VIDEO - Roboţii sibieni vor să cucerească lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci roboţi construiţi de studenţii Facultăţii de Inginerie din cadrul ULBS participă la concursul naţional de robotică. În anii trecuţi Universitatea din Sibiu a monopolizat concursul şi a reprezentat România la etapa pe Europa, depăşind ţări mult mai titrate.

CITEŞTE ŞI:

Un profesor de la Universitatea "Lucian Blaga" lucrează la revizuriea Constituţiei României

Invenţie premiată cu medalia de aur şi premiul special al juriului de la Geneva

De vreo câteva săptămâni bune, zeci de studenţi ai Facultăţii de Inginerie din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu lucrează la foc continuu pentru a finaliza la timp roboţii înscrişi în concursul naţional. Împărţiţi în cinci echipe, fiecare cu propriul robot, studenţii lucrează şi câte 20 de ore pe zi, timp în care fac ultimele reglaje, astfel încât roboţii lor să se comporte perfect. Conform regulamentelor de concurs roboţii sibieni trebuie să parcurgă un traseu pe o hartă prestabilită, fără să atingă vreun jalon, pe traseu să colecteze anumite obiecte, de anumite culori, la finalul hărţii urmând să plaseze obiectele într-un loc prestabilit.

image

Şi asta în timp ce concurează cu alţi roboţi, ai altor universităţi din ţară sau din străinătate. După 90 de secunde roboţelul este programat să se oprească instant. “Lucrăm câte ore putem pe zi, cât mai multe pentru că vedeţi şi dumneavoastră câte sunt de făcut. La început, în prima fază, se lucrează mai mult pe partea mecanică. Ieri spre exemplu am stat aici şi am lucrat la el de 7 dimineaţa până la 7 a doua zi. Azi am luat-o de la început”, spune Dan Ciprian, student în anul II la Inginerie, membru al echipei care lucrează la Santa Claws (Ghearele lui Moş Crăciun), cum a fost denumit robotul.

Îşi depăşesc profesorii

După ce le-au însuflat studenţilor lor pasiunea pentru tehnică, dascălii sibieni stau acum pe margine şi privesc cu mândrie cum, printre fire, componente electonice, senzori şi calculatoare, studenţii lor trudesc zilnic pentru a fi cei mai buni. „Criza şcolii româneşti, despre care se vorbeşte atâta, eu cred că este cauzată prioritar de lipsa de interes şi de motivaţie a tinerilor. Ceea ce am reuşit noi aici este un nucleu de motivaţie a tinerilor în masa studenţilor. Acesta este scopul prioritar al proiectului. Pot să vă spun că pentru studenţii care au lucrat în anii trecuţi la aceşti roboţi am avut mari companii care s-au bătut să-i angajeze. Sunt sigur că astăzi câştigă, au salarii mult mai mari decât al meu, sau poate şi decât al dumneavoastră” , spune mândru prof. univ. dr. ing. Ioan Paul Mihu.



La anul vrem să organizăm concursul naţional la Sibiu. Motivele sunt clare”, prof. Ioan P. Mihu, ULBS

image

Cu mijloace proprii
Pentru a putea lucra la aceşti roboţi studenţilor nu le trebuie doar pasiune. Componentele sunt destul de scumpe şi greu de obţinut, iar facultatea nu prea dispune de fonduri pentru astfel de achiziţii. Studenţii au emoţii pentru fiecare componentă care dă semne că s-ar putea strica. Ar însemna poate ieşirea din concurs din cauza unei banale piese, prea scumpă pentru ei. Companii precum Continental sau Tehnoland îi sprijină enorm pe studenţii sibieni şi crează condiţiile pentru performanţă.  Pe de altă parte nici nu este de mirare că după finalizarea studiilor, cei mai buni studenţi ajung să lucreze în cadrul unor astfel de firme.

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite