumpu Elena, Melniciuc Maria şi o altă persoană, o grupare infracţională, ce avea ca scop dobândirea unor terenuri cu valoare de piaţă mare, situate în arondismentul unităţii administrativ-teritoriale respective, prin încălcarea dispoziţiilor legale şi prin nesocotirea drepturilor legale ale altor persoane.

Inculpatul Maricuţa Ioan Daniel, care deţinea calitatea de preşedinte, împreună cu restul de trei membri ai grupului, constituiau comisia comunală înfiinţată în scopul stabilirii dreptului de proprietate prin reconstituire sau constituirea acestuia, atribuirii efective a terenurilor celor îndreptăţiţi şi eliberării titlurilor de proprietate.

Având în vedere funcţiile pe care le ocupau în cadrul acestei comisii şi relaţiile de încredere existente între aceştia, cei patru membri ai grupului au hotărât să nesocotească drepturile legale ale persoanelor care depuseseră cereri pentru reconstituirea sau constituirea dreptului de proprietate, şi astfel să soluţioneze favorabil (atât în ceea ce priveşte celeritatea cât şi amplasamentul terenurilor din titlurile de proprietate), doar acele cereri pentru care persoane interpuse deţineau procuri de vânzare sau care, prin manopere dolosive, acceptau direct vânzarea către persoanele indicate de membrii grupului infracţional.

Inculpatul Maricuţa Ioan Daniel şi ceilalţi membri ai grupului cunoşteau în detaliu atât situaţia terenurilor, cât şi a persoanelor care solicitau atribuirea de terenuri, putând influenţa decizia acestora, atât prin ameninţare, tracasarea proprietarilor cât şi prin inducerea lor în eroare, în scopul obţinerii în final a acceptului acestora pentru ca terenurile înscrise în titlurile de proprietate să intre în proprietatea membrilor grupului infracţional.

În urma administrării probatoriului a rezultat faptul că inculpatul Maricuţa Ioan Daniel împreună cu ceilalţi membri ai grupului au modificat şi falsificat procese - verbale de punere în posesie sau le-au întocmit incomplet, cu scopul de a putea face ulterior modificările în ceea ce priveşte amplasamentul şi suprafaţa atribuită fiecărei persoane într-o manieră care să le fie favorabilă.

În continuare, prin intermediul unuia dintre membrii grupului, terenurile obţinute prin fraudă au fost valorificate pentru sume mari de bani. Acest membru al grupului a avut şi rolul de a despăgubi persoanele care şi-au câştigat dreptul în instanţă sau care, în procesele intentate, aveau şanse la o soluţie favorabilă, răscumpărându-le acestora terenurile.

În vederea valorificării terenurilor, inculpaţii Maricuţa Ioan Daniel şi Scumpu Elena, persoane cu atribuţii în eliberarea autorizaţiilor şi a documentaţiilor de construcţie (PUG, PUZ, certificate de urbanism, autorizaţii de construire), indicau potenţialilor investitori să cumpere teren de la persoana din cadrul grupului care se ocupa de acest lucru, la un preţ peste preţul pieţei, asigurându-i că procedând în acest fel nu vor avea probleme cu eliberarea documentelor şi derularea investiţiei.

În acelaşi scop, pentru a nu cumpăra teren de la alţi proprietari, inculpatul Maricuţa Ioan Daniel dispunea ca certificatele fiscale pentru ceilalţi proprietari să fie eliberate cu menţiunea interdicţiei de construire.

Pe parcurs, având ca mobil obţinerea pentru membrii săi de foloase, la gruparea infracţională au aderat numiţii Haiduc Sorin, Mustaţă Nicolae Pavel - consilier local în cadrul Consiliului Local Şelimbăr, Deac Constantin consilier local şi fost viceprimar al comunei Şelimbăr, Tatu Ioan fost primar şi fost consilier în cadrul Consiliului Local Şelimbăr, Cândea Lucian Radu, Grecu Marius şi Lupu Marius Bogdan.

Activitatea infracţională a grupului a fost sprijinită pe parcurs şi de inculpaţii Jinariu Vasile-Ovidiu, Hordobeţ Iulian Horea, Ancăs Nicoleta Maria, Popescu Silviu Gheorghe, Creţu Ioan, Indreş Mihai şi Schotte Gheorghe.

Concret, inculpaţii Jinariu Vasile-Ovidiu, Creţu Ioan, Mustaţă Nicolae Pavel, Hordobeţ Iulian Horea şi Droc Emilian Petru au fost persoanele desemnate să facă demersuri pentru a le fi acordate procuri de reprezentare, astfel încât următoarele persoane din lanţul infracţional, respectiv primii cumpărători ai terenurilor, să poată invoca dobândirea imobilelor ca şi cumpărători de bună-credinţă (aşa cum s-a şi întâmplat atât pe parcursul numeroaselor procese civile intentate de persoanele ale căror interese legitime au fost vătămate, dar şi în dosarele penale înregistrate în urma plângerilor unora dintre persoane).

Inculpaţii Haiduc Sorin, Ancăş Nicoleta Maria, Popescu Silviu Gheorghe, Indreş Mihai şi Lupu Marius Bogdan au fost persoanele dispuse să dobândească în mod aparent terenurile pentru care s-a reconstituit/constituit dreptul de proprietate şi să-l deţină neîntrerupt timp de mai mulţi ani, deşi cunoşteau că terenurile nu le aparţin în realitate, pentru ca la un moment dat, de obicei înaintea fiecărei vânzări către investitori, în baza unor acte fictive translative de proprietate (în sensul lipsei plăţii), acestea să ajungă în patrimoniul unui membru al grupului. De asemenea, cu ocazia administrării probatoriului au fost identificate şi tranzacţii făcute în nume propriu prin care s-au valorificat terenurile obţinute din activitatea ilicită.

Urmare a activităţii infracţionale, inculpaţii Maricuţa Ioan Daniel, Scumpu Elena şi Grecu Marius au pretins şi primit cu titlu de mită, prin intermediari, de la inculpatul Schotte Gheorghe, în calitate de dezvoltator imobiliar şi de la alte persoane, mai multe sume de bani şi bunuri.

Astfel, inculpatul Maricuţa Ioan Daniel a primit pentru sine suma de 1.027.500 lei, un autoturism marca BMW X6 şi un număr de 61 de apartamente cu locurile de parcare aferente, în valoare totală de 1.811.660 euro, iar pentru Consiliul Local Şelimbăr un număr de două apartamente, primite sub formă de donaţie.

Pentru a disimula adevărata provenienţă a celor 61 de apartamente, inculpatul Haiduc Sorin cu ajutorul unui alt membru al grupului a încheiat la data de 8.12.2014 mai multe contracte fictive de vânzare cumpărare.

În schimbul locuinţelor oferite, inculpatul Schotte Gheorghe şi o altă persoană au beneficiat de sprijin din partea membrilor grupului infracţional, atât pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie cât şi pe parcursul derulării lucrărilor.

În aceeaşi zi cu încheierea contractului, inculpatul Droc Emilian Petru, ca urmarea a obţinerii autorizaţiei, a primit de la inculpatul Schotte Gheorghe promisiunea plăţii unei sume de 10.000 de euro, ce a fost făcută ulterior în baza unui contract de intermediere.

În cazul celor două locuinţe, investigaţiile efectuate în cauză au relevat şi faptul că, anterior anului 2013, persoanele care solicitau autorizaţii pentru construirea unui bloc de locuinţe erau obligate de către inculpatul Maricuţa Ioan Daniel să cedeze cu titlu gratuit un număr de apartamente în favoarea primăriei Şelimbăr. În caz contrar li se spunea expres că nu vor primi autorizaţiile necesare.

Referitor la acest caz, inculpatul Grecu Marius, în calitate de viceprimar, a semnat declaraţia notarială prin care a acceptat donaţia făcută de două persoane pentru Consiliului Local Şelimbăr, cunoscând scopul acestei donaţii, iar inculpata Scumpu Elena, în calitate de secretar, a avizat pentru legalitate primirea de la persoanele respective a celor două locuinţe.

Pentru a disimula adevărata provenienţă a sumelor de bani şi a bunurilor, produs al infracţiunilor inculpaţii: 

- au efectuat succesiv tranzacţii, dezmembrări şi înscrieri succesive în CF, a unor terenuri, 

- au efectuat schimburi de terenuri precum şi valorificarea ulterioară către diferiţi agenţi economici, 

- au încheiat contracte simulate de vânzare cumpărare / au ajutat la încheierea acestora, cunoscând că apartamentele provin din săvârşirea de infracţiuni. 

Valoarea totală a bunurilor dobândite prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor ce le reveneau în calitate de membrii ai comisiei comunale constituită în temeiul art. 12 din Legea 18/1991 în scopul stabilirii dreptului de proprietate prin reconstituire sau constituirea acestuia, atribuirii efective a terenurilor celor îndreptăţiţi şi eliberării titlurilor de proprietate este estimată la 114.340.750 euro. În cauză, se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane”, arată DNA într-un comunicat. 

Reacţia IPJ Sibiu

"Poliţiştii rutieri şi-au făcut datoria, au sancţionat contravenientul cu amenda, iar ca măsură complementară s-a dispus reţinerea permisului de conducere", arată reprezentanţii IPJ Sibiu. 

Vă mai recomandăm: 

EXCLUSIV Şeful Serviciului Criminalistic al IPJ Sibiu şi 10 agenţi, amenzi administrative într-un dosar cu acuzaţii de fals în înscrisuri oficiale

Şeful Serviciului Criminalistic al IPJ Sibiu, comisarul şef Dumitru Goşa, şi alţi 10 agenţi din cadrul aceluiaşi serviciu au primit amenzi administrative într-un dosar în care s-au făcut cercetări pentru presupusa săvârşire a mai multor infracţiuni, printre care şi fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată.

EXCLUSIV Scandalul banilor dispăruţi din amenzile de la Poliţia Rutieră Sibiu ia amploare. Cercetările vizează mai mulţi agenţi şi ofiţeri de la Circulaţie

Pornit de la o fostă agentă de la Rutieră, plecată între timp la ISU Sibiu, scandalul de la Circulaţie ia amploare după ce cercetările s-au extins iar dosarele, două la număr, au ajuns la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Doi foşti poliţişti de la Serviciul Rutier Sibiu, condamnaţi la închisoare cu executare. Decizia instanţei nu este definitivă

Horaţiu Bota şi Vasile Iancu, doi foşti poliţişti de al Serviciul Rutier Sibiu, au fost condamnaţi de judecătoria Sibiu la închisoare cu executare pentru presupusa săvârşire a mai multor infracţiuni. Decizia instanţei nu este definitivă şi a fost deja atacată cu apel de către o parte dintre inculpaţi.

Încă un scandal la Poliţia Rutieră Sibiu. Un fost agent este urmărit penal pentru fals intelectual şi abuz în serviciu

Un fost agent de la Poliţia Rutieră, mutat între timp la Ordine Publică, este urmărit penal de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu pentru fals intelectual şi abuz în serviciu.

Doi agenţi din cadrul IPJ Sibiu, urmăriţi penal pentru abuz în serviciu după ce şi-ar fi însuşit zeci de mii de lei din taxele de cazier

Doi agenţi din cadrul IPJ Sibiu sunt cercetaţi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu după ce şi-ar fi însuşit zeci de mii de lei din taxele plătite de sibieni pentru eliberarea cazierului judiciar.

EXCLUSIV Scandal la Poliţia Rutieră Sibiu. Procurorii fac cercetări pentru fals, uz de fals şi abuz în serviciu

Un scandal de proporţii ”mocneşte” la Poliţia Rutieră Sibiu, unde ar fi dispărut, se pare, sume substanţiale din încasările pentru amenzile de circulaţie.

EXCLUSIV Încă un scandal la Serviciul Rutier Sibiu. O fostă angajată, cercetată de DNA pentru posibile infracţiuni de fals în înscrisuri oficiale, uz de fals şi abuz în serviciu

După ce numele unei foste agente de la Serviciul Rutier a apărut într-un dosar având ca obiect infracţiuni de fals, uz de fals şi abuz în serviciu, un alt scandal iese la iveală. O fostă angajată de la Rutieră este cercetată într-un dosar instrumentat de către Direcţia Naţională Anticorupţie.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite