Victor Ponta: ”Să nu mai depindem niciodată de Gazprom este lucrul cel mai important. Pentru asta trebuie să ne exploatăm toate gazele pe care le avem”

Victor Ponta: ”Să nu mai depindem niciodată de Gazprom este lucrul cel mai important. Pentru asta trebuie să ne exploatăm toate gazele pe care le avem”

Victor Ponta - Foto Arhiva Adevărul

Primul ministru al României, Victor Ponta, a făcut vineri, 12 septembrie 2014, o vizită de lucru în judeţul Sibiu.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE ORA 17:14 Premierul a declarat la Sibiu că tronsonul 3 din autostrada Orăştie-Sibiu va fi inaugurat cel mai târziu pe 15 noiembrie. ”Am rămas cu acel tronson, al treilea, între Sibiu şi Deva, la care încă se lucrează, şi înainte de a veni la Sibiu am discutat şi cu reprezentanţii firmei şi cu reprezentanţii CNADNR şi mi-au confirmat faptul că de data asta se vor ţine de termen şi pe 15 noiembrie cel mai târziu se va circula neîntrerupt între Sibiu şi Deva. De asemenea am verificat toate cele patru loturi din Sebeş-Turda, sunt adjudecate, s-au apucat companiile de lucru şi asta înseamnă că judeţul Sibiu va fi, aşa cum e normal, un nod de infrastructură caare înseamnă dezvoltare pentru municipiu şi pentru celelalte localităţi”, a spus premierul. Cât despre autostrada Sibiu-Piteşti acesta a adăugat că ”Domnul ministru Rus va prezenta cred că pe 18 sau 19 septembrie, este inclusă în masterplanul de transport care este finanţat din fonduri europene. Austrada Transilvania nu poate fi finanţată din fonduri europene, practic totul va fi din buget, din acea acciză suplimentară dar eu tot cred că trebuie să o facem aşa cum trebuie să facem şi Comarnic-Braşov”, a mai spus premierul. 


 

UPDATE ORA 17:00 Premierul a comentat şi subiectul moţiunii de cenzură depusă de opoziţie. ”E normal, este un exerciţiu democratic. E prevăzut în Constituţie, şi noi când eram în opoziţie făceam moţiuni de cenzură. Ce este total nedemocratic şi ceea ce este total neserios din punctul me de vedere este ca un primar ca domnul Iohannis să depună plângeri penale împotriva altor primari. Asta nu e corect şi asta nu e democratic. Democratic este să faci moţiune de cenzură: nu-ţi place guvernul, faci moţiune de cenzură, dar plângeri penale...Aşa făcea Băsescu şi mă supără s văd că domnul Iohannisw face ca Băsescu, plângeri penale. Primarii îşi fac treaba faţă de comunitatea lor, au ei cine să le facă plângteri penale, tot felul de prieteni de prin comunităţile lor. Le mai facem şi noi...noi trebuie să-i protejăm. Mi se pare profund incorect asta. Cu moţiunea de cenzură e în regulă. E democratic, e absolut normal”, a spus Ponta. 

Acesta a comentat ironic şi acuzaţiile primarului Sibiului referitoare la lipsa manualelor pentru elevii din clasele a I-a şi a II-a. ”De Spiru Haret sau de Dimitrie Bolintneanu manualele?. Dânsul e în branşă, poate ştie diferenţa”, a spus Ponta. 


 

UPDATE ORA 16:25 Întrebat cum ne afectează anunţul făcut de Gazprom, referitor la reducerea cu 5 la sută a livrărilor de gaze către România, Victor Ponta a declarat la Sibiu că în acest moment nu este afectat nici consumul industrial şi nici casnic, însă este de părere că trebuie să exploatăm toate resursele de gaz pe care le avem. 

”Ministrul Energiei a anunţat foarte clar că reducerea cu 5% a livrărilor de gaze dinspre Rusia nu afectează în acest moment în niciun fel consumul nici industrial nici casnic, avem rezerve suficiente dar este un bun prilej ca să înţelegem că independenţa noastră energetică, ca ţară, mai pe româneşte să nu mai depindem niciodată de Gazprom este lucrul cel mai important şi pentru asta, păstrând absolut toate standardele de protecţie a mediului, trebuie să ne exploatăm toate gazele pe care le avem, atât în Marea Neagră cât şi pe teritoriul R$omâniei. Cred că este obligaţia mea şi a tuturor oamenilor politici responsabili să explicăm, chiar dacă uneori suntem impopulari, că pentru România este esenţial să ne folosim resursele noastre de gaze în aşa fel încât pe viitor, când se mai supără Gazprom, să nu mai fie o ştire că au oprit livrările pentru că nu avem nevoie”, a spus Ponta. 
 
Întrebat cum ne afectează noile sancţiuni economice impuse Rusiei, premierul a spus că ”Evident că şi pentru România ca pentru toate ţările din Europa sancţiunile econimice impuse Rusiei şi impuse de Rusia României afectează din punct de vedere economic. Sunt companii care aveau exporturi, sunt diverse alte efecte. Am spus-o şi de dimineaţă, o spun şi acum, că este un preţ pe care merită şi trebuie să îl plătim pentru a arăta că nu întotdeauna cel mai puternic poate să impună orice şi pentru a arăta că nu suntem impasibili la un pericol care astăzi pândeşte Ucraina, mâine poate pândi orice alţă ţară. Dincolo de ce efecte sunt asupra României mult mai directe şi mai mari sunt efectele împotriva Moldovei. Împreună cu Guvernul Moldovei am făcut mari eforturi pentru ca produsele care sunt interzise acum la export în Rusa să poată fi desfăcute pe piaţa Uniunii Europene pentru că asta înseamnă să fim fraţi nu doar din gură ci la nevoie. Putem să-i ajutăm şi pe cei din Moldova”, a spus Ponta.


Potrivit programului oficial postat pe site-ul Guvernului României, Victor Ponta va participa la predarea microbuzelor şcolare repartizate judeţului Sibiu şi la semnarea unor contracte de finanţare prin Programul Operaţional Regional. 

Predarea microbuzelor şcolare se va face la sala Transilvania, în jurul orei 14:00. 

Ştire în curs de actualizare. 

Vă mai recomandăm: 

Ponta, despre candidaţii din serviciile secrete: Dacă îşi fac datoria faţă de ţară, merită felicitaţi

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, la Bistriţa, că eventualii candidaţi la funcţia de preşedinte al României care ar activa în servicii secrete trebuie „felicitaţi“ fiindcă „îşi fac datoria faţă de ţară“, în opinia sa aceasta nefiind o temă de campanie prezidenţială.

Klaus Iohannis către Victor Ponta: „Noi ştim care este interesul României şi nu ne vom face de minune”

Victor Ponta le-a transmis, joi, o scrisoare preşedinţilor principalelor partide politice prin care le solicită să sprijine candidatul României pentru portofoliul de comisar european pentru Politică Regională, Corina Creţu.

FOTO VIDEO  Încă un an de lucrări pe DN2D Focşani-Ojdula-Tg.Secuiesc. Premierul Victor Ponta a inspectat stadiul lucrărilor

Şeful Guvernului a venit astăzi la Lepşa, pentru a verifica stadiul lucrărilor la DN2D Focşani-Ojdula-Tg.Secuiesc, lucrare pe care autorităţile judeţului au anunţat că va fi finalizată în această toamnă.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: